A sport rendben tart


Zana Anita  2021.6.29. 7:56

Beszélgetés a látássérült Nemes Andrással.

„A sport a testem és a lelkem is rendben tartja!” Ezt tartja mottójának a 41 éves látássérült Nemes András. Tizennégy évesen elveszítette látását, de halványan még élnek a színek emlékezetében. Andrást és szüleit sokan ismerik a városrészünkben, nemcsak azért, mert sűrűn láthatjuk őket tandem kerékpározni, hanem, mert édesanyja és édesapja is háziorvos. Sőt, büszkén mondja, hogy mindkét nagypapája is orvos volt. Szerető család vette körül, mindenki példakép volt, éppen ezért megtalálta a számítását az életben maga is. De ehhez kellett a szülői terelgetés és András kitartása, akarata. Mára, egy stabil vendégkörrel rendelkező masszőr.


Kezdjük egy aktuális kérdéssel. A koronavírus-járvány miatt most hogyan tudsz dolgozni?

2004 márciusa óta űzőm a szakmát. Sajnos a Covid-19 közbeszólt, be is kellett zárnom a masszázsszalonomat. Alig várom már, hogy újra tevékenykedhessek és gyógyíthassam a pácienseseimet.

Hogyan lettél gyógymasszőr?

Ahogy már említettem orvosi család a miénk, még a bátyám is, aki fogorvos. Fontos volt az egészséges életmód. A gimnázium után, amit Budapesten végeztem el látók között, hazajöttem Szolnokra és itt indult egy masszőrtanfolyam, ahol egyedüli látássérült voltam. A képzés vezetője Lovász Anikó volt, akinek örökké hálás leszek azért, hogy felvállalta a tanításomat, és ezáltal szakmát adott a kezembe.

A látásodat hogyan veszítetted el?

Egy DRP nevű betegséggel születtem, 6 éves koromig láttam, majd kezdődött a romlás, és 14 éves voltam, amikor megvakultam. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy ideig láttam, ez a mai napig sokat segít a hétköznapokban.

Ha már hétköznapok, a Vakok és Gyengénlátók Jász- Nagykun Szolnok Megyei Egyesülete által fenntartott Elemi Rehabilitációs Központnak is már évek óta a kliense vagy. Mikor kezdtél a központba járni?

Amikor szeretett vakvezető kutyusom, Kleó, nagyon beteg lett, és már nem tudott nekem segíteni a közlekedésben. Lelki okokból nem igényeltem másik kutyát a mai napig. Ekkor a szakmai vezetővel, Nagy Zsuzsannával, elkezdtem tanulni a fehérbotos közlekedést. Zsuzsit gyerekkorom óta ismerem, ő tanította meg nekem egyebek mellett a pontírásos olvasást.

Ha jól tudom manapság is megfordulsz a központban. Most éppen mit tanulsz?

Januárban kezdtem tanulni informatikát Erdős Viktor oktató segítségével. Viktor nagyon jó fej, hamar megtaláltuk a közös hangot.


A megyei egyesületnek is már régóta tagja vagy. Mit jelent számodra ez a tagság?

Az egyesületének, illetve jogelődjének már 29 éve vagyok a tagja. Mindig segítségemre voltak. Volt, amikor az egyesület adott nekem kölcsön Braille -írógépet vagy tandemkerékpárt.

Hobbid a sport. Honnan ez a szenvedély?

A sportolást még akkor kezdtem, amikor jó volt a látásom. Gyerekkorom óta nem csak a szembetegséggel, hanem a túlsúlyommal is küzdök, a rendszeres mozgás ezért is fontos számomra. Úszok, síelek, tandem kerékpározom. Rendszeresen járok a Széchenyi-városrész edzőtermébe. Az elmúlt 20 év alatt közel 70 ezer kilométert kerekeztem szüleim segítségével. A sport a testemet és lelkemet is rendben tartja.

Visszatérve a Széchenyi-városrészhez: mit jelent neked itt élni?

Ide születtem, nagyon szeretem a városrészt. Itt képzelem el az életemet a későbbiekben is.

Hogyan tervezed a jövőt?

Várom, hogy vége legyen a járványnak, szeretnék dolgozni. A jövőben pedig bízom abban, hogy előbb-utóbb egy társsal is összehoz a sors.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A válaszkeresés útján

Póda Erzsébet

Nagy Csivre Katalin fest, rajzol, verset ír, időnként pedig gondolatfelforgató írásokkal jelentkezik, életútja nemhogy érdekes, de különleges történésekkel teli.

2022.1.16.   


Értékmentő műhely

Póda Erzsébet

Vakegér Műhely egy pedagógus-házaspár tevékenységét takarja. Rakoncza Gabriella és Varjú Árpád csodálatos fabútorokat készítenek.

2021.12.2.   


Mindig az igazat

Póda Erzsébet

Beszélgetés Szöllősi Ildikóval, a „Feltárulnak a titkok" című videósorozat alkotójával.

2021.11.25.   


Fegyelmezett művészet

Póda Erzsébet

Beszélgetés a Csallóközben élő Lipcsey György szobrászművésszel.

2021.11.11.   


Őszintén játszani

Póda Erzsébet

Beszélgetés Kálloy Molnár Péter színművésszel, költővel, fordítóval és zenésszel.

2021.11.7.   


Egyedi gyantaékszerek

Szekeres Angéla

A Dunaszerdahelyen élő Brunczvik Mónika egy éve kezdett el gyantából készült ékszerekkel foglalkozni...

2021.11.2.   


Az Egyesület önkéntese

Zana Anita

Beszélgetés Tóth-Szabó Annával, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok megye Egyesületnének mindenes-önkéntesével.

2021.10.28.   


Kulcsszó: elfogadás

Zana Anita

Beszélgetés a különleges történetű látássérült Lukács Ágotával.

2021.9.28.   


Élvezek minden zenei stílust

Virág Csenge

Tarján Zsófi szereti a kihívásokat, hiszen már többféle zenei műfajban is kipróbálta magát.

2021.9.2.   


A sokoldalú jogtanácsos

Zana Anita

Interjú dr. Simon Gergellyel, aki látássérültként is teljes életet él.

2021.8.16.   


Ausztrál szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Azokat a külföldieket szeretném megszólítani, akik talán jobban is ismerik a magyar nyelvet, mint néhányan közülünk. Ezúttal Ausztrál Tom, azaz Tom Champion az interjúalanyom.

2021.8.10.   


Indiai szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar anyanyelvünket, ezt az őseinktől kapott, felbecsülhetetlen értékű élő kincset, helytelenül használjuk. Interjú az indiai Manish Tanwarral.

2021.7.17.