Az epilepszia világnapján


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2022.2.14. 7:29

Más is kötődik még február 14-éhez, mégpedig az epilepszia világnapja.

Az epilepszia, vagy ahogy régebben nevezték, a frász, egy neurológia megbetegedés. A történelem során volt, hogy a betegeket megbélyegezték, hogy sátáni erőkkel szövetkezik, de például az ókorban az istenek ajándékának tekintették. Julius Caesar és Nagy Sándor is epilepsziában szenvedett.


A betegség az agy működési zavara, mely következtében elektromos túlműködés alakul ki. Az elektromos kisülések és kisülési hullámok rohamszerű tudatzavarban, eszméletvesztésben, izomgörcsökben nyilvánulnak meg. Klasszikus formája, amikor a beteg elveszti eszméletét, összeesik, majd egész testében rángatózni kezd. Közben a vizelet és a széklet eltávozik. Gyakran a rángatózás közben elharapja nyelvét, ami elég ijesztő a laikusok számára, mert a szájból szivárogni kezd a véres nyál. A roham végén a beteg mély álomba merül és ébredése után nem emlékszik semmire. A több rohamot átélt betegek elbeszélése alapján a rohamot általában megelőzik bizonyos szaglási, vizuális vagy más jellegű előjelek. Ezt aurának nevezzük.

Az epilepsziás rohamoknak több típusát is leírja a szakirodalom. Ismerünk parciális és generizált rohamokat. A betegség okai lehetnek ismeretlen eredetűek, de köthetők bizonyos betegségekhez, mint másodlagos epilepszia. A kialakulás okai lehet öröklött, gyermekkori lázgörcs, súlyos fejsérülés, fertőzések, alkohol és kábítószerfogyasztás. Gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással a beteg minőségi életet élhet.

Bizonyára kevesen tudják, hogy a ketogén diéta elősegíti a görcsök elmaradását. Ennek lényege, hogy alacsony szénhidráttartalmú és zsírszegény ételeket vesz magához a beteg. Mivel másként nem jut a szervezet energiához, kénytelen zsírokból fedezni azt. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. Ilyenkor ketózis alakul ki, ami csökkenti a rohamok számát. A gyógyszerek beállítása után fontos, hogy a beteg órapontossággal szedje a gyógyszereket. Hagyjon fel az alkohol vagy kábítószer élvezetével. Még egy csepp alkohol és az alkoholos tartalmú édességek fogyasztása is tilos! A legfontosabb az egészséges bioritmus kialakítása. Pontosan ezért, nem dolgozhat az egyén műszakokban. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségi alvás, a rendszeres mozgás, étkezés. A betegnek meg kell tanulnia a stresszoldás praktikáit.

Meg kell vizsgálni, hogy a beteg alkalmas-e arra, hogy gépjárművet vezessen – ennek megállapítása a neurológus hatáskörébe tartozik. Némely foglalkozások esetében a betegség kizáró ok lehet, ilyenkor az orvos eltiltja a beteget a munkavégzéstől, ugyanis veszélyeztetheti saját, illetve mások egészségét. A betegeknek nem ajánlott vibráló fényekben, túl zajos helyiségben tartózkodni.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.   


Teherbeesés PCOS-szel

PR-cikk

5 dolog, amire érdemes jobban odafigyelned!

2022.5.19.   


Kimerültség ellen

PR-cikk

Kimerültnek érzed magad? A magnézium segíthet!

2022.4.23.   


Leküzdhető a fogorvosfóbia

Pszichológusi kanapé a fogorvosnál? Mit tehetünk, ha rettegünk a fogorvosi kezelésektől?

2022.3.15.   


A tesztoszteron fontossága

PR-cikk

A tesztoszteron az egyik legfontosabb hormon, amire szüksége van a férfiaknak, nőknek egyaránt.

2022.3.7.   


Ingyenes tünetellenőrző

PR-cikk

Online elérhető ötperces teszt. Részletek a cikkben.

2022.2.24.   


Természetes immunerősítők

PR-cikk

Mit kell tudni a Flavin7 Gold természetes immunerősítőről?

2022.2.2.   


A leukémia nem válogat!

PR-cikk

Van, amikor az emberből hevesen feltörnek a miértek!

2021.11.28.   


Gyermekszemészeti magánrendelés

A szem az egyik legfontosabb testrészünk, amivel annyi szép dolgot láthatunk.

2021.11.10.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2021.11.8.   


A nők meghíztak, a férfiak is

Sajtóhír

A nők meghíztak, a férfiak méginkább elhíztak a pandémia alatt: hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya.

2021.8.29.   


Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.