Hittel és szenvedéllyel


Kiss Adrienn Éva  2014.12.5. 4:04

Interjú Ramona Rusu romániai autóversenyzőnővel.

A motorsportokhoz leggyakrabban férfiak neve fűzhető, ám szerencsére akadnak kivételek. Ramona Rusu gyermekkora óta imádja az autókat és mára sikert sikerre halmozó pilóta. Hazájában, Romániában, ő az első női driftversenyző.
A drift lényege, hogy az autót a szokásostól eltérően, keresztben kell tartani a pályán, és teljes mértékben uralni kell. A versenyző mottója: „Az aszfalt a vásznam, a kocsim a ceruzám.”
Ramonát karrierjéről, sikereiről és a férfi-női szerepekkel kapcsolatos nézeteiről kérdeztem.


Hogyan mutatnád be magadat néhány mondatban?

Talán ez az egyik legnehezebben megválaszolható kérdés. Erős vagyok és független, makacs, ugyanakkor naiv, és van egy nőies oldalam is. Imádok mindent, ami körülvesz: közel s távol. A magánéletemről nem szívesen osztok meg ennél többet. Szeretem az életet, és semmit sem csinálnék másképp.

Miért éppen ezt a sportágat választottad?

Mindig is fűzött egyfajta szenvedély az autókhoz, már gyerekként is. Sosem volt különösebb indokom, miért választottam a motorsportot, azt hiszem ez mindig is bennem volt. Amikor néhány évvel ezelőtt egy tuning shown jártam a Ford Probe-ommal, volt ott egy driftverseny, ami az esemény része volt. Amint megláttam az autókat a pályán, tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Itt kezdődött minden.

Mindig is ilyen kemény voltál, már gyerekként is? Már akkor autókkal játszottál babák helyett?

Olyan helyen nőttem fel, ahol sok fiú vett körül, de sosem tartottam magam keménynek. Van egy nagyon érzékeny, nőies oldalam. Gyerekként természetesen babákkal és autókkal is játszottam, de úgy látszik a végén az utóbbiak indítottak el egy úton. De a keménység az autósport velejárója: erősebbé tett, hűvösebbé, és megtanított arra, hogy mindig mindenre legyek felkészülve.

Mit gondolsz arról a sztereotípiáról, hogy a lányoknak balettozni és tornázni kell, a fiúknak pedig focizni?

Az idők kezdete óta mindig is léteztek kivételek. Hiszem, hogy nincs előre meghatározott szerep. Szerintem például a legjobb szakácsok férfiak, ez csak az én véleményem. Nőnek lenni a férfiak világában nagyon nehéz, és sokszor a nőket nem is engedik fej-fej mellett küzdeni a férfiakkal. De a világ változik, mi pedig minden sportban megálljuk a helyünket, ahol korábban csak a férfiak, és kezdünk igazi kihívást jelenteni nekik.

Nehéz volt beilleszkedni egy ennyire férfi uralta világba? Hogyan fogadtak el?

Sajnos, vannak olyan helyzetek, amikor a férfiak kissé megnehezítik az életünket. Meg kell küzdenünk az előítéletekkel, de erősnek kell maradnunk. Szerencsére nem sűrűn adódnak ilyen alkalmak, nekünk pedig távol kell maradnunk a negatív véleményektől. A női autóversenyzők változást hoznak: szépséget és egy teljesen új fényt adnak a sportnak. Azért versenyzek, mert a motorsport teljesen lenyűgöz és imádok vezetni. Sosem próbáltam senki tiszteletét elnyerni azért, mert nő vagyok. Minden, amit elértem, kemény munkával sikerült, és azért, mert önmagamat adtam. És mindezek miatt, azt hiszem, elnyertem a tiszteletüket, és elfogadtak engem.

Milyen tanácsot adnál azoknak a lányoknak, akik érdeklődnek a motorsportok iránt?


Nőnek lenni ebben a világban nem könnyű feladat, de a végső soron a siker a legjobb jutalom a munkánkért. Fontos tudni, hogy elegendő hittel minden akadály leküzdhető. A tehetség, a kemény munka, és az elkötelezettség számít csupán. Az életemet a motorsportnak szentelem, és remélem, hogy az optimizmusom meghozza eredményét. Másnak lenni sosem könnyű. A hit a saját kezünkben van. Sokan figyelnek minket, és növelik a nyomást. De ha van szenvedély, nincs más út, mint előre menni. Az életben soha senki nem fog megcsinálni semmit helyettünk, szóval meg kell próbálnunk, és saját magunknak kell elérnünk a céljainkat. Nagyon boldog és elégedett vagyok az eddigi teljesítményemmel. A siker íze verhetetlen!

Szalai Zsolt felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kulcsszó: elfogadás

Zana Anita

Beszélgetés a különleges történetű látássérült Lukács Ágotával.

2021.9.28.   


Élvezek minden zenei stílust

Virág Csenge

Tarján Zsófi szereti a kihívásokat, hiszen már többféle zenei műfajban is kipróbálta magát.

2021.9.2.   


A sokoldalú jogtanácsos

Zana Anita

Interjú dr. Simon Gergellyel, aki látássérültként is teljes életet él.

2021.8.16.   


Ausztrál szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Azokat a külföldieket szeretném megszólítani, akik talán jobban is ismerik a magyar nyelvet, mint néhányan közülünk. Ezúttal Ausztrál Tom, azaz Tom Champion az interjúalanyom.

2021.8.10.   


Indiai szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar anyanyelvünket, ezt az őseinktől kapott, felbecsülhetetlen értékű élő kincset, helytelenül használjuk. Interjú az indiai Manish Tanwarral.

2021.7.17.   


A sport rendben tart

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Nemes Andrással.

2021.6.29.   


Énekkel egy életen át

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült D. Nagy Erikával.

2021.6.15.   


Mindenkinek más a stílusa

Virág Csenge

Beszélgetés a bogyaréti Ilcsik Henriettával (21), aki tolmács-fordító szakon tanul, mellette pedig tetovál.

2021.5.17.   


Isten útjai kifürkészhetetlenek

Virág Csenge

Interjú Bodó Máriával, a Duna Televízió vallási főszerkesztőségének munkatársával.

2021.4.28.   


Család, munka és színház

Zana Anita

Interjú a Vakok és Gyengénlátók Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Egyesületének egyik tagjával, Zajcsek Zsiga Szilviával.

2021.4.7.   


Mit rejt Vidu ötlettára?

Noszek Barbara

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

2021.3.16.   


Látássérültként, emberként

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Vargáné Décsei Eszter Judittal.

2021.3.10.