Volt otthon egy harmonika…


Orbán Erika  2008.12.1. 19:53

Beszélgetés Nagy Annával, a Budapest Klezmer Band harmonikásával.

Napjainkban oly sok zaj van körülöttünk, hogy amikor megfáradtan hazaérünk a munkából, nem igazán van már kedvünk bármit is hallgatni.

De csodák mindig vannak, s valaki az én figyelmemet is felhívta a Budapest Klezmer Band-re. Mit mondjak? Elvarázsoltak. Az együttes tradicionális zsidó népzenei feldolgozásokat játszik, és klezmer stílusban komponált zeneszámokat, melyeket Jávori Ferenc ír a zenekar számára. A zenekar legújabb alkotása a Menyasszonytánc című klezmer-musical, melyet nagy sikerrel játszanak a budapesti Operettszínházban.

Az alábbiakban Nagy Annával, a zenekar harmonikásával beszélgetek, aki filigrán termete ellenére olyan erővel, energiával, átéléssel tangóharmonikázik, hogy beleremeg ég és föld.

– Anna, miért pont a tangóharmonika? Ez nem egy „nőies” hangszer.

– Rendkívül egyszerű: volt otthon egy harmonika – neveti el magát.

– Vagyis zenekedvelő családból származik.

– Igen, zenekedvelő családból származom. Édesapámék, akik nyolcan voltak testvérek, Erdélyből hozták magukkal a zene szeretetét. A tágabb famíliában több zenész is van: unokafivérem, Karácsony János az LGT szólógitárosa, Nagy Zoltán, szintén unokafivérem, a Kolompos együttes vezetője, de van közöttünk fagott művész és nagybőgős is.

– Hogy került a zenekarba?

– Jávori Ferenccel, a Budapest Klezmer Band vezetőjével az Operettszínház zenekarában ismerkedtem meg, akkoriban mindketten ott játszottunk, és amikor megalakult a BKB (Budapest Klezmer Band – a szerk.), engem kért fel harmonikázni. Pontosabban a zenekar már megalakult, volt egy-két bemutatkozó koncertjük, amikor Jávori Ferenc elhívott az egyikre és utána megkérdezte, hogy volna-e kedvem velük játszani? Igent mondtam, és egy hónap múlva az Egyetemi Színpadon már együtt léptünk fel.

– A nyolctagú zenekarban összesen két nő van. Ez szándékos vagy véletlenül alakult így?

– Szerintem véletlen, mint oly sok minden az életben. A fontos, hogy a maga posztján mindenki „hozza a színvonalat”, és emberileg is megfelelő legyen. A kettő együtt számít.

– Hogy érzi magát a zenekarban, mint nő, mint zenész?

– Nőként el vagyok kényeztetve. A fiúk a tenyerükön hordoznak. Zenészként viszont ugyanaz az elvárás velem szemben, mint a fiúkkal szemben. A színpadon, a próbán, egyszóval a munkában nincs különbség. Igyekszem megfelelni.

– A klezmer szó zsidó nyelven hangszereket jelentett. Ez az oka a zenekar névválasztásának is?

– A klezmer valójában nemcsak hangszert jelent, hanem jelenti a zenészt is, aki a hangszeren játszik (klezmer-klezmorim). Mára kapott egy új jelentést is a szó: jelöl egy stílust, amely ennek a sajátos dallamvilágnak a jegyeit hordozza. Tehát a névválasztásban döntő szerepet játszott.

– Hol láthatjuk, hallhatjuk a zenekart legközelebb?

– December 4-én Újpesten, az Ady Művelődési Központban lesz koncertünk. A továbbiakról pedig a www.budapestklezmer.hu honlapon lehet olvasni.

– Lesz-e utánpótlás?

– Legújabb büszkeségem a Z’mirim diák klezmerzenekar, amely a Lauder Javne Iskola növendékeiből alakult, és az én irányításom alatt tanulják a klezmert. Bárhol lépnek fel, elbűvölik a közönséget.

– Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.8.8.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2022.7.27.  4   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.   


Élni kell!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a budapesti Brjeska Dórával, aki megküzdött és küzd a rákkal, közben egy pillanatra sem veszítette el az életkedvét.

2022.7.10.   


A cél a legjobb helyezés

Kucsora Zsolt

Beszélgetés az érsekújvári Nagy Mária társastáncossal, aki egyre eredményesebb ebben a műfajban.

2022.7.3.   


Aktívan tevékenykedni

Zana Anita

Beszélgetés Víg Zsuzsannával, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének jászsági területfelelősével.

2022.6.22.   


Merjünk újat alkotni!

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Bajcsi Barnabással, aki matematika tanár, fociedző és egy különleges hobbija is van: a lepkegyűjtés.

2022.6.17.   


Ketten a ketrecben

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a csilizradványi Vörös Alex ketrecharcossal küzdősportról, sikerekről, elszántságról, kitartásról.

2022.6.13.   


Az álmok nem várhatnak

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Fekete Szilviával, aki a sport területéről váltott az éneklésre.

2022.6.1.   


Csak egy kattintás az emlék

Bott Noémi

Beszélgetés a tehetséges dunaszerdahelyi Kovács Richárddal. fotózásról, emlékekről.

2022.5.25.   


Koncentráció és fegyelem

Petrik Orsolya

Beszélgetés a komáromi Chytrá Zsanettel, aki a capoeira szerelmese.

2022.5.17.   


A zumba az élete

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Öllős Karesszal, a legfiatalabb zumba-tehetséggel.

2022.5.13.