Tegyünk az egészségünkért!


Kiss Adrienn Éva  2015.2.24. 1:28

Az ember legfontosabb kincse a saját egészsége. Beszélgetés Simon Ildikó egészségügyi szervezővel.

Az egészségünk alapvető fontosságú, hogy teljes életet élhessünk, ám sokszor sajnos elhanyagoljuk. Simon Ildikó egészségügyi szervezőként és egy független hallgatói csoport tagjaként igyekszik minél több ember figyelmét felhívni a tudatos egészségvédelemre.
Simon Ildikóval beszélgettünk tanulmányairól, munkájáról, terveiről.

Mivel foglalkozol pontosan?

Jelenleg több tevékenységben is érdekelt vagyok, jelesül: a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának végzős egészségügyi szervező szakos hallgatója vagyok. Illetve a PTE Egészségtudományi Szakkollégiumának tagja, valamint az OEP Dél-Dunántúli Területi Hivatalának alkalmazottja is egyben. Ezen kívül pedig egy független hallgatói csoport tagja, amellyel minden évben megszervezzük Zalaegerszegen a diabétesz világnap alkalmából a Diabétesz Konferenciát.

Miért éppen ezt a területet választottad az egészségügyen belül?

Tágabb értelemben véve az érdeklődési köröm az egészségbiztosítás gazdasági irányvonala, ezen belül pedig a magán-egészségbiztosítás. Így egyértelmű, hogy a szakdolgozatom is ebből íródott. Azért fontos számomra ez a terület, mert az ember legfontosabb kincse a saját egészsége és annak védelme. Enélkül vajmi keveset érünk. A ma jellemző gazdasági helyzet megkívánja azt, hogy tisztában legyünk az elénk táruló lehetőségekkel (pl.: öngondoskodás) és számba vegyük, mit tehetünk közvetetten vagy közvetlenül egészségünk megóvásának érdekében.

Mely tulajdonságok nélkülözhetetlenek a munkád során?

Egy szóval megfogalmazva ambiciózusnak kell lenni. Rengeteg kihívással néz szembe egy egészségügyi-gazdasági szakember. Figyelnie kell a szakmai protokollokra, jogszabályi változásokra, új módszerekre, ugyanakkor figyelmet kell fordítani a páciens érdekeire, észleléseire, elégedettségére. E két nézőpont összehangolása igazán nagy feladatot állít a szakmabeliek elé, és magas fokú tájékozottságot igényel az élet minden területén.

Milyen fórumokon lehet találkozni az általad képviselt szervezettel?

A független hallgatói csoporttal igyekszünk a már hagyománnyá vált Diabétesz Konferenciát minden évben megrendezni a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában. Évről évre egyre szélesebb spektrumú szakmai előadásokat hallhatunk, amelyekről kiváló előadók gondoskodnak. Támogatóink sora is egyre bővül, amely a hozzánk ellátogató diabéteszes betegek javát szolgálja. Ezen kívül természetesen a szakma iránt érdeklődőket is szeretettel várjuk konferenciánkra. A programmal kapcsolatban a facebookon elérhető „Diabétesz Konferencia Zalaegerszeg” elnevezésű csoporttól kaphatnak bővebb tájékoztatást. Az Egészségtudományi Szakkollégium folyamatosan hirdeti az általa fémjelzett programokat. Az események megszólítottjainak köre elsősorban a PTE képzési központjainak (Pécs, Kaposvár, Zalaegerszeg, Szombathely) vonzáskörzetében élőkre terjed ki, ugyanakkor szívesen látunk minden kedves érdeklődőt.

Mik a hosszabb távú szakmai céljaid?

Nagyon szeretem ezt a területet, igazi érdekességnek tartom. Örülnék, ha az általam tapasztalt szakmai jellegzetességeket átadhatnám más hallgatóknak. Távolabbi céljaim között egyértelműen az oktatói tevékenység szerepel.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139