Most van itt az ideje


Póda Erzsébet  2020.11.13. 0:40

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

Még élvezhetjük a kirándulásokat, a sétákat, a napsugarakat, a vizet, a levegőt, az évszak nyújtotta adottságokat. Most van itt az ideje, hogy átéljünk mindent, ami az adott évszakhoz tartozik.


Így van ez az életünkben is. Mindig kerülnek elénk megélni- és megoldanivalók. Jobb, ha nem odázzuk el ezeket, hiszen az idei nyarat is csak idén tudjuk élvezni. Jövőre már egy másik nyárral találjuk szemben magunkat, amely teljesen más élményeket kínál majd. Persze, ha most valamit elszalasztottunk, bármi okból is, azt kitűzhetjük célként is a következő nyárra. És nem is muszáj várnunk addig, hiszen az ősz, a tél és a tavasz is kínál lehetőségeket…

A minap a célok és a döntések kérdésein elmélkedtünk ismerőseimmel. Egyikük azt mondta, sose tűz ki maga elé semmit, hagyja, hogy az élet döntsön helyette, és nincs oka panaszra: valahogy mindig minden sikerül neki. A másik azt fejtegette, nehéz a célkitűzés, mert nem lehet olyat találni, ami véghez is vihető, nem kísérletezik olyasmivel, ami lehetetlen. Inkább kisebb dolgokkal próbálkozik: biztosra megy, hogy ne érje csalódás. Ám sokszor ez is keserves küzdelmekbe kerül. A harmadik azt állította, kitűzhetünk ugyan magunk elé valószerűtlenül nagy célokat, de azért, hogy elérjük, mindig keményen kell küzdeni. És még mindig benne van a pakliban, hogy mégsem sikerül. A negyedik szerint olyan célok kellenek, amik reálisak: ha nem így teszünk, vigyázzunk, nehogy belepusztuljunk, inkább neki se fogjunk az elérésükbe!

De mi az, hogy kisebb cél, és mi az, hogy nagyobb? Mi az, hogy elérhetetlen, és mi az, hogy elérhető? A történelem és a környezetünk szerint bármit elérhetünk, amit nagyon akarunk. Nincs túl merész cél, és nincs lehetetlen. Csak el kell dönteni, mit akarunk. Innentől kezdve elénk kerülnek a megfelelő eszközök és körülmények ahhoz, hogy azt a bizonyost – így vagy úgy – elérjük. (Így vagy úgy – mert bizony a megfogalmazással csínján kell bánnunk! A meghatározásnak pontosnak kell lennie, mert van, hogy bizony teljesül a dolog, csak nem figyeltünk a részletekre… Meg aztán minden célnak két oldala van: az egyiket innen sose látjuk, csak ha már elértük.)

Persze vannak, akik mellé odaszegődik a szerencse. Ám sokkal többen vagyunk, akiknek minden egyes célkitűzés és minden döntéshozatal küzdelmes munkát jelent. Egyetlen dolgot biztosan ne tegyünk: ne halasztgassunk! A kiszabott idő drága adomány, használjuk fel okosan! Vegyük úgy, hogy mindennek éppen most van itt az ideje!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2021.3.16.    2


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2021.3.7.    34


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4