Nekem kell mindent megoldanom!


Póda Erzsébet  2014.9.11. 2:40

Nehéz a házastársak egyikének, ha mindent neki kell elvégeznie, az ő vállát terheli minden felelősség. Lehet ezen változtatni?

Kedves Olvasónk! Ön is fordulhat első lépésben tanácsadó rovatunkhoz. Szívesen közöljük álláspontunkat a felvetett élethelyzetről. A life coaching vagyis az életvezetési tanácsadás azonban igazán akkor hatékony, ha négyszemközt találkozik egy coachcsal, és rendszeres ülésekre jár az adott helyzet/probléma megoldásáig.

"...Az utóbbi időben egyre jobban zavar, hogy a férjem egy felelőtlen alak. A háztartási munkákban nem segít, pedig ideje felől megtehetné. Igaz, egész héten dolgozik, csak hétvégére jár haza, de én is dolgozom egész héten. Ráadásul, nincs mindig munkája, van, amikor két hétig is otthon henyél, szó szerint semmit sem csinál. A gyerekekkel nem törődik, csak addig van rájuk türelme, míg ki nem tör a sírás, vagy össze nem vesznek valami apróságon a játék közben. Abban a pillanatban már hozza is őket hozzám, hogy foglalkozzak velük én. A háztartási munkákat egyedül végzem, csakúgy, mint a gyereknevelést, és minden családi ügyünket. A számlák befizetése nem érdekli, meg se kérdezi, hogy állnak a dolgaink. Megesik, hogy kölcsönkér a barátaitól, amit aztán nekem kell visszaadnom, és ez sokszor nagyon kellemetlen számomra. Nemcsak azért, mert szégyellem magam emiatt, hanem azért is, mert megviseli a családi kasszát. Megpróbáltam már beszélni is vele, de ha arra kérem, segítsen a felmerülő gondok megoldásában, nem szól, csak némán ül előttem. Aztán, mikor befejeztem a mondandómat, odamegy a hűtőhöz, kivesz egy üveg sört, és lefekszik a tévé elé. Ettől néha úgy érzem, megőrülök!
Nekem kell minden felmerülő problémát megoldanom egyedül! Azt hittem, a házasság két ember összetartásáról szól. De már kezd ez a hitem meginogni. Én nem ehhez a férfihoz mentem feleségül! Mit tegyek, hogy megváltozzon?..."


Ki kell, hogy ábrándítsam: ön igenis ehhez a férfihoz ment feleségül! Az ön férje mindig is ilyen volt, méghozzá, ahogy nevezte, egy felelőtlen alak, csak éppen a szerelem, a házasulási vágy hevében ön a figyelmeztető jeleket valószínűleg nem volt hajlandó észrevenni. Ha a férje egy felelősségteljes férfi lenne, akkor nem kérne kölcsön a barátaitól úgy, hogy nem is érdekli, miként lesz az összeg visszaadva, ki fogja azt visszaadni. Ráillik a nemtörődöm jelző is, főleg, mert ezt megengedi magának, miközben már kisgyerekeik is vannak. Hiszen egyébként nem heverészne otthon tétlenül heteken át, miközben a családi kassza időnként üresen kong.

Ám a férje azért viselkedik így, mert megteheti. Mert pontosan tudja, hogy felesége az összes problémát megoldja, tutyimutyiságát elnézi, a kellemetlenségeket elsimítja – ő pedig nyugodtan elfoglalhatja helyét a trónján: a tévé előtt.

Ha nem szeretné tovább tűrni férje felvázolt viselkedését, akkor elsősorban önnek kell változnia. Mégpedig abban, hogy mától kezdve nem fizeti vissza a kölcsönöket, nem tolerálja a tétlenséget, a heverészést, nem old meg mindent egyedül, és nem viseli mindenért egyedül a felelősséget!

(A cikk szerzője életvezetési tanácsadóként dolgozik)

További információk: Barátnő Life CoachingHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Élősködő családtag

Póda Erzsébet

Vannak felnőtt emberek, akik gátlástalanul kihasználják családtagjaikat.

2020.11.3.    6


Anyós a családban

Póda Erzsébet

Mint minden érzelmi galibára, az "anyósproblémára" is nehéz értelmes megoldást találni

2018.4.3.    12


A megoldás nem másnál van

Póda Erzsébet

Sokféleképpen próbáltam már segíteni a barátnőmön, de nem sikerült...

2017.12.8.  1    22


Nekem is kijár a boldogság!

Póda Erzsébet

Házasság, párkapcsolat, boldogtalanság - hogyan tovább? (Életvezetési tanácsadás)

2017.1.20.  1    23


Állandó együttlét

Póda Erzsébet

Nem olyan nagy titok: attól jó egy párkapcsolat, ha két teljes értékű ember él benne.

2014.7.31.   


A korkülönbség nem számít

Póda Erzsébet

Létezik egyáltalán olyasmi, hogy "ideális korkülönbség"?

2014.6.20.   

A rovat további cikkei

Az út neve: önbizalom-építés

Oriskó Renáta

Eldöntötted, hogy változtatsz. Már nem nézel hátra.

2024.1.21.    30


Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Most van itt az ideje

Póda Erzsébet

Itt a tél előttünk, akkor is, ha bizonyára élvezhetünk még az idén őszi időjárát.

2023.11.7.   


5+1 dolog, ami miatt minden férfi izgul

PR-cikk

A férfiaknak igenis vannak érzelmi igényei, akárcsak a nőknek. Szeretik szeretve érezni magukat...

2023.10.29.   


Öt tipp a napindításra

Póda Erzsébet

Öt reggeli rituálét ajánljunk a figyelmetekbe, hogy könnyebben induljon a napunk.

2023.3.19.    2


Karrierlehetőségek 2023-ban

Milyen karrierlehetőségei lesznek egy nőnek 2023-ban? Érdekes részletek a cikkben!

2023.2.14.