A nők és a pénz


Egry Márta  2008.12.10. 17:13

Beszélgetés Csapó Idával, aki női önismereti tréner, nők és pénz specialista, honlaptulajdonos és blogíró.

A tréningjei, a rendezvényei kapcsán sok nővel találkozik, dolgozik együtt. A beszélgetésünket azzal kezdtük, szerinte mik a legnagyobb akadályok, melyek miatt valaki nem gazdagszik.

– A szemlélet, a hit, illetve a korábban kialakult rossz szokások – ezek lehetnek a legfőbb okok. Úgy látom, hogy a magyarok között nagyon általános a negativizmus, a pesszimista hozzáállás, a mások okolása. Az anyagilag-lelkileg gazdag, jólétben élő, a bőség áramlásába bekerülők mindegyike azt vallotta, amit egy magyar mondás gyönyörűen fejez ki: mindenki a saját sorsának a kovácsa. A teljes felelősségvállalás minden tettünkért, a szembenézés a tévedéseinkkel, a hibáinkkal, ez visz csak előre. Úgy, hogy az értékeinket, az erősségeinket értékeljük, mindig ott tudjuk magunk mögött, és a velünk történteket – bármilyenek is –tapasztalatnak fogjuk fel. Közben nagyon üdvös, ha hiszünk abban, hogy az ember élete végéig képes a fejlődésre. Szerintem a saját változásunk, az egyre bölcsebbé válásunk az emberi élet egyik legnagyobb ajándéka – ezt tudom másoknak is tanácsolni. Saját magunkkal töltjük a legtöbb időt, éjjel-nappal, nem mindegy hát, hogy milyen a kapcsolat önmagunkkal. Mindenkiben csodálatos források vannak, és ha valaki hisz ebben, akkor át tudja írni a kialakult rossz szokásait is. Amit még nagyon fontosnak tartok, hogy pozitív emberekkel vegyük körbe magunkat, akik támogatják a törekvéseinket, és nem azt szajkózzák mi nem fog sikerülni, noha ők maguk ki sem próbálták. Mi több: én nagyon meggondolom azt is, hogy az álmaimból, a terveimből, a céljaimból mit és kivel, mikor osztok meg. Az idő = élet, azaz tényleg hiszem, hogy egyenlő az időnk az életünkkel.

„Egy nő mindig függő helyzetben lesz mindaddig, amíg nincs saját pénztárcája.” Miért választotta ezt az idézetet egyik mottójának?

– Mert a nők sokkal kiszolgáltatottabbak. Erről a témáról közel egy órás előadásom van, de megpróbálom röviden összegezni. Elmondható, hogy a világon mindenütt bizonyított tény, hogy a szegénység női arcú – a szociológusok nem véletlenül állítják, hogy a szegénység feminin. Engem még mindig mellbe vág az az ENSZ-jelentés, ami ugyan 1980-ban született, de túl sokat a helyzet azóta sem változhatott. E szerint a nők teszik ki a világ népességének felét, ők dolgozzák le az összmunkaidő közel kétharmadát, de a világ bevételének alig egytizedéből részesülnek, és a világ javainak csak kevesebb, mint egyszázada felett rendelkeznek. E mögött többek között az van, hogy a női jövedelmek alacsonyabbak, a nők a gyerekszülések miatt hosszabb időre esnek ki a munkaerőpiacról, és a nők dolgoznak részmunkaidőben, foglalkoznak idősgondozással a családon belül, és tudjuk, hogy a nők rengeteg ingyen házimunkát végeznek stb. Az említett idézet Elizabeth Cady Stantontól származik, ő a nők jogaiért küzdő aktivista volt, és 1815 és 1902 között élt. Imádom ezért a mondatáért, és sajnos, amit állított, az mind a mai napig igaz. A nőknek kell saját pénztárca, mégpedig teli pénztárca ahhoz, hogy anyagilag függetlenek, önállóak legyenek, azaz ne legyenek kiszolgáltatottak. Se a párjuknak, se a gyereküknek, de még a munkaadójuknak, az államnak sem.

– Mit kell tennie egy nőnek, hogy saját pénze legyen?

– Ki kell alakítania a tartalékolás szokását, a pazarlásmentes életvitelt. És ha kell, akkor saját magával szemben is elérnie egy női önismereti folyamat során, hogy joga van arra, hogy saját pénze, anyagi vésztartaléka legyen. Természetesen ugyanehhez ugyanígy joga van, ha párkapcsolatban él, az ő társának is. Az anyagi védettséget, azaz a vésztartalék képzését mindenkinek meg kell tanulnia, hiszen egy váratlan helyzetben, mint amilyen például a mostani pénzügyi helyzet, ez biztosíthatja számunkra a stresszmentesebb időszakot.

– Egy kicsit úgy látom, hogy sok nő hálás, ha egy kis morzsát is kap a férjétől, hiszen ő a családfenntartó, övé a pénz és a nők ezért feladják önmagukat, sokszor szexuálisan is kiszolgáltatják magukat.

– Erről beszélek, amikor azt javaslom, minden nőnek legyen saját pénztárcája. Ráadásul olyan pénztárcája, ami nemcsak kotyog az ürességtől, vagy kuncog benne néhány krajcár, hanem tényleg tele van. A nők nem függhetnek senkitől. A nőknél ez a téma azért kezelendő külön, mert a nőket az elmúlt évezredek során arra kondicionálták, hogy az apjuktól, majd a férjüktől függjenek. De ez ma már abszurdum, mégis az évezredek nyomai ott élnek a zsigerekben, és sokszor a ki nem mondott hatalmi játszmák részei. Vallom, hogy mindenkinek el kell kerülnie a függőségi helyzeteket, ami kiszolgáltatottságot szül. Mivel az én életfeladatom a nőügy, ezért a nőket igyekszem tanítani az anyagi függetlenségre is. Nem függhetünk egy cégtől, egy kormánytól sem – a mai kor önálló, döntésképes és független embereket követel. Sem az állások, sem a jogi környezet nem biztos – ahogy mondani szokták: a legbiztosabb az, hogy minden változik. Ehhez pedig tudnunk kell alkalmazkodni.

– Mennyire befolyásolja az önbizalom a pénzügyi helyzetünket? Befolyásolja egyáltalán?

– Befolyásolja. Ha van pénzünk, elég pénzünk, ha van tartalékpénzünk, netán a pénzügyi intelligenciánk megalapozott és fejlett, hogyne lenne ez önbizalom növelő? Saját magunk tudunk dönteni, mások befolyása nélkül – egy valakivel kell csak megküzdeni: saját magunkkal! Éppen ezért szerveztem például a női pénzügyi önismereti tréningeket, konferenciákat, illetve meghirdettem az első online kurzusomat is. Online módon azért akarok tudást átadni, gyakorlatias módon is, mert sok nő nem tud utazni, sok időt távol tölteni a lakhelyétől, és számukra a távtanulás jó lehetőség lehet. Ugyanakkor fontosnak tartom tudatosítani, hogy a pénz eszköz, és meg kell tanulnunk érzelemmentesen kezelni.

– Milyen módszereket ajánl, amivel meg tudjuk tanulni mi, nők, hogyan bánjunk a pénzzel illetve, hogyan legyünk gazdagabbak?

– Tanulni kell, nincs mese. A nem tudásnak van a legnagyobb ára. A mostani pénzügyi helyzetben is vannak, akik nem sérülnek, sőt: igencsak előnyükre tudják fordítani. Lehet őket szidni, de ez nem igazán jó stratégia, inkább meg kell tanulni, amit ők tudnak. Mivel a személyes pénzügyek menedzselését nem tanítják, az iskolarendszer egyáltalán nem foglalkozik a pénzügyi intelligencia fejlesztésével, ezért meg kell találni a már létező, másfajta lehetőségeket. Tudomásom szerint kimondottan női célcsoporttal olyan szempontból, hogy nők tanulnak maguk között nőktől, ebben a témában ezzel egyedül én foglalkozom Magyarországon. Ma már nagyon sok könyv is rendelkezésre áll a témában – meg kell venni vagy kikölcsönözni könyvtárakból, és tanulni belőlük. Az általam tartott alkalmak segítik a rendszerezést is alkalmasint, ugyanakkor nem véletlen, hogy a www.gazdagnok.hu doménnév alatt működtetett GazdagNők.hu honlap, illetve blog szlgonje ez: Gazdag nők – lelkiekben, anyagiakban. Itt nagyon sok ingyenes tartalmat közlök, ismeretet és tudást igyekszem átadni, és közösséget is építünk együtt a blogom olvasóival. Egy-egy írásomra sok-sok bejegyzés születik ma már, hála istennek, meg az istennőknek! Úgy vélem, hogy a nők szívesebben foglalkoznak az anyagiakkal, a pénzügyekkel, ha nemcsak a racionális vetületét nézzük, hanem a téma lelki, önismereti és spirituális oldalát is. Ezek simán megférnek egymás mellett, mi több: egymás nélkül valójában nem működnek. Nagy csapda azt hinni, hogy valaki az anyagi helyzetét a pénzzel tudja rendbe rakni.

– Említette a fogalmat: passzív jövedelem. Kifejtené röviden, mit ért ez alatt?

– A passzív jövedelem, és főleg a kiépítése, a megszerzése egyáltalán nem azt jelenti, hogy passzívak legyünk, sőt! Eleinte nagyon is aktívan kell részt venni olyan rendszerek, megoldások felépítésében, megtalálásában, amik aztán kis idő-ráfordítással sokkal többet hozhatnak anyagilag, mint amikor a teljes időnket adjuk el pénzért: fizetésért, munkadíjért. Ezt tesszük, amikor alkalmazottak vagyunk, vagy saját magunkat kizsigerelő vállalkozók. Viszont, ha elkészítünk egy infoterméket, akkor azt egyszer hozzuk létre, és aztán arra kell figyelni, hogy például egy online vállalkozásunk rendszerében minél több, a téma célcsoportjába tartozó emberhez eljusson. Én is tervezek ilyen infoterméket, mégpedig annak alapján, hogy a GazdagNők.hu honlap blogjában milyen problémákat vetettek fel a nőtársaink, és mire keresik a választ. Például a nők közül sokan nem tudják megkérni a munkájuk ellenértékét, a tevékenységük árát – egy-egy tervezett infotermék szöveges anyagot és/vagy videót, és/vagy hanganyagot egyaránt tartalmazhat. Szükséges ugyanis, hogy a különböző tanulási típusoknak megfeleljen. Van, aki olvasás közben, van, aki látvány alapján tanul könnyen, de azt tapasztalom, hogy sok nő „háttérhallgatással” tanul remekül. Házimunka végzése közben például remekül ki tudja használni az időt. Én is szívesebben végzek házimunkát úgy, hogy közben nem érzem holt időnek. De autóvezetés közben is lehet mp3-formátumú, vagy CD-n közzétett hanganyagokból tanulni. A nőket biztatnám arra, hogy ők is találják meg a saját pénzgyarapításukhoz a megfelelő passzív jövedelemforrások közül a nekik, azaz a személyiségüknek leginkább megfelelőt. A hamarosan induló online kurzusomon ezzel is foglalkozunk majd. A nőknek ez a tanulási forma nagyon kényelmes, régóta igénylik ezt, és örülök, hogy elindíthatom. Akit érdekel, itt talál róla bővebben információt: http://www.gazdagnok.hu/2008/12/04/hogyan-legyen-tele-sajat-noi-penztarcad-hamarosan-online-kurzus/ . Az internetnek hála bárhonnan érkezhetnek nők az online kurzusra, így akár Szlovákia magyar lakta területeiről is.

Fotó: Kéner EszterHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.   


„Mi történt a lányommal?”

Póda Erzsébet

Nehéz elképzelni annál borzalmasabb helyzetet, mint amikor egy anya – bármely okból – elveszíti a gyermekét. Beszélgetés az ekecsi Fél Dórával.

2022.8.29.   


Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.7.25.   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.