Törékeny párkapcsolatok


Oriskó Renáta  2016.5.20. 0:34

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

Ismerkedünk, személyesen, online, akarva-akaratlanul. Az idő dönti el, hogy a kapcsolat tartós lesz vagy szalmalángidejű. A modern technikai eszközök állandó kapcsolattartást biztosítanak, mégis egyedül érezhetjük magunkat. Mit keresnek az egyedülállók, milyen elvárásokkal vetik bele magukat a párkeresésbe, egyáltalán mire vágynak igazán, és mi lehet az oka a kapcsolatok törékenységének?


Íme, 11 ok a Bright Side szerint:

1. A pár tagjai nincsenek felkészülve
Gyakran előfordul, hogy a párkeresők nincsenek felkészülve a kompromisszumra, hogy áldozatot hozzanak, és feltétel nélkül szeressenek. Nem tudnak várni, mindent egyszerre akarnak, nem hagyva elég időt a valódi és mély érzelmek kialakulására.

2. Összekeverik a szerelmet más érzelmekkel
Általában olyasvalaki társaságát keresik, akivel elmehetnek moziba, bulizni, nem pedig azt az embert, aki megérti és támogatja őket. Ha tehetik, kerülik az unalmat, épp ezért olyan társat akarnak, aki kalanddá változtatja az életüket. Ám a kapcsolatban fokozatosan beinduló változásokra nincsenek felkészülve.

3. Beleragadnak a mindennapokba
Minden idejüket a munkára és az anyagiak hajszolására fordítják, így túl elfoglaltak ahhoz is, hogy szerelembe essenek.

4. Azonnali eredményt várnak
Ismerkedés, szerelem, majd azon nyomban felelősségteljes és érett kapcsolat, holott az érettség és a kölcsönös megértés is csak az együtt töltött idővel alakulhat ki. Manapság sokan azt gondolják, hogy nincs az életben olyan dolog, amelyre megérné időt és türelmet áldozni, még a szerelemre sem.

5. Elpocsékolják az esélyeiket
Sokan inkább töltenek egy órát száz különböző emberrel, minthogy egy teljes napot áldozzanak egyetlen személyre. Manapság az a nézet uralkodik, hogy jobb találkozni az emberekkel, mint megismerni őket. Az emberek belevágnak egy kapcsolatba, de azt rögtön lezárják, amint találnak valaki jobbat. Önmagunkból nem adják oda a legjobbat, a másik féltől azonban tökéletességre vágynak. Sokakkal randiznak, de nem igazán adnak esélyt senkinek.


6. A technológia
A technológia közelebb hoz minket. Néha már olyan közel vagyunk, hogy még levegőhöz jutni is nehéz. A személyes kommunikációt felváltották az SMS-ek, hangüzenetek, csetelés, videó hívások, így szinte mindent tudunk egymásról anélkül, hogy időt töltenénk együtt.

7. Nem szeretik az állandóságot
Manapság a párkapcsolatok nem jelentenek sokat és már az elköteleződés gondolata is ijesztő. Sokan elképzelni sem tudják, hogy egyetlen embernek szenteljék az életüket és kerülnek mindent, ami állandó.

8. Szexuális szabadság
A mai generáció elválasztja egymástól a szexet és a szerelmet. A fiatalok előbb szexelnek, aztán döntik el, hogy együtt akarnak –e lenni. A házasságon kívüli szex teljesen normális, és az olyan dolgok, mint a „nyitott kapcsolatok”, a „barátok közötti szex” és az „egyéjszakás kalandok” a modern élet részévé váltak.

9. Túl sok logika
A fiatalabb nemzedék tagjai közül nagyon kevesen képesek teljes szívvel szeretni és legyőzni az idővel és távolsággal fellépő nehézségeket.

10. Túl sok mindentől félnek
Az új kapcsolatoktól, a csalódásoktól, az érzelmi sérülésektől. Épp ezért nehezen engednek be bárkit az életünkbe. A falak, amelyeket maguk köré emelnek, túl vastagok és magasak ahhoz, hogy kilépjenek mögülük és megláthassák, milyen is a valódi élet.

11. Nem becsülik a párkapcsolatot
Emberek jönnek-mennek, így szinte már semmit nem jelent, ha el kell engedniük valakit.

A változó világgal a kapcsolatok és azok természete is megváltozott. Biztosan sokan hallottátok a mondást, ami nem működik, azt manapság inkább kidobják és vesznek egy újat, ahelyett, hogy megjavítanák. Sokan önző módon nem képesek kompromisszumra. Az egó mindenek felett, így a felmerülő probléma megbeszélése helyett inkább továbbállnak, azt gondolva, hogy ez a legjobb megoldás. Meg azt, hogy a másikban a hiba. Csak aztán megint belelépnek ugyanabba a folyóba… Felelősséget vállalni, nem elvárni, nem megfutamodni és valós fontossági sorrendet felállítani, csak pár dolog, amivel talán megakadályozhatjuk azt a bizonyos törékenységet.

Forrás: Bright SideHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52


Anyós a családban

Póda Erzsébet

Mint minden érzelmi galibára, az "anyósproblémára" is nehéz értelmes megoldást találni

2018.4.3.    12


A megoldás nem másnál van

Póda Erzsébet

Sokféleképpen próbáltam már segíteni a barátnőmön, de nem sikerült...

2017.12.8.  1    22


Tíz rendhagyó idézet a szerelemről

Póda Erzsébet

"Ha képes vagy szárnyakat növeszteni és repülni egy nőért/férfiért, akkor szerelmes vagy."

2017.10.24.    5


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2017.8.31.    2


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része.

2017.3.8.    34


Krízishelyzetből kiút

Oriskó Renáta

Az élet hozhat olyan helyzeteket, amelyekre nem vagyunk felkészülve, amelyek váratlanul és kiszámíthatatlanul érkeznek az életünkbe.

2017.1.23.    3


Nekem is kijár a boldogság!

Póda Erzsébet

Házasság, párkapcsolat, boldogtalanság - hogyan tovább? (Életvezetési tanácsadás)

2017.1.20.    23


Tíz idézet Suki Kimtől

Tompa Orsolya

A koreai származású írónő különleges, felkavaró könyvéből idézünk, a regényt pedig mindenkinek ajánljuk elolvasásra.

2017.1.12.    5


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2016.11.4.    44


Tíz idézet Cecelia Aherntől

Tompa Orsolya

Az egyik legnépszerűbb kortárs ír származású írónő leggyakoribb témája a magány.

2016.9.16.    5


Tíz idézet Kaffka Margittól

Póda Erzsébet

A magyar irodalom egyik legjelentősebb írónőjét, Kaffka Margitot Ady Endre (méltán) nevezte a „nagyon-nagy író-asszonynak”.

2016.6.1.    14