Volt otthon egy harmonika…


Orbán Erika  2008.12.1. 19:53

Beszélgetés Nagy Annával, a Budapest Klezmer Band harmonikásával.

Napjainkban oly sok zaj van körülöttünk, hogy amikor megfáradtan hazaérünk a munkából, nem igazán van már kedvünk bármit is hallgatni.

De csodák mindig vannak, s valaki az én figyelmemet is felhívta a Budapest Klezmer Band-re. Mit mondjak? Elvarázsoltak. Az együttes tradicionális zsidó népzenei feldolgozásokat játszik, és klezmer stílusban komponált zeneszámokat, melyeket Jávori Ferenc ír a zenekar számára. A zenekar legújabb alkotása a Menyasszonytánc című klezmer-musical, melyet nagy sikerrel játszanak a budapesti Operettszínházban.

Az alábbiakban Nagy Annával, a zenekar harmonikásával beszélgetek, aki filigrán termete ellenére olyan erővel, energiával, átéléssel tangóharmonikázik, hogy beleremeg ég és föld.

– Anna, miért pont a tangóharmonika? Ez nem egy „nőies” hangszer.

– Rendkívül egyszerű: volt otthon egy harmonika – neveti el magát.

– Vagyis zenekedvelő családból származik.

– Igen, zenekedvelő családból származom. Édesapámék, akik nyolcan voltak testvérek, Erdélyből hozták magukkal a zene szeretetét. A tágabb famíliában több zenész is van: unokafivérem, Karácsony János az LGT szólógitárosa, Nagy Zoltán, szintén unokafivérem, a Kolompos együttes vezetője, de van közöttünk fagott művész és nagybőgős is.

– Hogy került a zenekarba?

– Jávori Ferenccel, a Budapest Klezmer Band vezetőjével az Operettszínház zenekarában ismerkedtem meg, akkoriban mindketten ott játszottunk, és amikor megalakult a BKB (Budapest Klezmer Band – a szerk.), engem kért fel harmonikázni. Pontosabban a zenekar már megalakult, volt egy-két bemutatkozó koncertjük, amikor Jávori Ferenc elhívott az egyikre és utána megkérdezte, hogy volna-e kedvem velük játszani? Igent mondtam, és egy hónap múlva az Egyetemi Színpadon már együtt léptünk fel.

– A nyolctagú zenekarban összesen két nő van. Ez szándékos vagy véletlenül alakult így?

– Szerintem véletlen, mint oly sok minden az életben. A fontos, hogy a maga posztján mindenki „hozza a színvonalat”, és emberileg is megfelelő legyen. A kettő együtt számít.

– Hogy érzi magát a zenekarban, mint nő, mint zenész?

– Nőként el vagyok kényeztetve. A fiúk a tenyerükön hordoznak. Zenészként viszont ugyanaz az elvárás velem szemben, mint a fiúkkal szemben. A színpadon, a próbán, egyszóval a munkában nincs különbség. Igyekszem megfelelni.

– A klezmer szó zsidó nyelven hangszereket jelentett. Ez az oka a zenekar névválasztásának is?

– A klezmer valójában nemcsak hangszert jelent, hanem jelenti a zenészt is, aki a hangszeren játszik (klezmer-klezmorim). Mára kapott egy új jelentést is a szó: jelöl egy stílust, amely ennek a sajátos dallamvilágnak a jegyeit hordozza. Tehát a névválasztásban döntő szerepet játszott.

– Hol láthatjuk, hallhatjuk a zenekart legközelebb?

– December 4-én Újpesten, az Ady Művelődési Központban lesz koncertünk. A továbbiakról pedig a www.budapestklezmer.hu honlapon lehet olvasni.

– Lesz-e utánpótlás?

– Legújabb büszkeségem a Z’mirim diák klezmerzenekar, amely a Lauder Javne Iskola növendékeiből alakult, és az én irányításom alatt tanulják a klezmert. Bárhol lépnek fel, elbűvölik a közönséget.

– Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139