Tegyünk az egészségünkért!


Kiss Adrienn Éva  2015.2.24. 1:28

Az ember legfontosabb kincse a saját egészsége. Beszélgetés Simon Ildikó egészségügyi szervezővel.

Az egészségünk alapvető fontosságú, hogy teljes életet élhessünk, ám sokszor sajnos elhanyagoljuk. Simon Ildikó egészségügyi szervezőként és egy független hallgatói csoport tagjaként igyekszik minél több ember figyelmét felhívni a tudatos egészségvédelemre.
Simon Ildikóval beszélgettünk tanulmányairól, munkájáról, terveiről.

Mivel foglalkozol pontosan?

Jelenleg több tevékenységben is érdekelt vagyok, jelesül: a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának végzős egészségügyi szervező szakos hallgatója vagyok. Illetve a PTE Egészségtudományi Szakkollégiumának tagja, valamint az OEP Dél-Dunántúli Területi Hivatalának alkalmazottja is egyben. Ezen kívül pedig egy független hallgatói csoport tagja, amellyel minden évben megszervezzük Zalaegerszegen a diabétesz világnap alkalmából a Diabétesz Konferenciát.

Miért éppen ezt a területet választottad az egészségügyen belül?

Tágabb értelemben véve az érdeklődési köröm az egészségbiztosítás gazdasági irányvonala, ezen belül pedig a magán-egészségbiztosítás. Így egyértelmű, hogy a szakdolgozatom is ebből íródott. Azért fontos számomra ez a terület, mert az ember legfontosabb kincse a saját egészsége és annak védelme. Enélkül vajmi keveset érünk. A ma jellemző gazdasági helyzet megkívánja azt, hogy tisztában legyünk az elénk táruló lehetőségekkel (pl.: öngondoskodás) és számba vegyük, mit tehetünk közvetetten vagy közvetlenül egészségünk megóvásának érdekében.

Mely tulajdonságok nélkülözhetetlenek a munkád során?

Egy szóval megfogalmazva ambiciózusnak kell lenni. Rengeteg kihívással néz szembe egy egészségügyi-gazdasági szakember. Figyelnie kell a szakmai protokollokra, jogszabályi változásokra, új módszerekre, ugyanakkor figyelmet kell fordítani a páciens érdekeire, észleléseire, elégedettségére. E két nézőpont összehangolása igazán nagy feladatot állít a szakmabeliek elé, és magas fokú tájékozottságot igényel az élet minden területén.

Milyen fórumokon lehet találkozni az általad képviselt szervezettel?

A független hallgatói csoporttal igyekszünk a már hagyománnyá vált Diabétesz Konferenciát minden évben megrendezni a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában. Évről évre egyre szélesebb spektrumú szakmai előadásokat hallhatunk, amelyekről kiváló előadók gondoskodnak. Támogatóink sora is egyre bővül, amely a hozzánk ellátogató diabéteszes betegek javát szolgálja. Ezen kívül természetesen a szakma iránt érdeklődőket is szeretettel várjuk konferenciánkra. A programmal kapcsolatban a facebookon elérhető „Diabétesz Konferencia Zalaegerszeg” elnevezésű csoporttól kaphatnak bővebb tájékoztatást. Az Egészségtudományi Szakkollégium folyamatosan hirdeti az általa fémjelzett programokat. Az események megszólítottjainak köre elsősorban a PTE képzési központjainak (Pécs, Kaposvár, Zalaegerszeg, Szombathely) vonzáskörzetében élőkre terjed ki, ugyanakkor szívesen látunk minden kedves érdeklődőt.

Mik a hosszabb távú szakmai céljaid?

Nagyon szeretem ezt a területet, igazi érdekességnek tartom. Örülnék, ha az általam tapasztalt szakmai jellegzetességeket átadhatnám más hallgatóknak. Távolabbi céljaim között egyértelműen az oktatói tevékenység szerepel.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Középpontban a közösség

Zana Anita

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

2024.3.4.   


Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.