Homeopátia kezdőknek


Halász Kata  2013.1.11. 5:23

Szemünk elé tolakodott a gyógyítás egy alternatív formája, a homeopátia.

Egyre többet hallani a módszerről és a különféle készítményekről. Információink a témában viszont hiányosak, tisztánlátásunk kissé ködös – ha élhetek ezzel a képzavarral. A homeopátia alapelve, hogy a hasonlót a hasonlóval lehet gyógyítani: minden betegséget olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, ami magasabb dózisban hasonló panaszokat okoz, mint maga a betegség. Ez a hasonlóság elve. Így serkentik a szervezető öngyógyító folyamatait. Tehát nem a tüneteket kezeli, hanem a szervezet önszabályozó mechanizmusát.

A gyógyszerek alapjai természetes növényi, állati és ásványi anyagok. A készítés során az anyagot vízzel, alkohollal rázzák össze, vagy tejcukorral keverik, így az eredeti hatóanyag erősen felhígul. Addig végzik az anyagokkal ezeket a műveleteket, míg a betegségokozó hatás át nem fordul gyógyító erővé. Az eljárás során nagyon fontos szerepe van a kissé viccesen hangzó ütő-rázó fázisnak, ekkor történik meg az energiaközlés.

A homeopaták szeretik emlékeztetni az ellenzőket a hasonlóság elvére, melyet már Hippokratész is vallott. A módszer egyik előnye, melyet senki nem vitathat, hogy egyénre szabott. Egy orvoslátogatás akár 1-2 órás is lehet, mert az orvosnak részletes diagnózis kell készítenie. Különbséget tesz az azonos betegségek között, például egy fejfájás is lehet hasogató és szúró, fájhat a halántékunk vagy a koponyánk más része; ezeket pedig különféleképpen kell gyógyítani.

A homeopátia legvitatottabb része az alapanyagok olyan mértékű hígítása, hogy azok gyakran molekuláris szinten nem kimutathatók. Sokat emlegetik a talán kissé túlmisztifikált információt arra hivatkozva, hogy a világ nem csak anyagokból, hanem energiákból és információkból is áll. A tudomány mai szintjén az, hogy ami a szervezet öngyógyítását segíti nem elemezhető és mérhető. Az elkötelezetteknek azonban elég az a hit, hogy nem tudják ugyan hogyan, de használ – a jövő kutatóinak feladata lesz feltárni, hogy pontosan milyen mechanizmusok ezek. (Érdekes, hogy a homeopátia „felfedezése” óta eltelt majdnem 250 év alatt sem sikerült egyértelműen bizonyítani a hatásosságát).

A homeopátiát a 17. század végén a német Samuel Hahnermann alkotta meg, ami akkor valóban jobb volt a hagyományos orvoslásnál, mely gyakran értelmetlenül drasztikus módszereket alkalmazott (érvágás, koponyalékelés). A homeopátiának viszont soha semmilyen mellékhatása nem volt. A kutatások szerint a homeopátiás készítmények nem használnak jobban, mint a placebo. A kísérletek szerint elenyésző az arány, mely a homeopátás szerek előnyét bizonyítja, alapvetően nincs nagy különbség ezen alternatív szerek és a placebo között. Ellenben a hagyományos gyógyszerek előnyei egyértelműen kimutathatók. Hívei szerint a gyógyulásba vetett hitnek mégsem lehet akkora szerepe, hiszen gyerekeken, őrülteken és állatokon is segítenek a készítmények.

Fontos felismerni a homeopátia határait, amikor már nem érdemes hanyagolni a hagyományos orvoslást. Tiltani semmiképpen nem kell, hiszen a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ártani nem árt. Lehet, hogy csak a placebo hatásnak egy eszköze és így tényleg igaz, hogy segíti az öngyógyító folyamatokat. (Szerintem érdemesebb lenne többet foglalkozni a gyógynövényekkel, hiszen azok hatása tudományosan kimutatott nem beszélve arról, hogy Magyarország a gyógynövények Mekkája.)

A cikk lezárásaként álljon itt egy érdekesség az Oscillococcinumról. Kifejlesztője egy francia orvos (Joseph Roy), aki 1918-ban, a spanyolnáthajárvány idején katonaorvosként vizsgálta az elhunytak vérét, és úgynevezett oszcilláló baktériumokat (latunul coccusokat) fedezett fel. Ezeket más betegek vérében is kimutatta, és gyorsan arra a következtetésre jutott, hogy a baktérium számos betegség okozója (reuma, ekcéma, rák). Innen már csak egy lépés volt a homeopátia, melynek meggyőződése, hogy a betegségeket főként az életerő zavarai okozzák, illetve, hogy egy kórokozó többféle betegség okozója is lehet. A tudomány ma már tudja, hogy az influenzát és a reumát nem baktérium, hanem vírus okozza, amit a 100 évvel ezelőtti eszközök még nem „láttak”. Ezen kívül az oscillococcusokat Royon kívül senki nem látta. Az orvos hamar elhatározta, hogy a homeopátia eljárásaival gyógyszert készít, mely minden olyan betegséget gyógyítani fog, melyet a baktérium okoz. Ma is az általa kidolgozott szabályok szerint készítik a szert. 200 egymást követő lépésben 100-szoros hígítást végeznek, azaz az alapanyagot 100200-szorosára higítják.

Az Oscillococcinum betegtájékoztatója szerint a készítmény alapanyaga a pézsmaréce szívének és májának kivonata. Természetesen molekulárisan 1 gramm gyógyszerben 0,85 gramm szacharóz és 0,15 gramm laktóz található. A termékkel kapcsolatos kutatások nem mutatták ki, hogy a készítmény véd az influenzavírustól, sem azt, hogy hatásosan kigyógyít a betegségből, de a kísérletek során a kezelésben résztvevők átlagosan 0,28 nappal érezték rövidebbnek a betegség lefolyásának időtartamát.

Írásunk a szkeptikus.blog.hu és Wikipedia cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.