Rivalizálás a munkahelyen


Dienes Mirtill  2019.9.3. 7:07

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

Különböző személyiségek és karakterek alkotják a közösséget, szimpátia nem feltétlen alakul ki mindenki között. Itt játszik szerepet az alkalmazkodóképesség és a tolerancia a másik iránt: intelligens módon viszonyulni és megismerni a másikat, vagy csak a legszükségesebbre szűkíteni a beszélgetések számát.


Vannak, akik viszont riválisnak tekintik a másikat és szurkálódásokkal, áskálódással próbálják kibillenteni. Mi lehet mindezek hátterében? A pozíció féltése, szakmai irigység, unszimpátia, a személy egója vagy gyengesége, aki aztán hátbatámadással próbál fölényt szerezni. Mindenképpen egy ki nem mondott stratégiáról van szó, melynek lényege saját maga előtérbe helyezése, és pozíciójának megtartása, vagy szakmai előmenetele.

Három opció lehetséges a folytatásban:

- Könnyebben vesszük az ilyen helyzeteket, hisz tisztában vagyunk az értékeinkkel, és biztos a tudásunk. Ha nem a munkánkat bírálják, álljunk ki stílusunk, hobbink, vagy egyéb dolgaink mellett, melyek a mi választásaink eredményei!

- Tanulhatunk is az ilyen esetekből, és törekedjünk, hogy még jobbak legyünk. Sőt, ha lehet, kérjük meg az együttgondolkodásra a piszkálódó illetőt, ezzel változhat a viszonyunk egymáshoz. Megkérhetünk egy tiszteletben álló kollégát is, hogy mentoráljon bennünket.

- Megsértődünk a bántásokon, csak tűrünk, és egyre kisebbnek érezzük magunkat. A dolog odáig fajulhat, hogy míg a kolléga diadalmasan kerül ki minden helyzetből, még elismerést és előléptetést is kaphat, addig a megsértett munkatárs teljesen hitelét veszti, belebetegedhet, vagy az elviselhetetlen légkör miatt inkább felmond. -

Az ilyen helyzeteket a legtöbb főnök nem oldja meg. Szeretik kerülni a konfliktusokat, vagy hasznot húzni a rivalizálás adta versenyhelyzetből.

Érdemes tisztázni a munkatársunkkal, mi a problémája, milyen célt szeretne elérni a szurkálódásokkal. Egy félreértést meg lehet beszélni, a dolgok világossá tétele még úgy is fordulhat, hogy nyerünk egy támogató kollégát.

Ha pedig többszöri próbálkozásra is menthetetlennek tűnik a helyzet, meneküljünk, mielőtt saját önértékelésünk bánja!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2021.3.16.    2


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2021.3.7.    34


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4