Törékeny párkapcsolatok


Oriskó Renáta  2022.4.20. 0:34

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

Ismerkedünk, személyesen, online, akarva-akaratlanul. Az idő dönti el, hogy a kapcsolat tartós lesz vagy szalmalángidejű. A modern technikai eszközök állandó kapcsolattartást biztosítanak, mégis egyedül érezhetjük magunkat. Mit keresnek az egyedülállók, milyen elvárásokkal vetik bele magukat a párkeresésbe, egyáltalán mire vágynak igazán, és mi lehet az oka a kapcsolatok törékenységének?


Íme, 11 ok a Bright Side szerint:

1. A pár tagjai nincsenek felkészülve
Gyakran előfordul, hogy a párkeresők nincsenek felkészülve a kompromisszumra, hogy áldozatot hozzanak, és feltétel nélkül szeressenek. Nem tudnak várni, mindent egyszerre akarnak, nem hagyva elég időt a valódi és mély érzelmek kialakulására.

2. Összekeverik a szerelmet más érzelmekkel
Általában olyasvalaki társaságát keresik, akivel elmehetnek moziba, bulizni, nem pedig azt az embert, aki megérti és támogatja őket. Ha tehetik, kerülik az unalmat, épp ezért olyan társat akarnak, aki kalanddá változtatja az életüket. Ám a kapcsolatban fokozatosan beinduló változásokra nincsenek felkészülve.

3. Beleragadnak a mindennapokba
Minden idejüket a munkára és az anyagiak hajszolására fordítják, így túl elfoglaltak ahhoz is, hogy szerelembe essenek.

4. Azonnali eredményt várnak
Ismerkedés, szerelem, majd azon nyomban felelősségteljes és érett kapcsolat, holott az érettség és a kölcsönös megértés is csak az együtt töltött idővel alakulhat ki. Manapság sokan azt gondolják, hogy nincs az életben olyan dolog, amelyre megérné időt és türelmet áldozni, még a szerelemre sem.

5. Elpocsékolják az esélyeiket
Sokan inkább töltenek egy órát száz különböző emberrel, minthogy egy teljes napot áldozzanak egyetlen személyre. Manapság az a nézet uralkodik, hogy jobb találkozni az emberekkel, mint megismerni őket. Az emberek belevágnak egy kapcsolatba, de azt rögtön lezárják, amint találnak valaki jobbat. Önmagunkból nem adják oda a legjobbat, a másik féltől azonban tökéletességre vágynak. Sokakkal randiznak, de nem igazán adnak esélyt senkinek.


6. A technológia
A technológia közelebb hoz minket. Néha már olyan közel vagyunk, hogy még levegőhöz jutni is nehéz. A személyes kommunikációt felváltották az SMS-ek, hangüzenetek, csetelés, videó hívások, így szinte mindent tudunk egymásról anélkül, hogy időt töltenénk együtt.

7. Nem szeretik az állandóságot
Manapság a párkapcsolatok nem jelentenek sokat és már az elköteleződés gondolata is ijesztő. Sokan elképzelni sem tudják, hogy egyetlen embernek szenteljék az életüket és kerülnek mindent, ami állandó.

8. Szexuális szabadság
A mai generáció elválasztja egymástól a szexet és a szerelmet. A fiatalok előbb szexelnek, aztán döntik el, hogy együtt akarnak –e lenni. A házasságon kívüli szex teljesen normális, és az olyan dolgok, mint a „nyitott kapcsolatok”, a „barátok közötti szex” és az „egyéjszakás kalandok” a modern élet részévé váltak.

9. Túl sok logika
A fiatalabb nemzedék tagjai közül nagyon kevesen képesek teljes szívvel szeretni és legyőzni az idővel és távolsággal fellépő nehézségeket.

10. Túl sok mindentől félnek
Az új kapcsolatoktól, a csalódásoktól, az érzelmi sérülésektől. Épp ezért nehezen engednek be bárkit az életünkbe. A falak, amelyeket maguk köré emelnek, túl vastagok és magasak ahhoz, hogy kilépjenek mögülük és megláthassák, milyen is a valódi élet.

11. Nem becsülik a párkapcsolatot
Emberek jönnek-mennek, így szinte már semmit nem jelent, ha el kell engedniük valakit.

A változó világgal a kapcsolatok és azok természete is megváltozott. Biztosan sokan hallottátok a mondást, ami nem működik, azt manapság inkább kidobják és vesznek egy újat, ahelyett, hogy megjavítanák. Sokan önző módon nem képesek kompromisszumra. Az egó mindenek felett, így a felmerülő probléma megbeszélése helyett inkább továbbállnak, azt gondolva, hogy ez a legjobb megoldás. Meg azt, hogy a másikban a hiba. Csak aztán megint belelépnek ugyanabba a folyóba… Felelősséget vállalni, nem elvárni, nem megfutamodni és valós fontossági sorrendet felállítani, csak pár dolog, amivel talán megakadályozhatjuk azt a bizonyos törékenységet.

Forrás: Bright SideHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Erős nő a 21. században

PR-cikk

Mit jelent erős nőnek lenni a 21. században? Erős nőnek lenni olyan jellemző, amely messze túlmutat egy egyszerű meghatározáson.

2024.5.26.   


Az út neve: önbizalom-építés

Oriskó Renáta

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

2024.1.21.    30


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2023.11.7.   


5+1 dolog, ami miatt minden férfi izgul

PR-cikk

A férfiaknak igenis vannak érzelmi igényei, akárcsak a nőknek. Szeretik szeretve érezni magukat...

2023.10.29.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.   


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44