Beugratós élelmiszerek


Faar Ida  2014.9.23. 1:46

Vannak ételek, amelyek nem laktatnak, nem rendelkeznek pozitív egészségvédő hatással. Melyek ezek?

Jártak már úgy, hogy egyenek bármennyit, nemhogy jóllakottan álltak volna föl az asztal mellől, hanem még éhesebbek lettek? Lehet, hogy kicsit furán hangzik, de vannak napok, amikor oly kényszerítő az éhség, hogy úgy érzi az ember lánya, egy egész sült pulyka is csak morzsányi tétel a villáján. (Nem. Most nem „azokról” a napokról beszélek.)
Hogy ez miért van?
Talán azért, mert a feldolgozott élelmiszerek hasznos tápanyagtartalma a feldolgozás során a töredékére csökken – miközben az egészségünket egyáltalán nem kímélő zsír- és szénhidrát-tartalma az egekbe emelkedik. (A vércukor és koleszterin-szintünkkel egyetemben). Vannak ételek, amelyek nem laktatnak, nem rendelkeznek pozitív egészségvédő hatással, nem tartalmaznak semmilyen, a szervezetünk számára értékes összetevőt, mégis a rabjaivá válhatunk. (Már, ha hagyjuk, hogy függővé tegyenek bennünket.)

Melyek ezek? Íme, egy rövidke összeállítás! „Csemegézzenek” bátran, majd vonják le önök is a kézenfekvő következtetéseket!


1. Péksütemények: illatozó fahéjas sütemények, kakaós csigák, rétesek és fánkok. Finomak ugyan, de fehérlisztből készülnek, és tele vannak cukorral, ami gyorsan felszívódva pillanatok alatt feldobja a vércukor- szintünket. Majd gyorsan ki is ürül a szervezetünkből újabb éhségrohamot eredményezve.

2. Rágógumi: sokak kedvence. Van, aki megszokásból, van, aki a friss lehelet biztosítása érdekében, van, aki pótcselekvés gyanánt használja. Serkenti a nyálkiválasztódást, ami a gyomorba jutva „becsapja” azt. Éhséget okoz.

3. Cukrozott müzliszelet: egy falat egészség, ami energiával indítja a napot – hirdetik fennen a gyártók az egészséges táplálék címke mögé bújtatva az agyoncukrozott, agyonízesített termékeiket. Tisztelet persze itt is a kivételnek! Mindenesetre érdemes vásárláskor alaposan elolvasni az összetevők listáját, nehogy az egészséges táplálkozás bűvkörében bármit el tudjanak adni számunkra.

4. Fagyasztott készételek: szilvás gombóc, pizza, nudli – egyebek. Tudom: egy-egy fárasztó nap után könnyebb és egyszerűbb egy kész pizzát bedobni a sütőbe, vagy egy csomag gombócot megfőzni, de ne legyenek illúzióink! E termékek vitamin, és ásványi-anyag tartalma már rég elveszett a feldolgozás és a lefagyasztás során.

5. Light üdítők: az önbecsapás koronázatlan királyai. Hiszen azzal a szent meggyőződéssel isszuk literszám őket, hogy sem cukrot, sem energiát nem tartalmaznak. Valóban. De van bennük számtalan mesterséges adalékanyag és színezék, az egyes üdítőfajták koffein-tartalmáról és a mesterséges édesítők étvágynövelő hatásáról nem is beszélve…

6. Húsipari műremekek: azt hiszem az a legjobb, ha nem is tudjuk, miből készülnek. Mert miből is készülhet egy baromfi-ízű virsli, vagy egy marha-ízű felvágott? Vagy milyen is az ipari szalonna, vagy a bőrke, vagy a nyesedék…

7. Levesporok: vagy helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy nátrium-glutamát-porok? Mert ezen ízfokozó mindegyikben fellelhető. És olyan, mint a nikotin: függőséget okoz, és éhesebbé tesz.

8. Italporok: egy zacskó porocskából pillanatok alatt 2 liter üdítő varázsolható. Telve finom aromákkal, színezékekkel, savakkal – és tartósítószerekkel.

9. Gyümölcsízek: ja – csak ízek! Mert gyümölcsöt maximum addig láttak, amíg a gépsor kezelője megette a gyártósor mellett a tízóraira bevitt almáját.


„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás. Napjainkban ez így fordítható le: „Az leszel, amit megetetnek veled.” Már, ha hagyjuk, hogy megtegyék. Mert a döntés végül is mindig a mi kezünkben van – éljünk vele tudatosan!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.