Volt otthon egy harmonika…


Orbán Erika  2008.12.1. 19:53

Beszélgetés Nagy Annával, a Budapest Klezmer Band harmonikásával.

Napjainkban oly sok zaj van körülöttünk, hogy amikor megfáradtan hazaérünk a munkából, nem igazán van már kedvünk bármit is hallgatni.

De csodák mindig vannak, s valaki az én figyelmemet is felhívta a Budapest Klezmer Band-re. Mit mondjak? Elvarázsoltak. Az együttes tradicionális zsidó népzenei feldolgozásokat játszik, és klezmer stílusban komponált zeneszámokat, melyeket Jávori Ferenc ír a zenekar számára. A zenekar legújabb alkotása a Menyasszonytánc című klezmer-musical, melyet nagy sikerrel játszanak a budapesti Operettszínházban.

Az alábbiakban Nagy Annával, a zenekar harmonikásával beszélgetek, aki filigrán termete ellenére olyan erővel, energiával, átéléssel tangóharmonikázik, hogy beleremeg ég és föld.

– Anna, miért pont a tangóharmonika? Ez nem egy „nőies” hangszer.

– Rendkívül egyszerű: volt otthon egy harmonika – neveti el magát.

– Vagyis zenekedvelő családból származik.

– Igen, zenekedvelő családból származom. Édesapámék, akik nyolcan voltak testvérek, Erdélyből hozták magukkal a zene szeretetét. A tágabb famíliában több zenész is van: unokafivérem, Karácsony János az LGT szólógitárosa, Nagy Zoltán, szintén unokafivérem, a Kolompos együttes vezetője, de van közöttünk fagott művész és nagybőgős is.

– Hogy került a zenekarba?

– Jávori Ferenccel, a Budapest Klezmer Band vezetőjével az Operettszínház zenekarában ismerkedtem meg, akkoriban mindketten ott játszottunk, és amikor megalakult a BKB (Budapest Klezmer Band – a szerk.), engem kért fel harmonikázni. Pontosabban a zenekar már megalakult, volt egy-két bemutatkozó koncertjük, amikor Jávori Ferenc elhívott az egyikre és utána megkérdezte, hogy volna-e kedvem velük játszani? Igent mondtam, és egy hónap múlva az Egyetemi Színpadon már együtt léptünk fel.

– A nyolctagú zenekarban összesen két nő van. Ez szándékos vagy véletlenül alakult így?

– Szerintem véletlen, mint oly sok minden az életben. A fontos, hogy a maga posztján mindenki „hozza a színvonalat”, és emberileg is megfelelő legyen. A kettő együtt számít.

– Hogy érzi magát a zenekarban, mint nő, mint zenész?

– Nőként el vagyok kényeztetve. A fiúk a tenyerükön hordoznak. Zenészként viszont ugyanaz az elvárás velem szemben, mint a fiúkkal szemben. A színpadon, a próbán, egyszóval a munkában nincs különbség. Igyekszem megfelelni.

– A klezmer szó zsidó nyelven hangszereket jelentett. Ez az oka a zenekar névválasztásának is?

– A klezmer valójában nemcsak hangszert jelent, hanem jelenti a zenészt is, aki a hangszeren játszik (klezmer-klezmorim). Mára kapott egy új jelentést is a szó: jelöl egy stílust, amely ennek a sajátos dallamvilágnak a jegyeit hordozza. Tehát a névválasztásban döntő szerepet játszott.

– Hol láthatjuk, hallhatjuk a zenekart legközelebb?

– December 4-én Újpesten, az Ady Művelődési Központban lesz koncertünk. A továbbiakról pedig a www.budapestklezmer.hu honlapon lehet olvasni.

– Lesz-e utánpótlás?

– Legújabb büszkeségem a Z’mirim diák klezmerzenekar, amely a Lauder Javne Iskola növendékeiből alakult, és az én irányításom alatt tanulják a klezmert. Bárhol lépnek fel, elbűvölik a közönséget.

– Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Család, munka és színház

Zana Anita

Interjú a Vakok és Gyengénlátók Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Egyesületének egyik tagjával, Zajcsek Zsiga Szilviával.

2021.4.7.   


Mit rejt Vidu ötlettára?

Noszek Barbara

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

2021.3.16.   


Látássérültként, emberként

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Vargáné Décsei Eszter Judittal.

2021.3.10.   


„Hiszek a természet erejében”

Póda Erzsébet

A vásárúti Kovács Máriával beszélgettünk boltalapításról, egészségről, életmódról.

2020.11.22.   


Kortalanul élni

Póda Erzsébet

A kor csak egy szám: mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnő megállapítás, de igaz. Beszélgetés Bazsó Rozáliával.

2020.10.26.   


Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.