Élősködő családtag


Póda Erzsébet  2015.3.25. 2:39

Vannak felnőtt emberek, akik gátlástalanul kihasználják családtagjaikat.

Kedves Olvasónk! Ön is fordulhat első lépésben tanácsadó rovatunkhoz. Szívesen közöljük álláspontunkat a felvetett élethelyzetről. A life coaching vagyis az életvezetési tanácsadás azonban igazán akkor hatékony, ha négyszemközt találkozik egy coachcsal, és rendszeres ülésekre jár az adott helyzet/probléma megoldásáig.


A szüleim korán meghaltak, a nagymamám nevelt engem meg az öcsémet. Megadott nekünk mindent, amit tudott, s bár elég szerényen, de szerintem boldogan éltünk. Sokat tanultam tőle, és úgy érzem, árvaságom ellenére kiegyensúlyozott felnőtté váltam. Van saját családom, és a helyzeteimet, ügyeimet kezelni is tudom. Egy nagy problémám van csak: az öcsém. Már jóval elmúlt harmincéves, de még mindig önállótlan. Még mindig öreg nagymamánknál lakik, és egyfolytában problémát okoz nekünk. Sem munkahelye, sem pénze nincs, adósságokba veri magát, amelyekből a legtöbbször én húzom ki. Úgy érzem, a nagymamát is kihasználja és engem is. Eszébe sincs pénzt keresni, uzsorakamatokra kölcsönöket vesz fel, különböző embereknek tartozik. Az ügyeiről semmit sem mond el, csak akkor jön, amikor már ég a talpa alatt a talaj. Olyankor mindig kitalál valami mesét, mire kellett neki a pénz, és ígér fűt-fát, hogy megjavul, hogy ez soha többé nem fordul elő. Ám, nem telik egy egy-két hét, máris jön az újabb problémájával. A gyermekeim iskolába járnak, s igaz, hogy a férjemmel mindketten dolgozunk, de már nem tudunk az öcsémre is keresni. A férjem eddig még soha nem szólt ezek miatt a dolgok miatt, csak mivel anyagilag mi sem állunk valami fényesen, hiszen minden egyre drágul, az utóbbi időben gyakran előfordul, hogy az öcsém miatt veszekszünk. Tudom, hogy igaza van a férjemnek, és azt is tudom, hogy nem normális, amit a testvérem csinál, csak azt nem tudom, hogy lehetne megoldani ezt a helyzetet.

Válasz

Gyerekként a legjobb helyre kerültek, ahova csak lehet: a nagymamájukhoz. Ám, míg ön egészséges lelkületű felnőtté vált, ugyanez az öccsének nem sikerült. Lehet, hogy azokban az időkben elkényeztették őt, esetleg felmentették a teendők és a felelősség alól, hiszen a legkisebb lévén kímélni akarták – mindezt persze színtiszta szeretetből. De az is lehet, hogy az öccsének egyszerűen ilyen a személyisége. Bármely eset is van fennforgóban, semmi sem menti fel őt az alól, amit most csinál. Az öccse nem akarja tudatosítani, hogy időközben felnőtt, miközben azt viszont pontosan tudja, hogy semmiért sem kell viselnie a felelősséget. És annak is tudatában van, hogy bármilyen pácba is kerül, ön kihúzza belőle, megoldja és elsimítja az ügyeit. Amit megtehet: először is beszélgessen el az öccsével a helyzetről (lehetőleg tényszerűen és érzelemmentesen), és közölje vele, hogy többé már ne számítson önöktől vissza nem térítendő kölcsönökre. Másodszor pedig: ezt az ígéretét maradéktalanul tartsa is be! Természetesen a folyamat nem lesz ilyen egyszerű, az öccse próbálkozni fog, de (ha ön szilárdan kitart) előbb-utóbb kénytelen lesz felfogni, hogy nincs többé elapadhatatlannak hitt pénzforrás. Javaslom azt is, hogy a férjével találjanak ki egy stratégiát, amivel a nagymamát is megpróbálják megóvni, például úgy, hogy biztonságba helyezik az anyagi javait. Ne feledje, amíg ön pénzt kölcsönöz az öccsének, addig az öccse újabb és újabb kölcsönök visszatérítését fogja kérni! Az ördögi kört pedig csak ön tudja megszakítani.

(A cikk szerzője életvezetési tanácsadóként dolgozik)

További információk: Barátnő Life CoachingHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyós a családban

Póda Erzsébet

Mint minden érzelmi galibára, az "anyósproblémára" is nehéz értelmes megoldást találni

2018.4.3.    12


A megoldás nem másnál van

Póda Erzsébet

Sokféleképpen próbáltam már segíteni a barátnőmön, de nem sikerült...

2017.12.8.  1    22


Nekem is kijár a boldogság!

Póda Erzsébet

Házasság, párkapcsolat, boldogtalanság - hogyan tovább? (Életvezetési tanácsadás)

2017.1.20.    23


Nekem kell mindent megoldanom!

Póda Erzsébet

Nehéz a házastársak egyikének, ha mindent neki kell elvégeznie, az ő vállát terheli minden felelősség. Lehet ezen változtatni?

2014.9.11.    1


Állandó együttlét

Póda Erzsébet

Nem olyan nagy titok: attól jó egy párkapcsolat, ha két teljes értékű ember él benne.

2014.7.31.   


A korkülönbség nem számít

Póda Erzsébet

Létezik egyáltalán olyasmi, hogy "ideális korkülönbség"?

2014.6.20.   

A rovat további cikkei

Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.