Nőből a nőt!


Jády Mónika  2006.6.1. 20:32

Beszélgetés Bucsuházy Piroska stílustanácsadóval, aki tagja „A nő négyszer” művészeti csoportnak is.

Bucsuházy Piroska Budapesten, a Rosemari Divatiskolában tanult divattervezést, és modellezést a Könnyűipari Főiskolán. Dolgozott varróüzemben, belekóstolt a konfekciómérnöki munkába, de igazából ezt nem érezte magáénak. Ma már egyedi ruhákat tervez, és formálja vendégeinek teljes megjelenését. Tagja „A nő négyszer” művészeti csoportnak, és stílustanácsadóként is sokan ismerik a nevét.

-- Tizenöt éve vagyok igazán jelen a szakmában – mondja. -- Előtte évekig gyermekgondozási szabadságon voltam. Akkor is tervezgettem, de a családom volt a fontosabb. Amikor úgy gondoltam, hogy már elég nagy a lányom és a fiam is, akkor kezdtem el foglalkozni a saját karrieremmel. Ekkor már megfogalmazódott bennem, hogy saját szalont szeretnék, ahol személyre szabottan tervezhetek. És arra is vágytam, hogy megvalósíthassam művészi elképzeléseimet – saját kollekció formájában. Egyébként modellezéssel is foglalkozom. Úgy éreztem, hogy sokkal jobban tudom érvényesíteni a művészetemet, ha ismerem a dolog technikai részét. Tehát nemcsak megálmodom és megrajzolom, hanem meg is szerkesztem, szabásmintába öntöm az elképzeléseimet, a varrónőim pedig megvarrják a ruhát.

-- A divatbemutatókon gyakran látni látványos, ám viselésre nem igazán alkalmas darabokat…

-- Az én művészi elképzelésem nem sokban különbözik a mindennapra készített ruháktól. Nagyon szeretem minden nőből kihozni a nőt. Ezt fontosnak tartom, mert valahol a mai világban kicsit kezd elveszni a nő. A lelkivilágom is ilyen: úgy érzem, ízig-vérig nő vagyok, ezért ezt tudom továbbadni. A természetes, nemes anyagok állnak közel hozzám, a hernyóselyem és a nagyon finom tiszta gyapjú híve vagyok. De a kollekciómban mindig van farmeres együttes is, ami kicsit sportosabb, ám ugyanúgy a nőies formákat hangsúlyozza. Abból, amit megálmodok egy kollekcióba, sok darab átjut az ügyfélkörömbe. De a fordítottja is működik. Előfordul, hogy megihlet egy-egy ügyfelem, és rá olyan ruhát sikerül terveznem, ami később bekerül a kollekcióba.

-- „A nő négyszer”művészeti csoport tavaly ünnepelte az ötödik évfordulóját. Mit kell tudni erről az alkotócsoportról?

-- Különböző az életkorunk, és kicsit más a stílusunk, de egyben nagyon hasonlítunk egymásra: mindannyian a nőiességet hangsúlyozzuk, és nemes anyagokból dolgozunk. Teigesser Magdolna a legfiatalabb, ő viszi a trendi, nagyon fiatalos vonalat. Kolyvek Antónia vidám, tüzes. Ez tükröződik vissza markáns színű ruháin is. Körtvély Adrienn számára nagyon fontosak a szín- és formakontrasztok. Jómagam pedig az abszolút nőiességet képviselem – az anyag valamint minden vonalvezetés a nőiesség szolgálatában áll. Rendszeresen veszünk részt vásárokon, kiállításokon, mint például a budapesti, brünni, moszkvai nemzetközi textilkiállításon. Legutóbb Budapesten, a Fashion Week keretében mutattuk be tavaszi-nyári kollekciónkat, amellyel nagy sikert arattunk.

-- Mi az első lépés, ha új ügyfél keresi fel a szalont?

-- Először is megnézem, milyen színekkel rendelkezik, majd azt, hogy milyen az alkata. Közben meg kell ismernem a személyiségét is, hogy a ruhája a „második bőre” lehessen, ne pedig csak egy mutatós „jelmez”. A ruhának a külsőnkön kívül a személyiségünkkel is harmonizálnia kell, hogy jól érezzük magunkat benne. Azt is figyelembe kell venni, milyen alkalomra készül az öltözék, és hogy milyen az illető életvitele. Egy kisgyermekes anyukának például, aki a napjait a csemetéivel tölti, nem ajánlhatok hétköznapi viseletre olyan ruhát, ami ugyan nagyon mutatós, de korlátozza őt a mozgásban. Minél komplexebb szolgáltatást szerettem volna nyújtani, ezért sajátítottam el a színelemzést is. Először csak egyénileg foglalkoztam ezzel, később pedig már előadásokat is tartottam a megjelenés harmóniájáról. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam.

-- Ami nyilván nem véletlen.

-- Mindenkiben van valami szép. Ám a legtöbben alulértékelik magukat. Ezzel van a baj, nem pedig a külsőnkkel, az alkatunkkal. Senki sem tökéletes, még a legünnepeltebb modellek sem. Ha viszont tisztában vagyunk az adottságainkkal, vagyis tudjuk, mi az, amit el kell kendőzni, és mi az, amit érdemes kiemelni, kihozhatjuk magunkból a maximumot. Én ebben segítek az előadásaimon, tanfolyamaimon részt vevőknek. Színkendők segítségével meghatározzuk, ki milyen évszaktípushoz tartozik, vagyis, hogy milyen színek állnak neki a legjobban, majd megvizsgáljuk a testalkatot – a körméreteket és a hosszanti arányokat. (Ez utóbbi is fontos, hisz más öltözékben mutat jól egy rövid derekú és hosszú lábú ember, mint egy hosszú derekú, rövidebb lábú.) Nagy figyelmet fordítok arra is, hogy megismerjék az anyagokat, mert azok minősége és textúrája is szerepet játszik a harmonikus öltözködésben. Egy sportosabb típusú nőnek a karakteresebb anyagok állnak jól, a romantikus külsővel rendelkezőnek pedig a lágy, muszlinos, selymes hatásúak. Végül a sminkelésre vonatkozóan is tanácsot adok, személyre szabottan.

-- Mire figyeljünk a leginkább a színválasztásnál és a sminkelésnél?

-- A színeket nem a haj színéhez, hanem a bőr árnyalatához kell válogatni, ami a tavasz és az ősz típusoknál meleg, a nyár és a tél típusoknál hideg tónusú. A természetes hajszíntől, amely mindig harmonizál a bőrrel, lehetőleg csak egy-két árnyalattal térjünk el. Ha nagyobb változást szeretnénk elérni (és nem negatív irányba), akkor is maradjunk a saját típusunkhoz illő színeknél. A rosszul megválasztott színek öregítik az arcot. Sminkeléskor is a saját színpalettánkról válogassunk. Gyakori hiba, hogy egy az egyben átvesszük azt, amit másokon vagy a divatlapok hasábjain látunk. Pedig más-más smink kell mindenkinek – az adottságoktól függően.

-- Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

„Hiszek a természet erejében”

Póda Erzsébet

A vásárúti Kovács Máriával beszélgettünk boltalapításról, egészségről, életmódról.

2020.11.22.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Kortalanul élni

Póda Erzsébet

A kor csak egy szám: mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnő megállapítás, de igaz. Beszélgetés Bazsó Rozáliával.

2020.10.26.   


Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.   


Fűben-fában orvosság

Tilajcsík Dóra

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

2019.10.12.   


Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11