Törékeny párkapcsolatok


Oriskó Renáta  2016.5.20. 0:34

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

Ismerkedünk, személyesen, online, akarva-akaratlanul. Az idő dönti el, hogy a kapcsolat tartós lesz vagy szalmalángidejű. A modern technikai eszközök állandó kapcsolattartást biztosítanak, mégis egyedül érezhetjük magunkat. Mit keresnek az egyedülállók, milyen elvárásokkal vetik bele magukat a párkeresésbe, egyáltalán mire vágynak igazán, és mi lehet az oka a kapcsolatok törékenységének?


Íme, 11 ok a Bright Side szerint:

1. A pár tagjai nincsenek felkészülve
Gyakran előfordul, hogy a párkeresők nincsenek felkészülve a kompromisszumra, hogy áldozatot hozzanak, és feltétel nélkül szeressenek. Nem tudnak várni, mindent egyszerre akarnak, nem hagyva elég időt a valódi és mély érzelmek kialakulására.

2. Összekeverik a szerelmet más érzelmekkel
Általában olyasvalaki társaságát keresik, akivel elmehetnek moziba, bulizni, nem pedig azt az embert, aki megérti és támogatja őket. Ha tehetik, kerülik az unalmat, épp ezért olyan társat akarnak, aki kalanddá változtatja az életüket. Ám a kapcsolatban fokozatosan beinduló változásokra nincsenek felkészülve.

3. Beleragadnak a mindennapokba
Minden idejüket a munkára és az anyagiak hajszolására fordítják, így túl elfoglaltak ahhoz is, hogy szerelembe essenek.

4. Azonnali eredményt várnak
Ismerkedés, szerelem, majd azon nyomban felelősségteljes és érett kapcsolat, holott az érettség és a kölcsönös megértés is csak az együtt töltött idővel alakulhat ki. Manapság sokan azt gondolják, hogy nincs az életben olyan dolog, amelyre megérné időt és türelmet áldozni, még a szerelemre sem.

5. Elpocsékolják az esélyeiket
Sokan inkább töltenek egy órát száz különböző emberrel, minthogy egy teljes napot áldozzanak egyetlen személyre. Manapság az a nézet uralkodik, hogy jobb találkozni az emberekkel, mint megismerni őket. Az emberek belevágnak egy kapcsolatba, de azt rögtön lezárják, amint találnak valaki jobbat. Önmagunkból nem adják oda a legjobbat, a másik féltől azonban tökéletességre vágynak. Sokakkal randiznak, de nem igazán adnak esélyt senkinek.


6. A technológia
A technológia közelebb hoz minket. Néha már olyan közel vagyunk, hogy még levegőhöz jutni is nehéz. A személyes kommunikációt felváltották az SMS-ek, hangüzenetek, csetelés, videó hívások, így szinte mindent tudunk egymásról anélkül, hogy időt töltenénk együtt.

7. Nem szeretik az állandóságot
Manapság a párkapcsolatok nem jelentenek sokat és már az elköteleződés gondolata is ijesztő. Sokan elképzelni sem tudják, hogy egyetlen embernek szenteljék az életüket és kerülnek mindent, ami állandó.

8. Szexuális szabadság
A mai generáció elválasztja egymástól a szexet és a szerelmet. A fiatalok előbb szexelnek, aztán döntik el, hogy együtt akarnak –e lenni. A házasságon kívüli szex teljesen normális, és az olyan dolgok, mint a „nyitott kapcsolatok”, a „barátok közötti szex” és az „egyéjszakás kalandok” a modern élet részévé váltak.

9. Túl sok logika
A fiatalabb nemzedék tagjai közül nagyon kevesen képesek teljes szívvel szeretni és legyőzni az idővel és távolsággal fellépő nehézségeket.

10. Túl sok mindentől félnek
Az új kapcsolatoktól, a csalódásoktól, az érzelmi sérülésektől. Épp ezért nehezen engednek be bárkit az életünkbe. A falak, amelyeket maguk köré emelnek, túl vastagok és magasak ahhoz, hogy kilépjenek mögülük és megláthassák, milyen is a valódi élet.

11. Nem becsülik a párkapcsolatot
Emberek jönnek-mennek, így szinte már semmit nem jelent, ha el kell engedniük valakit.

A változó világgal a kapcsolatok és azok természete is megváltozott. Biztosan sokan hallottátok a mondást, ami nem működik, azt manapság inkább kidobják és vesznek egy újat, ahelyett, hogy megjavítanák. Sokan önző módon nem képesek kompromisszumra. Az egó mindenek felett, így a felmerülő probléma megbeszélése helyett inkább továbbállnak, azt gondolva, hogy ez a legjobb megoldás. Meg azt, hogy a másikban a hiba. Csak aztán megint belelépnek ugyanabba a folyóba… Felelősséget vállalni, nem elvárni, nem megfutamodni és valós fontossági sorrendet felállítani, csak pár dolog, amivel talán megakadályozhatjuk azt a bizonyos törékenységet.

Forrás: Bright SideHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utóbbi hónapok margójára

Dienes Mirtill

Az elmúlt időszak gyökeresen felforgatta eddigi életünket, méghozzá minden téren. De amit muszáj megoldani, az megoldódik.

2020.9.17.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2020.9.2.   


Hatékony válságkezelés

Az érzelmi intelligencia fontossága a hatékony válságkezelésben.

2020.2.27.   


Mikor lehettem önmagam?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Jó lenne, ha az év minden napján odafigyelnénk a lelki higiéniára.

2019.11.22.    3


Kríziskezeléssel a lélekért

A kríziskezelés őszinteségen és türelmen alapul, a problémák leküzdése fokozatosan történik.

2019.10.22.   


Rivalizálás a munkahelyen

Dienes Mirtill

Egy munkahely sajnos nem mindig csak arról szól, hogy a munkatársakkal közösen elvégezzük a ránk bízott feladatokat, és egy csapatként érjük el a kitűzött célokat.

2019.9.3.   


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt az ősz előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még idén nyári meleget.

2019.9.1.   


Tíz idézet Buddhától

Kiss Adrienn Éva

A mai napig milliók követik Buddha tanításait, idézetei pedig nem csak a buddhisták számára jelenthetnek útmutatót.

2019.5.23.  1   


Munkahelyi boldogság

Dienes Mirtill

Mivel a munkában töltjük el életünk jórészét, nem mindegy, milyen hangulatban tesszük.

2019.4.3.    4


Tervezz, hogy időt nyerj!

Dienes Mirtill

Az idő mindenki számára drága. Csak halad, és néha azt vesszük észre, hogy elsuhant a nap, eltelt a hét, vagy már a következő évet írjuk. A feladatok, munkák csak tornyosulnak...

2019.2.14.    8


Figyelemfelkeltő életrajz

Dienes Mirtill

Az önéletrajz az első belépő egy céghez, egy megpályázott munkakörre vagy spontán beküldve.

2019.1.31.    17


Tíz idézet Agatha Christie-től

Kiss Adrienn Éva

A világhírű krimi írónő olyan mesterműveket alkotott, melyek a mai napig emberek millióit bírják olvasásra.

2018.8.23.    52