A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2011.7.27. 4:02

A rák kezelésének természetes gyógymódjai (mint maga a betegség) nagyon sokrétűek, és alapjában véve két nagy csoportba oszthatjuk őket.

Az alapgyógymódok elengedhetetlenül fontos részét képezik eme agresszív betegség szelíd, a szervezetet megkímélő gyógyításának. A kiegészítő gyógymódok pedig elősegítik, erősítik az alapgyógymódok hatását, növelik a teljes gyógyulás esélyét, javítják a paciens életminőségét.

Az alapgyógymódok a testi-lelki egyensúly elérését szolgálják. Ennek érdekében elengedhetetlen a helyes étrend összeállítása – ideális esetben szakember által, a vitaminok- és nyomelemek jelentős mennyiségű bevitele a szervezetbe, a tisztítókúra, a rákellenes hatású növények alkalmazása, légzőgyakorlatok, a mozgás, valamint a lélek gyógyítása, a betegség lelki okainak feltérképezése és megszüntetése. A kiegészítő gyógymódok közé sorolható a bioenergetikai kezelés, a léleksebészet, akupunktúra, biorezonancia, enzimterápia, oxigénterápia, sajátvér-kezelés és mások.

A helyes táplálkozás nemcsak a rák megelőzésében, hanem annak gyógyításában is nagy segítséget nyújt. Ezt a tényt számos, szakemberek által végzett kutatás igazolta, ám a hagyományos orvoslás még mindig nem tanúsít ennek kellő jelentőséget. A beteget a műtét után legtöbbször úgy engedik haza a kórházból, hogy semmilyen javaslatot nem adnak neki azzal kapcsolatban, hogyan változtasson életén. A legtöbbször arra biztatják, nyugodtan térjen vissza a bevett szokásaihoz, mintha semmi sem történt volna. Pedig a betegség egy intő jel, melyen keresztül a szervezet fel akarja hívni a figyelmünket, hogy változásra van szüksége, mert rosszul bánunk vele.

A táplálék-felvételben három olyan momentum van, mikor rákkeltő anyagok kerülhetnek a szervezetbe:
a táplálék elkészítése (gondoljunk itt a hal és hús melegítésekor keletkező rákkeltő anyagokra),
a táplálék tartósítása,
és végül a táplálék lebontása.

Ezekről a folyamatokról az előző cikkekben bővebben beszéltünk. Emellett szoros kapcsolatban áll a rákbetegség kialakulásával a túlzott fehérjebevitel. Egy átlagos európai étrend körülbelül két-háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint amennyire normális életvitel mellett szükségünk volna. A rákos sejt fehérjékből táplálkozik, így a betegnek mindenképp fontos a fehérjékben gazdag ételek kerülése. Bizonyíték erre egy érdekes kísérlet, melynek során rákos sejttenyészeteket kevertek össze anyatejjel. A rákos sejtek fokozatosan elhaltak. Ez azzal magyarázható, hogy az anyatejben kevés a fehérje, viszont rendkívül gazdag szénhidrátokban, melyet a rákos sejtek nem tudnak hasznosítani. A beteg paciens diétájának tehát hasonlítania kell az anyatej összetételéhez: kevés fehérjét és sok szénhidrátot kell tartalmaznia.

A legfontosabb szempontok, amelyeket a rákbetegek diétájának összeállítása során figyelembe kell vennünk a következők:
Ki kell iktatnunk az étrendből az állati fehérjéket, mivel ezek a beteg szervezetben csak a rákos sejtek szaporodását szolgálják. Minél nagyobb mértékben kerülni kell a fehér lisztet illetve cukrot tartalmazó élelmiszereket. Ezeket az anyagokat a szervezet nem tudja hasznosítani, fogyasztásuk során felesleges terhelésnek tesszük ki emésztőrendszerünket.
Igyunk nagy mennyiségű folyadékot tiszta víz vagy gyógytea formájában.
Kerüljük a túlzott só és erős fűszerek fogyasztását.
Ajánlott a bőséges rostbevitel, amely támogatja az anyagcserét.
Az alapos rágás és a friss, házilag préselt gyümölcslevek fogyasztása.

A legjobb, ha a rákos beteg csak naponta kétszer étkezik: délben és este, s az étkezések között csak gyógyteát, vizet, esetleg friss gyümölcsöt vesz magához. A reggeli étkezés kihagyása azért ajánlott, mert ilyenkor fontos tisztító folyamatok mennek végbe a szervezetben, melyeket az étkezés megzavar. Mivel a legtöbb zöldség vitamintartalma a hőkezelés során elveszik, törekedni kell a nyers ételek fogyasztására.

Természetesen elengedhetetlen a cigaretta és alkohol teljes kizárása. A rákos betegek többségének szervezetében kimutatható a vitaminok és nyomelemek hiánya, ezek pótlása szintén a megfelelő táplálkozás útján lehetséges. Az A-vitamin pótlására nagyszerű a répa, répalé és cékla fogyasztása, a C-vitamin a citrusfélékben fordul elő a legnagyobb mennyiségben, az E- és F-vitamin pedig az olajos magvakban.

A helyes, személyre szabott diéta mellett van egy igényesebb módszer, amely nagyon jó eredményekkel büszkélkedhet. Ez a böjt. A terápia kidolgozása elsősorban dr.Breuss nevéhez fűződik, aki több ezer beteget kezelt praxisa során böjtkúrával. Ez a módszer a betegség korai stádiumában ajánlatos és minden esetben kizárólag orvosi felügyelet mellett. Műtét után, mikor a szervezet már gyenge, tilos böjtölésbe fogni! A kúra ötlete azon a megfigyelésen alapszik, hogy ha a szervezet kevés tápanyagot kap, arra kényszerül, hogy minden idegen anyagot lebontson, így a daganatot is. A kúra folyamán a beteg semmilyen szilárd tápanyagot nem vehet magához: csak zöldségleveket és gyógyteákat. Egy szakember által megszabott idő után fokozatosan visszatérhet a zöldség és gyümölcs alapú táplálkozásra.

Azoknak a betegeknek, akik nem tudnak böjtölésbe fogni, ajánlott a rákellenes hatású ételek kúraszerű fogyasztása. Ilyen a fokhagyma-kúra, melynek során hat héten keresztül napi 3-4 gerezd fokhagymát kell elfogyasztani. Nagyon hasznosak a rákellenes hatású teák. A vérehulló fecskefű a bőrrák megelőzésében és gyógyításában nyújt segítséget, a körömvirág az emlőrákkal szemben. Ismert a fagyöngy rákellenes hatása, mely hőkezelés hatására megszűnik, ezért a fagyöngyöt hideg vízben kell áztatni. A zsurlótea erősíti a csontvelőt, kiküszöböli a sugárkezelés negatív hatásait a nyálkahártyára. A máriatövismag erősíti a májat, így azoknak is sokat segít, akik a máj számára rendkívül megterhelő kemoterápiás kezelést választják.

A helyes légzés, a különböző légzőgyakorlatok és a kíméletes mozgás azok közé a természetes gyógymódok közé tartozik, melyekről a modern társadalom szinte teljesen megfeledkezett, annak ellenére, hogy elengedhetetlen részei a gyógyulási folyamatnak. Csakúgy, mint a vegyi anyagok kerülése, a természetes alapú mosószerek és kozmetikumok használata.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rák nemcsak a test, hanem a lélek betegsége is.

2011.8.30.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A természetgyógyászati módszerek a daganatképződést, vagy a hajlamot nagyon korán képesek kimutatni.

2011.7.7.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A rákbetegséget az emberiség nagyon régóta ismeri.

2011.6.20.    7

A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.