Kelley-féle táplálkozási program


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2004.1.13. 21:35

Mivel különbözőek vagyunk, különféle a táplálékösszetétel igényünk is. Ezért fontos az úgynevezett egyénre szabott diéta.

Ma már sok segítség áll rendelkezésünkre, hogy táplálkozásunkat egyénre szabottan tudjuk összeállítani. E célt szolgálják a különféle diéták, amelyek más-más emberre szabottak, és különböző célokat tartanak szem előtt. Ilyen például a vércsoport szerinti diéta, vagy a műszerek segítségével tesztelt, az egyén számára nem megfelelő élelmiszerek kiiktatása az étrendből. Előző írásunkban az Annemueler-féle alapétrendet vettük górcső alá. Ezúttal pedig a Kelly-féle táplálkozási programot ismertetjük.

Dr. William Donald Kelley orvos a saját rákbetegségét meggyógyítva alakított ki egy táplálkozási programot. Elsőként tett kísérletet arra, hogy kialakítsa az egyénre szabott diétát. Ő az anyagcsere-típus meghatározó atyja. Követői tovább tökéletesítették a rendszert.

A diéta lényege, hogy az anyagcserét alapvetően két szervünk irányítja. Az idegrendszerünk és az endokrinrendszerünk. Az idegrendszeri szabályozás szempontjából megkülönböztetünk szimpatikus, kiegyensúlyozott vagy paraszimpatikus típusokat. Az endokrinrendszer (belső elválasztású mirigyek) szempontjából hipofízis (agyalapi mirigy), gonád (nemi hormonok), adrenál (mellékvese hormonjai) vagy tiroid (pajzsmirigy hormonjai) által dominánsan irányított típusok vannak. A szervezet oxidáló (lebontó) rendszere lehet gyors, normális vagy lassú.

Ennek az étrendnek a meghatározása bonyolult, mert sokféle szempontot kell figyelembe venni. Emiatt nem is nagyon terjedt el a köztudatban. Alapvetően három alapétrendet különböztet meg: vegetariánust, vegyeset és dominánsan húsevőt.

A vegetariánus étrendcsoportba tartozik valamennyi gyümölcs és zöldség, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a növényi olajok, a húsok közül pedig legfeljebb a halhús. A vegyes étrendbe soroljuk a húsféléket, tejtermékeket, növényeket és gyümölcsöket, míg a dominánsan húsevő csoportba, ahogy a neve is utal rá, meghatározóan a hús kerül. (Az utóbbi reprezentatív példája az eszkimók étrendje.) Tehát az egyes étrendcsoportba sorolt egyének számára a legajánlatosabb a nekik megfelelő élelmiszerek fogyasztása, étrendjükbe való beiktatása.

A Kelley-féle táplálkozási módszerhez hajszálelemzés is tartozik, melynek segítségével megállapítható a szervezet nehézfém leterheltsége. A vizsgálat nagyban segíti a kiegészítő kezelés meghatározását is.

Itt szeretnék megjegyezni néhány fontos szempontot az élelmiszerek kiválasztásában. Ez nem tartozik szorosan a Kelley-féle módszerhez, de mindenképpen fel szereném hívni a figyelmet arra, hogy nem elég megállapítani a diéta összetételét -- nagyon fontos a kiválasztott ételek biológiai minősége is! Mert táplálkozástani szempontból nagyon fontos az élelemiszereknek a természetes állapothoz való közelsége.

Az eszerinti osztályozás Kollath nevéhez fűződik, mely szerint a táplálékérték szempontjából négy fokozatot különböztetünk meg:
A legfelső szintre tartoznak a kizárólag friss zöldségek, gyümölcsök, a gabonaszemek, tej, hús, hal, tojás, méz, a teljes kiőrlésű liszt, a nyers tejből készült tejtermékek, és hidegen préselt növényi olajok (tehát ezek értéke a legmagasabb, táplálkozási szempontból az ember számára a legmegfelelőbbek).
A második szintre a mélyhűtött, pasztőrözött, szárított, kovászolt gyümölcsök és zöldségek, tejtermékek, szójakészítmények sorolhatók. A minimum háromnegyed részben hidegen sajtolt olajak, és az adalékot nem tartalmazó növényi zsírok.
A harmadik szint: a fent említett élelmiszerek cukorzott és tartósítószert tartalmazó változatai: konzervek, szójakocka, finomlisztből készült pékáru.
A negyedikre (legkevésbé értékes) pedig a cukrot, édesítő anyagokat, „mű“ állagot, ízt, színanyagokat tartalmazó ételek. Valamint a fehér liszt, a fényezett rizs, a steril és kondenzált tej.

(Következik: a makrobiotika)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tavaszi böjt

H. Dráfi Anikó

A tavasszal együtt mi is változni, szépülni, fiatalodni szeretnénk!

2007.3.21.   


Jin-jang diéta

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Az egészséges élet egyik alapköve az egészséges táplálkozás. A diétákat felsoroló sorozatunk utolsó része a jin-jang diétával foglalkozik.

2005.6.7.   


A Mayr-kúra

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Megalkotója F.X. Mayr osztrák orvos volt. A kúra célja az emésztőrendszer tehermentesítése, és a szervezet salaktalanítása.

2004.11.30.    1


Az Airola-féle léböjt

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A kúra alapja a kizárólagos folyadékbevitel. A préselt levek energiatartalma magas, mégis mobilizálják a fölösleges zsír- és fehérjeforrásokat.

2004.10.3.   


A Breuss-kúra

Dr. Tóth Erzsébet orvos

A Breuss-kúra egy speciális gyógyböjt, mely kizárólag gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll.

2004.9.3.  2   


A Gerson-diéta

Dr. Tóth Erzsébet orvos

„Azt, amit egy nemzedék az emberi tudás csúcsteljesítményeként tisztel, gyakran botorságnak tűnik a következő nemzedék szemében

2004.8.6.  1    20

A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2024.7.15.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.