Mi szülünk, nem a férfiak!


Puha Andrea  2007.10.27. 17:05

Egy trafik közelében álltunk páran, lányok. Beszélgettünk erről-arról…

…mikor észrevettem, hogy Kati előhalássza zsebéből a pénzt, és tétován az újságosbódé felé pislog.
Meglöktem: – Mi van?
– Izé... óvszert kellene vennem... – vigyorgott rám szégyenlősen.
– És? – vontam fel a szemöldököm, s a trafik felé biccentettem, hogy: ,,Hát ott van, tessék, nem rohan el, nyelved van, kérjél...!” Kati azonban csak toporgott egy helyben. Akkor esett le a tízfilléres. Nem mert venni.
–Vegyek? – könnyítettem meg a dolgát.
– Aha! – s a kezembe nyomta a pénzt.

Azért mégiscsak szörnyű, hogy az embernek védekeznie kell a nem kívánt terhesség ellen, és szégyell óvszert venni! Sőt még körül is néz, nincs-e ismerős a közelben. Különben is, nem a pasik dolga lenne ez? Végül is a teremtés koronái adják azt a bizonyos nedvet, amelytől az élet megfogan. Igen, csak hát a nő az, aki nem akar teherbe esni – dobják vissza a labdát. Könnyű másra hárítani a felelősséget. Pedig a férfi sem akar mindig gyereket, s ha mégis bekövetkezik az elkerülhetetlen, a nőt hibáztatják, s van, hogy a férfiak hozzák fel az abortusz lehetőségét is. Mostanában arról hallunk úton-útfélen, hogy az abortuszt ellenzi az egyház. És a férfiak? Hogy is van ez? Nem dönthet a nő, hogy a gyereke megszülessen-e vagy ne?

Vegyük például Klárit. Tizenhét éves középiskolás lány. Jó tanuló, kedves, aranyos, szerény. De lehet akár kacér, férfifaló. Sétál az úton, hazafelé tart, vagy a boltba készül, vagy bárhová, ahol nem jár sok ember, éppen nincs túl nagy forgalom. Talán épp mosolyog, mert eszébe jut valami szép. S ekkor arra hajt egy autó, benne egy férfi, aki talán már rég kinézte magának a lányt, s most feltámadt benne a perverz vágy, és elrabolja. Megtörténik a dolog, amely minden nő számára szörnyű... A lány valahogy túléli, pszichológus segítségével túlteszi magát rajta. De mi van, ha teherbe esik? Szülje meg a gyereket, kilenc hónapon át arra emlékezve, hogy mi történt vele? Nevelje fel gyűlölettel? Adja intézetbe? A gyerek nem tehet arról, ami történt, és ha intézetben nevelkedik majd, azt is megsínyli.

Nézzük Mártát! Felnőtt nő. Férje veri, bántalmazza lelkileg, fizikailag. Pénze nincs, amit keresnek, a férfi elissza. Körülményeik rosszak, nincs se szeretet, se egyetértés, se boldogság, se összetartás, a pénz arra nem érdemes dolgokra megy el. S akkor a nő teherbe esik, akár erőszak által, akár azért, mert volt egy pillanat, mikor elgyöngült, hisz a lelke mélyén szereti a férfit. Elvetetné a gyereket, mert ebbe a környezetbe beleszületni talán kimondható: átok. De nem lehet, mert a törvény nem engedi. Szülje meg a gyereket, terhessége alatt is tűrve a nehéz életet, aminek következtében a magzat károsodhat is, és a gyerek szintén legyen majd részese a bántásoknak? Nemcsak az apjától, hanem az anyjától is, mert kiszakadhat belőle is: „nem elég a bajom, még te is itt vagy!” Nézze végig, ahogy sikolt az anyja, és ahogy tántorog az apja? Mibe születik ez a gyerek? Az éhség kiűzi az utcára? Bűnöző lesz? Intézetbe kerül? Nem baj ez?! Hadd nőjön a hajléktalanok tábora?!

Vegyünk egy fiatal szerelmespárt. Mondjuk már a harmadik éve töltik együtt a napjaikat. Szeretik egymást, mindketten dolgoznak, összeköltöznek, de éppen csak fizetéstől fizetésig élnek. Megbeszélik, hogy a gyerekáldás még várhat egy kicsit, legyenek jobbak a körülmények. Jobb munka, több pénz, hogy a gyerekükre tudjanak összpontosítani. Véletlenül azonban mégis áldott állapotba kerül a nő. Nem vetetik el a gyereket, de mindketten érzik, hogy újabb probléma van kilátásban. A vita vitákat szül: mi lesz, ha nem lesz rá pénz? Ki marad otthon? Mennyivel kevesebb pénz lesz, ha csak az egyikük dolgozik. A gyereksíráshoz nem szokott pár egymáson tölti ki dühét. Tulajdonképpen rájönnek, hogy nincsenek felkészülve a gyerekvállalásra. Lehet, a kapcsolatuk nem állja ki a próbát. Az útjaik szétválnak, s máris csonka családban nő fel a csemete.

Képzeljük el, hogy egy középiskolás lány és egy fiú randevúzgat. Egyikük sem élte át még első szexuális élményét. Egy bátortalan, együtt töltött estén, balul sül el a dolog, s a baj megesik. Vagy a szédült bulin, az alkohol hatása alatt, a testileg fejlett tizennégy éves tini enged a kísértésnek. Alig tud valamit a dologról, csak az hajtja: ,,legyen meg, legalább nem leszek szűz.” Aztán késik a menzesz, esetleg már nő a has, s akkor kezd derengeni valami olyasmi, hogy a babát nem a gólya hozza... Mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik már iskolapadban terhesek lesznek? A fiatal lányanyákkal, akik ahelyett, hogy tanulnának, pelenkáznak? Szóval, tessék csak belegondolni egy kicsit!

Hogy védekezni kellene? A mai fiatalok a szexuális felvilágosító előadáson csak vihorásznak, fél füllel mernek odafigyelni, mert ,,ciki”, pedig nagyon is érinti őket a dolog. Ma már az a menő, ha korán elvesztjük az ártatlanságunkat. Sőt, néha kirekesztik a lánytársaságból azt, aki tizennyolc évesen még nem volt fiúval. A baráti kör is nagyon befolyásolja a mai fiatalt. Az is egy kisebbfajta tortúra, mikor a tini először megy nőgyógyászhoz – elmondani, mit szeretne: tablettát, meg miegymást. Van, akinek a szülei elítélik a fogamzásgátló szedését. Van, aki nem engedheti meg magának, mert bizony, nem olcsó mulatság. Úgyhogy majd akkor lehet pampogni, ha a fogamzásgátlás ingyenes lesz!

A fiúknak különben is sokkal könnyebb. Nem ők izgulnak, hogy megjön-e a menzeszük. Nem a férfiak járnak nagy pocakkal kilenc hónapon át, nem ők vajúdnak, sikítanak a fájdalomtól a szülőszobákban órákon keresztül, hanem mi.

Tessék tudomásul venni: a nők szülnek, nem a férfiak…!Hozzászólások

Jady Monika, 27. 10. 2007 19:38:18
Kedves Andrea! Fantasztikus a cikk!!!
Pandi, 28. 10. 2007 09:43:11
Nagyon szepen koszonom!:)
, 02. 11. 2007 17:38:35
Fantasztikusan buta..Ne huzd le a bugyogodat hogyha nem akarsz gyereket. Ennyi. Ja hogy nem birod magadon tartani? Hat akkor udvozollek az allatvilagban. Tudod hogy az abortuszok kozott szazalekos aranyban mennyi az ami nemi eroszakbol szarmazik? 1% alatt..Megis mindenki ezzel hozakodik - pedig a sajat onzesbol tett abortuszok szama 90% felett van. A sajat onzesed miatt gyermeket gyilkolsz. Ennyi az egesz. Amiatt, hogy nem birsz magaddal, valaki meghal. Raadasul artatlanul. No comment. Szep almokat, nocikek..fog ez meg nektek fajni. Addig is eljenek a NOK, akik onzesuket felreteve mernek szembe uszni az arral. Valoban csak a doghal uszik az arral, az elo szemben megy. Remeljuk a liberalis agymosas ellenere is vannak sokan akik mernek elo hal lenni a doglottek tengereben. Ti kozbe csak veregessetek magatokat vallon hogy jobban erezze magat a beteg ,sebzett lelketek. Nyalogassatok csak egymast...azalatt mi megszuljuk a kovetkezo generaciot, aki remelhetoleg felreallitja majd a liberalistakat :))))
Pandi:), 02. 11. 2007 18:17:39
Ne huzzam le a bugyimat? Ja, mert a ferfiak ezt bizonyara nagyon dijaznak...Es mert maga is lakattal hordja bizonyara.Udv az elo vilagban? Komolyan, szerintem gondolkodjon el egy kicsit, hogy ez nem a valos vilag? Maga szerint ez teljesen normalis, hogy a no teherbe esik, es nem akarja megszulni, akkor szenvedjen? Es kulonben is. En nem azt allitom, hogy a no ne neveljen fel egy gyereket egyedul. Mert en is eltudnam kepzelni, hogy egyedul neveljek fel egy gyereket.Ha nehezebb is. De nehogy mar a no ne dontse el hogy akar e szullni vagy nem.Sajat onzesrol beszel? Miert, maga szerint az a gyerek boldog lesz akit az apja vegigvag szijjal? aaa..olyan niiincs...Dehogynincs!Udv a valos vilagban!
Póda Erzsébet, 03. 11. 2007 15:08:52 Válasz
Névtelen Írogató! Kilóg a lóláb: csak sértegetni tud, ahelyett, hogy érvelne. Érv valószínűleg nincs is a tarsolyában. Képzelje, azok a nők is szülnek, akik esetleg átestek egy abortuszon. Liberálisoknak nevez, holott semmilyen politikai irányvonalhoz nem tartozunk. És szó nincs a weboldalunkon agymosásról, csupán arról, hogy mi amellett voksolunk, hogy a nő maga dönthessen az őt érintő dolgokban. És ne tessék minket ilyen otthonosan üdvözölni az állatvilágban, mert mi nem tartozunk oda...! Az összes többi érvemet elolvashatja a cikkemben. Üdvözlettel egy szerző, aki meri vállalni a nevét és a véleményét is: Póda Erzsébet
@


Kapcsolódó cikkek

(Meg)szakítás

Zázvorská Stanka

Mintha nem is a 21. században élnék, az emberiség legnagyobb előrelépésének és vívmányainak évszázadában.

2007.10.23.   


Az anya élethez való joga

Maceková Johanka

Az elmúlt hetekben Szlovákiában parázs vita folyt a terhesség-megszakítással kapcsolatban...

2007.10.22.  1   


Felszított érzelmek

Póda Erzsébet

A tiltás nem megoldás – már a Paradicsomban sem működött.

2007.10.20.   


A döntés joga a nőké!!!

Bernád Emese

Nem illik ilyen húsbavágó témával viccelni, de egyszerűen képtelen vagyok kihagyni Hofit

2007.10.17.   


Pro Life versus Pro Choice

Molnár Miriam

Kevés dolog van az amerikai politikai életben, amely oly mértékben és oly intenzitással osztaná meg a társadalmat, mint az abortusz.

2007.10.10.   


Tudatos döntés

Nagy Erika

Áldott állapot, mondták hajdan nagyanyáink. De valóban áldott-e az az állapot, amikor egy nem kívánt gyermek fogan meg az anya méhében?

2007.10.5.   

A rovat további cikkei

Miért?!

Debnárová Eva

A művi vetélést majdnem mindenhol főleg a katolikusok és a hatalomra éhes fafejek szeretnék betiltani.

2007.10.4.   


Az abortuszról -- felelősséggel!

Vég Erzsébet

Nem hiszem, hogy lehet úgy jó döntést hozni, ha nem ismerjük a körülményeket.

2007.10.2.