Volt otthon egy harmonika…


Orbán Erika  2008.12.1. 19:53

Beszélgetés Nagy Annával, a Budapest Klezmer Band harmonikásával.

Napjainkban oly sok zaj van körülöttünk, hogy amikor megfáradtan hazaérünk a munkából, nem igazán van már kedvünk bármit is hallgatni.

De csodák mindig vannak, s valaki az én figyelmemet is felhívta a Budapest Klezmer Band-re. Mit mondjak? Elvarázsoltak. Az együttes tradicionális zsidó népzenei feldolgozásokat játszik, és klezmer stílusban komponált zeneszámokat, melyeket Jávori Ferenc ír a zenekar számára. A zenekar legújabb alkotása a Menyasszonytánc című klezmer-musical, melyet nagy sikerrel játszanak a budapesti Operettszínházban.

Az alábbiakban Nagy Annával, a zenekar harmonikásával beszélgetek, aki filigrán termete ellenére olyan erővel, energiával, átéléssel tangóharmonikázik, hogy beleremeg ég és föld.

– Anna, miért pont a tangóharmonika? Ez nem egy „nőies” hangszer.

– Rendkívül egyszerű: volt otthon egy harmonika – neveti el magát.

– Vagyis zenekedvelő családból származik.

– Igen, zenekedvelő családból származom. Édesapámék, akik nyolcan voltak testvérek, Erdélyből hozták magukkal a zene szeretetét. A tágabb famíliában több zenész is van: unokafivérem, Karácsony János az LGT szólógitárosa, Nagy Zoltán, szintén unokafivérem, a Kolompos együttes vezetője, de van közöttünk fagott művész és nagybőgős is.

– Hogy került a zenekarba?

– Jávori Ferenccel, a Budapest Klezmer Band vezetőjével az Operettszínház zenekarában ismerkedtem meg, akkoriban mindketten ott játszottunk, és amikor megalakult a BKB (Budapest Klezmer Band – a szerk.), engem kért fel harmonikázni. Pontosabban a zenekar már megalakult, volt egy-két bemutatkozó koncertjük, amikor Jávori Ferenc elhívott az egyikre és utána megkérdezte, hogy volna-e kedvem velük játszani? Igent mondtam, és egy hónap múlva az Egyetemi Színpadon már együtt léptünk fel.

– A nyolctagú zenekarban összesen két nő van. Ez szándékos vagy véletlenül alakult így?

– Szerintem véletlen, mint oly sok minden az életben. A fontos, hogy a maga posztján mindenki „hozza a színvonalat”, és emberileg is megfelelő legyen. A kettő együtt számít.

– Hogy érzi magát a zenekarban, mint nő, mint zenész?

– Nőként el vagyok kényeztetve. A fiúk a tenyerükön hordoznak. Zenészként viszont ugyanaz az elvárás velem szemben, mint a fiúkkal szemben. A színpadon, a próbán, egyszóval a munkában nincs különbség. Igyekszem megfelelni.

– A klezmer szó zsidó nyelven hangszereket jelentett. Ez az oka a zenekar névválasztásának is?

– A klezmer valójában nemcsak hangszert jelent, hanem jelenti a zenészt is, aki a hangszeren játszik (klezmer-klezmorim). Mára kapott egy új jelentést is a szó: jelöl egy stílust, amely ennek a sajátos dallamvilágnak a jegyeit hordozza. Tehát a névválasztásban döntő szerepet játszott.

– Hol láthatjuk, hallhatjuk a zenekart legközelebb?

– December 4-én Újpesten, az Ady Művelődési Központban lesz koncertünk. A továbbiakról pedig a www.budapestklezmer.hu honlapon lehet olvasni.

– Lesz-e utánpótlás?

– Legújabb büszkeségem a Z’mirim diák klezmerzenekar, amely a Lauder Javne Iskola növendékeiből alakult, és az én irányításom alatt tanulják a klezmert. Bárhol lépnek fel, elbűvölik a közönséget.

– Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A válaszkeresés útján

Póda Erzsébet

Nagy Csivre Katalin fest, rajzol, verset ír, időnként pedig gondolatfelforgató írásokkal jelentkezik, életútja nemhogy érdekes, de különleges történésekkel teli.

2022.1.16.   


Értékmentő műhely

Póda Erzsébet

Vakegér Műhely egy pedagógus-házaspár tevékenységét takarja. Rakoncza Gabriella és Varjú Árpád csodálatos fabútorokat készítenek.

2021.12.2.   


Mindig az igazat

Póda Erzsébet

Beszélgetés Szöllősi Ildikóval, a „Feltárulnak a titkok" című videósorozat alkotójával.

2021.11.25.   


Fegyelmezett művészet

Póda Erzsébet

Beszélgetés a Csallóközben élő Lipcsey György szobrászművésszel.

2021.11.11.   


Őszintén játszani

Póda Erzsébet

Beszélgetés Kálloy Molnár Péter színművésszel, költővel, fordítóval és zenésszel.

2021.11.7.   


Egyedi gyantaékszerek

Szekeres Angéla

A Dunaszerdahelyen élő Brunczvik Mónika egy éve kezdett el gyantából készült ékszerekkel foglalkozni...

2021.11.2.   


Az Egyesület önkéntese

Zana Anita

Beszélgetés Tóth-Szabó Annával, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok megye Egyesületnének mindenes-önkéntesével.

2021.10.28.   


Kulcsszó: elfogadás

Zana Anita

Beszélgetés a különleges történetű látássérült Lukács Ágotával.

2021.9.28.   


Élvezek minden zenei stílust

Virág Csenge

Tarján Zsófi szereti a kihívásokat, hiszen már többféle zenei műfajban is kipróbálta magát.

2021.9.2.   


A sokoldalú jogtanácsos

Zana Anita

Interjú dr. Simon Gergellyel, aki látássérültként is teljes életet él.

2021.8.16.   


Ausztrál szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Azokat a külföldieket szeretném megszólítani, akik talán jobban is ismerik a magyar nyelvet, mint néhányan közülünk. Ezúttal Ausztrál Tom, azaz Tom Champion az interjúalanyom.

2021.8.10.   


Indiai szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar anyanyelvünket, ezt az őseinktől kapott, felbecsülhetetlen értékű élő kincset, helytelenül használjuk. Interjú az indiai Manish Tanwarral.

2021.7.17.