Az út neve: önbizalom-építés


Oriskó Renáta  2015.9.21. 0:29

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

Emlékszel, mikor még nem értékelted önmagad? Sőt határozottan alulértékelted. Nem vagy elég jó, okos, rátermett, szerethető és így tovább. Egy végeláthatatlanul hosszú bűnlajstromot is képes lettél volna felsorolni, közben persze megfeledkezve a jó tulajdonságaidról. Pedig sokkal több van belőlük, mint gondolnád.

Ha valami nem sikerült, önmagadat okoltad, a sikereidet pedig véletlen szerencsének tulajdonítottad – holott volt mögöttük munka, kitartás, igyekezet bőven. De te mindig is túl szigorú voltál önmagadhoz. Soha nem értettem, hogy míg másokkal szemben elnéző vagy és könnyen megbocsátó, addig magadat miért kínzod feleslegesen?


Az évek során az önértékelés helyett tökélyre fejlesztetted az önmagadban való kételkedést és előszeretettel hasonlítgattad magad másokhoz. Voltak olyanok, akik véleményére többet adtál, mint kellett volna. Olyanok is, akik nem értékeltek. Te pedig bólintottál, hallgattál, parancsszóra ugrottál, mint a legjobban idomított oroszlán. A cirkuszban biztos te lettél volna a legnagyobb szenzáció.

Végül beláttad, hogy ez így nem mehet tovább és feladtad magadnak az egyik legnagyobb leckét. Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra. Ha mégis visszapillantasz, azt nem ezért teszed, hogy belesüppedj az önsajnálatba. A rossz emlékeket gondosan belepakoltad egy „múlt” feliratú dobozba és már nem okoznak fájdalmat. Nem feledkeztél meg róluk, életed részei ugyanúgy, mint minden más, ami veled történt. De feldolgoztad azokat és tanultál belőlük. Egyfajta emlékeztetők is ezek – innentől idáig jutottál.

Már tudod, változni és változtatni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Napról-napra érzed, hogy már nem is olyan göröngyös az a bizonyos út. Igaz, néha még megbotlasz, de egyre kevesebbet kételkedsz, és ami a legfontosabb, hiszel magadban. Úgy tűnik, vége van az állandó önostorozásnak, másoknak megfelelésnek és mindenféle olyan alkalmazkodásnak, ami nem téged szolgál. Mersz, akarsz, magabiztosan döntesz és nemet mondasz az értelmetlenre. S ezzel együtt lesz egyre távolabbi az a bizonytalan, kishitű éned, aki képzelt akadályokat gördített eléd.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.   


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2022.11.22.    34


Megfogadott tanácsok

Póda Erzsébet

Adjunk? Ne adjunk? Megfogadjuk? Ne fogadjuk? Mit tegyünk mások tanácsaival?

2022.5.6.   


Törékeny párkapcsolatok

Oriskó Renáta

11 ok, amiért olyan törékenyek a mai modern párkapcsolatok.

2022.4.20.    15


Öt tipp a nézőpontváltáshoz

Februárban az emberek többsége úgy érzi, eseménytelenül telnek egymás után a hétköznapok, sorra jönnek a kötelességek, majd észrevétlenül át is lépünk a márciusba.

2022.2.9.   


Csalódásaink

Póda Erzsébet

„Soha ne bízz senkiben, (...), s a legkevésbé azokban, akiket csodálsz! Tőlük kapod a legnagyobb pofonokat.” Carlos Ruiz Zafón írja ezt A szél árnyéka című regényének elején.

2021.9.12.   


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást

...betegség nélkül. Természetes megoldások, melyek kihúznak a bajból.

2021.7.19.   


Hősök tere

Póda Csanád

Ha visszanézünk pár száz, ezer évre, a krónikáink, legendáink mind hősökről szóltak. Ezek a hősök nem hősöknek születtek.

2021.3.14.    19


Tíz jótanács szakítás után

Póda Erzsébet

Szakításkor mindig az van könnyebb helyzetben, aki kimondja, hogy: vége.

2020.11.26.    44


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2020.11.13.   


Élősködő családtag

Póda Erzsébet

Vannak felnőtt emberek, akik gátlástalanul kihasználják családtagjaikat.

2020.11.3.    6