Márton-napi vígságok


Madarász Ildikó  2020.11.11. 0:40

Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

Ahogy régen volt...

Régen ez a nap zárta le a gazdasági évet, amely Szent György napján indult áprilisban. November 11-e hálaadó ünnep volt, a keresztények is jeles napként tartották számon. Szent Márton a legnépszerűbb középkori szent volt, akit a bor bírájaként is számon tartanak.


Szent Márton toursi püspök 316-ban született Savariában (a mai Szombathelyen). Katonaként szolgált, mikor egy este egy koldussal találkozva kardjával kettévágta köpenyét, és annak vállára terítette. A koldusnak álmában Jézus képe jelent meg a köpenyen. Ez a legismertebb Szent Márton ábrázolások témája is. Miután megkeresztelkedett, letette a fegyvert és Pannóniába ment téríteni. Mikor innen elüldözték Galliába tért vissza. 371-ben Tours püspökévé nevezték ki. Ő nem akarta elfogadni a tisztséget, ezért egy liba ólban bújt meg, – szól a történet – de a libák elárulták gágogásukkal. Élete során nagyon sok pogány település lakóját térítette meg, munkáját csodák kísérték. Már életében nagyon tisztelték, halála után Tours-ban sírja fölé kápolnát emeltek.

Régen ezen a napon nagy lakomákat rendeztek, ahol bőven ettek-ittak, hogy évközben se kelljen nélkülözniük. Dologtiltó nap is volt, tilos volt mosni, ez ugyanis a jószág elpusztulását jelentette.


A ludakról

Az ismert történet szerint úgy kapcsolódik Márton napja a ludakhoz, hogy Mártont õk árulták el. A ludak és Márton-napja egy régi pogány hagyományból is eredeztethető. E napra esett ugyanis a germánok hálaadó ünnepe a jó termésért, akik ebből az alkalomból libaáldozatot mutattak be isteneiknek.

Az ok azonban, amiért ezen a napon valamilyen libával készített ételkülönlegességet szokás fogyasztani, sokkal egyszerűbb. Ez a nap volt az ugyanis, amikor a tömés után a libákat már le lehetett vágni.

Már 1171-bõl vannak feljegyzések, amelyek szerint libát ettek ezen a napon. A cselédek ugyanis általában ekkor kaptak fizetést és ludat, amit általában el is fogyasztottak. Aki elmulasztja e napon valamilyen libahús megkóstolását, az bizony számolhat azzal, hogy egész évben éhezik – legalábbis a néphagyomány szerint. A ludaskása az egyik legnépszerűbb étel, amit Márton napján készíteni szoktak.

„Mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett.”

Azért is különleges ez a nap, mert a hagyományok, és hosszú idők tapasztalata alapján ez az a nap, amikor az újbor először megkóstolható. Ezen a napon ajánlatos is megkóstolni azt, hiszen úgy tartja a mondás, hogy:
„Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik”.


Márton, az időjós

Kiváló időjós is Márton napja: az elfogyasztott liba csontjából jósolták meg a várható időt; ha a csontok fehérek, akkor havas, ha barnák, akkor sáros lesz a tél.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. ezen a napon már nem meglepő, hogy esik a hó.

Mulatságok

Nagy lakomák általában azért voltak ezen a napon, mert ekkor kezdődött a téli évnegyed, és ezt mindenkor meg szokták ünnepelni.

A régiek, főleg falun, sorra járták a házakat, köszöntőket mondtak, jókívánságokat, fűzfa- vagy nyírfavesszőket ajándékoztak a háziaknak, amit aztán ők tavasszal az állatok kihajtására használtak. Ez szerencsét hozott nekik. Ez volt a Márton vesszeje. Ennek a vesszőnek több ága volt, és a néphagyomány úgy tartotta, hogy ahány ága van, annyit malacozik a disznó.

Napjainkban újborfesztiválokkal, Márton napi mulatságokkal, libanapokkal emlékeznek és őrzik a hagyományokat.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2020.11.10.    27


Ludas Márton

Vég Erzsébet

November 11-e Márton napja.

2007.11.10.   

A rovat további cikkei

Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2021.1.6.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2020.12.31.    31


Tíz idézet karácsonyra

Póda Erzsébet

Tegyük hangulatosabbá az ünnepvárást néhány jeles egyéniség gondolatával!

2020.12.23.   


Karácsonyvárás régen

Oriskó Renáta

A karácsonyi időszak ünnepeink, szokásaink terén a leggazdagabb és legváltozatosabb.

2020.12.21.   


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2020.12.18.    17


Luca napja

Huszár Ágnes

A téli ünnepkör, az adventi időszak egyik jeles napja Luca-nap, amely december 13-ra esik.

2020.12.13.    32


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2020.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2020.11.28.    15


Szent Mihály hava

Huszár Ágnes

Szeptember hónapját Szent Mihály havának is nevezzük. (Ünnepek és szokások)

2020.9.23.    17


Őszi Mária-ünnepek

Huszár Ágnes

A hagyományos paraszti felfogás szerint az év jeles napjai a közösség ünnepei voltak.

2020.9.9.  1    12