Nemes nedű


Nagy Erika  2012.12.1. 4:51

Három kérdés Dömény Zoltán borász doktorhoz

A Szencről származó, de évek óta Nagymegyeren élő Dömény Zoltán borásznak tervei, vágyai vannak, szeretné minél több emberrel megismertetni a borvidéket, és a reduktív módszerrel készült borait. A borász egy olyan családba született bele, amelyik a mai napig egy klasszikus borospince tulajdonosa Szencen. Amint megtanult járni, megismerkedett a szőlővel, majd később a borral is, s ennek az örökségnek azóta is issza a levét.

Mikor kezdett a borászattal komolyan foglalkozni?

Élelmiszer és vegyipari szakon végeztem, majd adjunktusként dolgoztam az egyetemen. Az évek során tudatosult bennem, hogy a jó bort nem csak élvezni, hanem tisztelni is kell, és nem csak azért, mert előállításához nagy erőfeszítés és odaadás szükséges, hanem azért is, mert egy-egy nemes nedűben évszázados hagyományok és megannyi emberöltő tapasztalata összegeződik. Lépésről-lépésre haladtunk, úgy, mint amikor a téglákat rakja az ember egymásra az építkezésnél. 2000 decemberében feleségemmel borászatot alapítottunk, s azóta a jó minőség, jó ár, könnyű beszerezhetőség jellemzi a pincészetünket.

Nagymegyer idegenforgalma fejlett, rengeteg külföldi turista látogat a városba. S ahol fejlett a turizmus, ott van borfogyasztás is. Valóban így van?

Sikereinknek köszönhetően a 2005-ös évben növeltük az előállított minőségi bor mennyiségét, és 2006 júniusában elkezdtük az új pince építését is. A pince része egy húsz személyt befogadó kóstoló helyiség. A modern technológiával felszerelt pincészet egyedinek számít városunkban, s ezt szép lassan feltérképezte nem csak a lakosság, hanem a turisták is. Bízom benne, hogy ezzel a tevékenységünkkel hozzájárulunk a minőségi borfogyasztás térhódításához. Huszonhat hektáron gazdálkodunk, tizenkettő hektár saját tulajdonban lévő termőterületünk van Nagymegyeren. Muzslán és környékén is van egy kisebb szőlészetünk, bérelt területünk, és szerződött partnerektől is vásárolunk jó minőségű szőlőt. Ennek eredményeként évente 163 000 liter bort állítunk elő, ami 200 000 palackot tesz ki. A számok tudatában nem meglepő, hogy miért volt szükség arra a jelentős befektetést igénylő modern borászati technológiának a megvásárlására, melynek alapját a krómacélból készült zúzó-bogyózó, pneumatikus és hidraulikus szőlőprés képezi. Krómacél tartályokban irányított erjesztéssel készülnek a borok, majd a minőségtől és a fajtától függően barik hordóban érlelődnek. A pincészetben kilencen dolgoznak állandó jelleggel, a szüret ideje alatt viszont akár negyven alkalmi munkást is foglalkozunk, mert nem egyszerű munka a harminc mázsa szőlő befogadására képes prést naponta háromszor megtölteni.

Egy borásznak van kedvenc bora, van olyan, amelyikre a legbüszkébb?

Igen, nálam a hosszabb érlelést igénylő Királyleányka áll az élen. S hogy melyik boromra vagyok a legbüszkébb? Arra, amelyet a tizenhárom éves fiam készített, melynek fajtája a kadarka, s mivel a fiamat Balázsnak hívják, elneveztük a nedűt Bazsikadarkának. Bár a bor csak limitált mennyiségben készült, becses darabja a pincészetünknek.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139