Tegyünk az egészségünkért!


Kiss Adrienn Éva  2015.2.24. 1:28

Az ember legfontosabb kincse a saját egészsége. Beszélgetés Simon Ildikó egészségügyi szervezővel.

Az egészségünk alapvető fontosságú, hogy teljes életet élhessünk, ám sokszor sajnos elhanyagoljuk. Simon Ildikó egészségügyi szervezőként és egy független hallgatói csoport tagjaként igyekszik minél több ember figyelmét felhívni a tudatos egészségvédelemre.
Simon Ildikóval beszélgettünk tanulmányairól, munkájáról, terveiről.

Mivel foglalkozol pontosan?

Jelenleg több tevékenységben is érdekelt vagyok, jelesül: a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának végzős egészségügyi szervező szakos hallgatója vagyok. Illetve a PTE Egészségtudományi Szakkollégiumának tagja, valamint az OEP Dél-Dunántúli Területi Hivatalának alkalmazottja is egyben. Ezen kívül pedig egy független hallgatói csoport tagja, amellyel minden évben megszervezzük Zalaegerszegen a diabétesz világnap alkalmából a Diabétesz Konferenciát.

Miért éppen ezt a területet választottad az egészségügyen belül?

Tágabb értelemben véve az érdeklődési köröm az egészségbiztosítás gazdasági irányvonala, ezen belül pedig a magán-egészségbiztosítás. Így egyértelmű, hogy a szakdolgozatom is ebből íródott. Azért fontos számomra ez a terület, mert az ember legfontosabb kincse a saját egészsége és annak védelme. Enélkül vajmi keveset érünk. A ma jellemző gazdasági helyzet megkívánja azt, hogy tisztában legyünk az elénk táruló lehetőségekkel (pl.: öngondoskodás) és számba vegyük, mit tehetünk közvetetten vagy közvetlenül egészségünk megóvásának érdekében.

Mely tulajdonságok nélkülözhetetlenek a munkád során?

Egy szóval megfogalmazva ambiciózusnak kell lenni. Rengeteg kihívással néz szembe egy egészségügyi-gazdasági szakember. Figyelnie kell a szakmai protokollokra, jogszabályi változásokra, új módszerekre, ugyanakkor figyelmet kell fordítani a páciens érdekeire, észleléseire, elégedettségére. E két nézőpont összehangolása igazán nagy feladatot állít a szakmabeliek elé, és magas fokú tájékozottságot igényel az élet minden területén.

Milyen fórumokon lehet találkozni az általad képviselt szervezettel?

A független hallgatói csoporttal igyekszünk a már hagyománnyá vált Diabétesz Konferenciát minden évben megrendezni a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjában. Évről évre egyre szélesebb spektrumú szakmai előadásokat hallhatunk, amelyekről kiváló előadók gondoskodnak. Támogatóink sora is egyre bővül, amely a hozzánk ellátogató diabéteszes betegek javát szolgálja. Ezen kívül természetesen a szakma iránt érdeklődőket is szeretettel várjuk konferenciánkra. A programmal kapcsolatban a facebookon elérhető „Diabétesz Konferencia Zalaegerszeg” elnevezésű csoporttól kaphatnak bővebb tájékoztatást. Az Egészségtudományi Szakkollégium folyamatosan hirdeti az általa fémjelzett programokat. Az események megszólítottjainak köre elsősorban a PTE képzési központjainak (Pécs, Kaposvár, Zalaegerszeg, Szombathely) vonzáskörzetében élőkre terjed ki, ugyanakkor szívesen látunk minden kedves érdeklődőt.

Mik a hosszabb távú szakmai céljaid?

Nagyon szeretem ezt a területet, igazi érdekességnek tartom. Örülnék, ha az általam tapasztalt szakmai jellegzetességeket átadhatnám más hallgatóknak. Távolabbi céljaim között egyértelműen az oktatói tevékenység szerepel.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Isten útjai kifürkészhetetlenek

Virág Csenge

Interjú Bodó Máriával, a Duna Televízió vallási főszerkesztőségének munkatársával.

2021.4.28.   


Család, munka és színház

Zana Anita

Interjú a Vakok és Gyengénlátók Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Egyesületének egyik tagjával, Zajcsek Zsiga Szilviával.

2021.4.7.   


Mit rejt Vidu ötlettára?

Noszek Barbara

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

2021.3.16.   


Látássérültként, emberként

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Vargáné Décsei Eszter Judittal.

2021.3.10.   


„Hiszek a természet erejében”

Póda Erzsébet

A vásárúti Kovács Máriával beszélgettünk boltalapításról, egészségről, életmódról.

2020.11.22.   


Kortalanul élni

Póda Erzsébet

A kor csak egy szám: mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnő megállapítás, de igaz. Beszélgetés Bazsó Rozáliával.

2020.10.26.   


Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.