A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (1)


Dr. Tóth Erzsébet, orvos  2011.6.20. 4:11

A rákbetegséget az emberiség nagyon régóta ismeri.

A különböző korokból származó orvosi megfigyelések is beszámolnak róla. Már Hippokratész is megemlíti a munkáiban. Korábban azonban nagyon ritka betegségnek számított. Mára viszont a daganatos betegségek száma aggasztó mértéket öltött. A statisztikák szerint a civilizált országokban az évi elhalálozások egynegyedét rákbetegség okozza. A leggyakoribb előfordulású a tüdőrák, de a mell- illetve prosztatarák is gyakori. Szinte mindenki szembesül ezzel a betegséggel, a családja vagy az ismerősei révén, melynek lefolyása gyakran rendkívül gyors. Talán azért is, mert akinél rákos betegséget állapítanak meg, hajlamos azonnal minden reményt feladni.

Pedig a rák szó nagyon sokféle megbetegedést takar – a gyógymódok sokfélesége a betegség sokoldalúságát tükrözi.

Gyakorta kerül szóba a hagyományos orvoslásban alkalmazott módszerek káros hatása a szervezetre. Ezekről sokunknak a kemoterápia, a hajhullás, a szervezet végsőkig való terhelése jut eszébe. Pedig vannak ennél jóval szelídebb, természetes gyógymódok is, melyeknek személyre szabott, óvatos alkalmazása nagyon szép eredményeket hozhat. Mint már említettük, a rák megnevezés nagyon sokféle betegséget takar. Ezeknek valójában csak egy közös vonásuk van: minden esetben daganat képződik a szervezetben. Ez úgy történhet meg, hogy a sejtosztódás szabályozásába hiba csúszik. Az egészséges sejt csak akkor szaporodik, ha elhalt sejteket kell pótolni, vagy egy növekedési folyamat áll fenn. A rákos sejtek viszont indokolatlanul szaporodnak, semmilyen feladatot nem látnak el a szervezetben, egyszerűen csak felhalmozódnak. A felhalmozódott sejtekből jön létre a daganat. Ez a daganat nem mindig rosszindulatú. A jóindulatú daganat könnyen eltávolítható, és a beavatkozás nem mindig szükséges. A szervezet együtt tud élni az ilyen daganattal, melynek sejtjei nem vándorolnak át a többi szervre, nem veszélyeztetik azokat. Az eltávolítás akkor indokolt, ha a jóindulatú daganat elhelyezkedéséből adódóan meggátolja az adott szerv helyes működését. A rosszindulatú daganatot azonban kóros sejtek alkotják, melyek szédületes sebességgel szaporodnak. Ha nem távolítjuk el a szervezetből, a kóros sejtek a többi szervet is megtámadják, a vér- és nyirokáramlás révén a test bármelyik részébe eljutnak.

A rákbetegség főként a civilizált országokban van jelen. Olyan kultúrákban, ahol az emberek nagyobb összhangban élnek a természettel, kevesebb mesterséges hatásnak vannak kitéve, jóval alacsonyabb mértékben fordul elő. A betegség legfőbb rizikófaktorai, amint már korábban is említettük, a rákkeltő anyagok bejutása a szervezetbe, és az immunrendszer gyengesége. Minden ember szervezete tartalmaz rendellenes sejteket. Ezek felismerése és megsemmisítése az immunrendszer feladata. Ha jó állapotban van, könnyedén teljesíti a feladatát, és sokkal kisebb az esély arra, hogy a rendellenes sejtek elszaporodjanak, daganatot képezzenek. Ha viszont az immunrendszer gyenge, nem ismeri fel őket, nem gátolja meg szaporodásukat, kialakul a daganat. Az életkort is besorolhatjuk a rizikófaktorok közé, mivel az idős szervezet már nem tudja olyan jól szabályozni a sejtszaporodást. Valamint azt a körülményt is, hogy ha a felmenőink között sok volt a rákbeteg, ez a mi öröklődő hajlamunkat is növeli erre a betegségre.

Jó hír, hogy a négy rizikófaktor közül az első kettőt némi odafigyeléssel kordában tudjuk tartani. Ugyan az életkorunkat és felmenőinket nem mi választjuk, a betegség általában mind a négy rizikófaktor jelenlétében alakul ki. Ha kerüljük a rákkeltő anyagokat, és igyekszünk megerősíteni immunrendszerünket, elmondhatjuk, hogy nagyon sokat tettünk a rák megelőzése érdekében.

Mint minden betegség, a rák szempontjából is nagyon fontos a korai felismerés. Korai stádiumban a daganatos betegség ugyanis jól kezelhető, mi több, elkerülhetők a drasztikus beavatkozások, és azok negatív hatásai a páciens egészségügyi és lelki egyensúlyára.

A diagnosztizálásnak többféle módja van. A hagyományos orvoslásban a leghasználatosabb a röntgen- és citológiai vizsgálat, valamint a biopszia – melynek során kiemelnek egy pici darabot a feltételezhetően beteg szövetből, és kivizsgálják azt. Közismert a marker-vizsgálat is, melynek során a daganat által kibocsátott anyagok szintjét mérik a vérben. A legérdekesebb eljárás a mágneses rezonancia. Ez teljesen fájdalommentes, és a mágneses mezők segítségével az egész szervezet állapota feltérképezhető, káros mellékhatások nélkül. Ez utóbbi, a röntgennel szemben, óriási előnnyel rendelkezik.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (4)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A rák nemcsak a test, hanem a lélek betegsége is.

2011.8.30.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A rák kezelésének természetes gyógymódjai (mint maga a betegség) nagyon sokrétűek, és alapjában véve két nagy csoportba oszthatjuk őket.

2011.7.27.   


A rák kezelésének szelíd gyógymódjai (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A természetgyógyászati módszerek a daganatképződést, vagy a hajlamot nagyon korán képesek kimutatni.

2011.7.7.   

A rovat további cikkei

E-cigaretta

Az elektromos cigi e-liquidjének szerepe és összetétele

2018.9.5.   


Krónikus fáradtság (2.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Mikor kell a fáradtsággal, mint betegség-tünettel foglalkozni?

2018.4.24.    17


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2018.4.11.    5


Krónikus fáradtság (1.)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Biztos vagyok benne, hogy a fáradtság érzését mindenki ismeri.

2018.4.3.    22


A pajzsmirigy és betegségei

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyek közé tartozik.

2018.3.9.    7


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2018.2.12.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5