3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást


  2021.7.19. 22:05

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

Legyen úticélunk a Balaton, Horvátország vagy Mallorca, a baj bárhol utolérhet. A roskadásig pakolt bőröndből nem hiányozhat majd a védettségi igazolvány, a maszk, a lenge nyári ruhák és a bikini, de a kötelező körökön túl érdemes gondolni arra is, mi hozhat enyhítést egy napszúrás vagy egy éjszakába nyúló buli után a másnap kellemetlen tünetei ellen. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata olyan természetes megoldásokat javasol, amelyek kihúznak a pácból a nyaralás problémásabb napjain.


1. Napszúrás ellen belladonna

Ha nem figyelünk oda a megfelelő folyadékpótlásra és nem találunk árnyékot az erős napsütésben, az egyre intenzívebb UVB-sugárzástól akár húsz percen belül megtörténhet a baj. Pedig a napszúrást kísérő kellemetlen hányingert és fejfájást egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük: Sebő Zsuzsanna felhívja a figyelmet rá, hogy ha tehetjük, ne menjünk napra dél és délután három között, vagy ha mégis, mindig hordjunk fejfedőt. Ha ennek ellenére is mi húztuk a rövidebbet, akkor érdemes maszlagos nadragulyából (atropa belladonna) készült homeopátiás szerrel enyhíteni a panaszokat, amely nem csak az égett bőrfelület gyulladását, hanem a lüktető fejfájást is csökkentheti a tapasztalatok szerint.

2. Karcolások és vágások ellen

A köves adriai partszakaszok felfedezése maradandó élmény, azonban könnyen megeshet, hogy a nyaralásra nem csak a filterezett képek, hanem a bőrünkön sokáig elidőző hegek is emlékeztetnek majd. Már a nagyanyáink is körömvirággal orvosolták az apróbb hegeket, hiszen fertőtlenítő hatású és segíti a gyógyulást is. A calendulából készült homeopátiás szer belsőleg is bevethető. „Ha vágott sebbel van dolgunk, érdemes hegyi árnikával enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást, így azt is mindenképp tegyük bele az elsősegélydobozunkba. Az arnicaból készült homeopátiás szer a sérülések, vérzések szere, így ilyen esetekben is bátran alkalmazzuk.” – mondta el Sebő Zsuzsanna.


3. Kisebb-nagyobb rovarok erős csípéssel

A felhőtlen pillanatokat igencsak meg tudják keseríteni az apró rovarok, amelyek csípéseit sokszor későn vesszük csak észre. Az házi méh (apis) alapanyagú homeopátiás szer könnyen enyhíti a csípés okozta fájdalmat és duzzanatot. Sebő Zsuzsa tanácsa szerint nagyjából 10 percenként ajánlott újabb adagot elszopogatni, ezzel is nyugtatni a duzzadt és égő bőrfelületet, a szert pedig praktikus magunknál tartani nemcsak nyaraláskor, hanem kerti napozáskor, és persze kirándulásokon is. Külsőleg a viszkető bőr kenjük apis és ledum tartalmú DAPIS géllel.

+1. Koktélok utáni regenerálódás

A nyaralás alatti bulihangulat mámorító tud lenni, ám szomorú lehet az ébredés, ha kicsit felöntöttünk a garatra, és nincs nálunk semmi, ami enyhítheti a lehúzott redőnyök mellett töltött nehéz órákat. A sok vízfogyasztás mellett – ami egész nyáron javasolt – a farkasmaszlag magját (nux vomica) tartalmazó homeopátiás szer a másnaposságnál segítség: javít ugyanis az ébredés utáni rossz közérzeten, enyhítheti a gyomorpanaszokat, émelygést, és a mozgás okozta kellemetlen érzéseket. Ez a gyógyszer nem csak a macskajaj ellenszere, de a túlságosan bőséges lakoma következményeit is képes csökkenteni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2021.8.19.    2


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2021.3.7.    34


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1