Megfogadott tanácsok


Póda Erzsébet  2022.5.6. 16:21

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

Kivel ne fordult volna elő, hogy olyan élethelyzetbe került, amikor panaszra fakadt a barátjának, ismerősének – vagy éppen azok siránkozásait hallgatta meg. Kivel ne fordult volna elő, hogy őszintén, teljes szívéből akart segíteni a másikon? És kivel nem fordult még elő, hogy a tanácsokat meghallgatta ugyan, de azok közül egyetlenegyet sem fogadott meg...?


Vajon miért szeretünk annyira panaszkodni, miért áhítozunk, hogy meghallgassanak? S miért ódzkodunk mégis, hogy az ingyen kapott tanácsokat meg is fogadjuk? Nos, a napokban egy kemény helyzet kapcsán tudatosítottam újra, hogy soha nem tudunk segíteni a másikon, ha ő azt nem akarja. A legtöbb, amit tehetünk, hogy meghallgatjuk, kiállunk mellette, vigasztaljuk, biztosítjuk támogatásunkról, de ennél többet nem tudunk tenni. Igen, segíteni sokkal jobb, mint segítséget kapni, és a legtöbb ember szívesen segít. Vegyük úgy, hogy ha valaki nem akarja elfogadni a mi támogatásunkat, legyen részünkről az a segítség, hogy tiszteletben tartjuk ezt a döntését!

Életünkben rengeteg megoldásra váró helyzet kerül elénk. Elsétálhatunk mellettük, vagy ellavírozhatunk közöttük, de biztos, hogy követni fognak. Egész addig felbukkannak, újra meg újra, amíg meg nem oldjuk, vagy le nem vonjuk magunknak a megfelelő tanulságot. Ha pedig nem a helyes megoldást választjuk, vagy nem a helyes döntést hozzuk meg, a probléma megint jelentkezik – még nehezebb, még kínzóbb formában. Ne reménykedjünk, sosem fogjuk megúszni! Ezért a legjobb, ha nem halogatunk, ha nem tettetjük magunkat süketnek és vaknak, nem toporgunk, hanem előrehaladunk életünk dzsungelében. S ha macseténk nincs, akkor zsebkéssel vágjuk a gondok bozótosát.

A lényeg, hogy soha ne forduljunk vissza – ha apró lépésekben is, de oldjuk meg a ránk háruló feladatokat! Akár egyedül, akár úgy, hogy segítséget kérünk mástól. Higgyük el, néha tényleg kapunk olyan tanácsokat, amelyeket bűn lenne nem megfogadni!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Erős nő a 21. században

PR-cikk

Mit jelent erős nőnek lenni a 21. században? Erős nőnek lenni olyan jellemző, amely messze túlmutat egy egyszerű meghatározáson.

2024.5.26.   


Az út neve: önbizalom-építés

Oriskó Renáta

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

2024.1.21.    30


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2023.11.7.   


5+1 dolog, ami miatt minden férfi izgul

PR-cikk

A férfiaknak igenis vannak érzelmi igényei, akárcsak a nőknek. Szeretik szeretve érezni magukat...

2023.10.29.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.   


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44