Orvosságok és mellékhatásaik (3)


Dr. Tóth Erzsébet, orvos  2016.10.4. 0:04

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

Az internetes adatokból kiindulva Magyarországon hatvanféle statin, azaz a legtöbbet használatos vérzsírcsökkentő van beregisztrálva. Körülbelül ilyen mennyiségű a Szlovákiában beregisztrált vérzsírcsökkentők száma is. A gyógyszerválasztás és -adagolás mindig az kezelőorvos feladata. Az orvos aszerint választja ki a szerinte megfelelő orvosságot, hogy a páciensnek milyen szív- és érrendszeri betegségei vannak, és azok milyen rizikóval járnak, valamint figyelembe veszi a laboreredményeket. A laborvizsgálat nemcsak a koleszterint, hanem a koleszterinen kívül még három vérzsírfehérjét foglal magába. Sajnos, sok esetben mellékhatások is előfordulnak, amikről a betegek nincsenek tájékoztatva. Sokszor nem is gondolnak arra, hogy problémájuk esetleg ennek a gyógyszernek a szedésével függ össze. Itt is azt tapasztalom, hogy a páciens sokévi szedés alatt egyetlenegyszer sem olvasta el a gyógyszer használati utasítását, lehetséges mellékhatásait.


Az úgynevezett statinok leggyakoribb mellékhatása az izomkárosodás. A páciens általában combizomfájdalomra panaszkodik, nehéz a járás, lépcsőzés, az izomlázhoz hasonló érzése van. Az izomfájdalom gyakrabban fordul elő, ha a páciens 70 évnél idősebb, vesebeteg, pajzsmirigybeteg, ha már gyógyszer nélkül is voltak izomfájdalmai, vagy ha több alkoholt fogyaszt. A további gyakori mellékhatások a következők: székrekedés, felfúvódás, emésztési elégtelenség, hányáserőltetés, hasmenés, allergiás reakciók, alvászavar, fejfájás, szédülés, végtag érzéketlenség, bőrkiütés, viszketés, az említett leggyakoribb izomfájdalom, ízületi fájdalmak, mellkasi fájdalom, hátfájás, végtagduzzanat.

A kevéssé gyakoriak a következők: étvágytalanság, hányás, vérlemezke csökkenés, hajhullás, magas vércukor szint (a gyógyszer ugyan csökkenti a vérzsírszintet, de néhány esetben megemeli a vércukorszintet), lehet alacsony vércukorszint, impotencia, ájulás-érzet, súlygyarapodás, emlékezetkiesés, végtagzsibbadás. A gyártó cég ajánlása szerint a beteget a gyógyszerre való állítás előtt informálni kell, hogy milyen életmód tanácsokat szükséges betartani a jó vérzsírértékek elérése érdekében. A legtöbb orvos véleménye szerint ez teljesen felesleges. A kórházból hazakerült betegek gyakran azt sem tudják, hogy ilyen gyógyszert kaptak. Sőt arról sincs tudomásuk, hogy nem megfelelőek a vérzsír értékeik. A gyártó cégek ajánlása szerint a kezelés első hónapjait rendszeres vérvizsgálatnak kellene követnie. Csakhogy ezeket sem az egészségügyi biztosítók, sem az orvosok nem forszírozzák. A gyártó cég ajánlásai szerint májteszt vizsgálat és úgynevezett CPK (kreatin-fosfo-kináz) vizsgálatot kellene elvégezni. Az említetett izomfájdalmakkor ajánlott vérvizsgálat arról is dönthetne, hogy a kezelés folytatódhat-e vagy nem. Megjegyzem, hogy a CPK vizsgálatot a körzeti (házi)orvos nem végezheti el a biztosító számlájára. Gyakran tapasztalom, hogy a páciens előzetes laboreredmények nélkül kap vérzsírcsökkentő gyógyszert. A gyógyszerkölcsönhatásokat figyelembe véve tudni kell, hogy a statin alapú vérzsírcsökkentők befolyásolják az egyes véralvadás gátlók (Warfarin), valamint a digoxin nevű szívgyógyszer és a béta-blokkoló típusú vérnyomás csökkentők (-olol-ra végződők) hatását. A gyakorlatban viszont egyáltalán nem ritka dolog, hogy a beteg vérhígítót, vérnyomásgyógyszert vagy szívgyógyszert is szed egyszerre – hisz ők a rizikós csoport, akiknek leginkább ajánlott a gyógyszer. Nem adhatók együtt citosztatikumokkal (rákbetegség gyógyszerei), valamint egyes antibiotikumokkal (makrolidok). A gyógyszert tilos grapefruitlével bevenni!


Tény, hogy napjainkban az orvos képtelen az ajánlások és ellenjavallatok tömkelegében megtalálni az arany középutat.

A másik fajta vérzsírcsökkentő csoport, az úgynevezett fibrátok. Használatukat nem a magas koleszterinszint, hanem a magas triglicerinszint indokolja. A használati utasítás szerint hasonló az eljárás, mint a másik gyógyszercsoportnál. Gondos mérlegelés után, vérvizsgálatokat megelőzően kellene adni. A gyógyszerszedés előtt az orvosnak informálnia kellene a beteget, hogy egészséges életmóddal milyen módon javíthat helyzetén. A használati utasítás szerint az orvosságot nem szedhetik azok a betegek, akik földimogyoró vagy földimogyoró-olaj, és szójalecitin allergiában szenvednek. Ezek szedése mellett a napfény hatására bőrelváltozások jelentkezhetnek. Elővigyázatosság fontos, ha már más gyógyszerrel napfény hatására volt ilyennemű probléma. Tilos a gyógyszert szedni súlyos máj-, vese-, epekárosodásnál, valamint hasnyálmirigy-gyulladásnál. Ez a szer úgyszintén izombántalmakat okozhat. Hagyja ki, ha izomgyengeséget, izomfájdalmat, esetleg izomgörcsöket tapasztal, mert súlyos izomproblémákat is okozhat.

Erre a második csoportra érvényes, hogy a leggyakoribb általános mellékhatások között szerepel a fejfájás, gyomorfájás, puffadás, émelygés, hányás, májteszt-érték emelkedés. Ritkábban epekőképződés, csökkent szexuális késztetés, kiütés, viszketés, kipirosodott bőr, veseteszt-érték emelkedés. Gyógyszer kölcsönhatást tekintve a vérzsír csökkentők warfarinnal való együttes szedése növeli a fent említett izomkárosodás lehetőségét. A természetes vérzsírcsökkentők nem rendelkeznek ilyen mellékhatásokkal. A laborértékeket nézve nincs is annyira gyors vérzsír csökkentő hatásuk, mint a vegyszereknek. Ide tartozik a niacin-B3 vitamin, az omega-3 zsírsav, az őrölt bolhamag, a lenmag, a fokhagyma.


A niacin, azaz B3 vitamin elsősorban is növeli az úgynevezett HDL (jó hatású) zsírfehérjét, csökkenti az LDL (rossz hatású) zsírfehérjét. Ahogy régebben írtam, a vérben megállapított értékek igazából zsírhordozó fehérjék. Úgy képzeljék, mint amint elhalad egy vonatszerelvény. Mi nem tudjuk, hogy mennyi árut szállít, de a vagonok számából következtetni tudunk az áru mennyiségére. A HDL, azaz jó zsírfehérje, a zsírokat a májba szállítja, tehát elképzeléseink szerint jó irányba. Azért jó hatású, mert a zsírokat a májba szállítja, ahol a zsírok lebontódnak, és így csökken a vér zsírtartalma. Az LDL zsírfehérje vagy ismertebb nevén LDL koleszterin szintén szállító fehérje. Jelképesen az elhaladott vagonok számából következtetünk, hogy mennyi zsírt szállít. Az LDL zsírfehérje a májból kifelé szállítja a zsírokat, azért úgy tartjuk számon, hogy rossz koleszterin, ami rossz irányba szállítja a zsírokat. A niacin növeli a jó irányba szállító „vagonok” számát. Emiatt olyan mellékhatással kell számolnunk, hogy esetleg leterhelődik a máj. A niacin része a multivitaminoknak, azonban, ha vérzsír anyagcserét akarjuk javítani vele, akkor magas adagban kell szedni. A niacin magasabb adagban való szedéséről orvossal konzultáljunk, hogy a máj leterhelését elkerüljük.

A másik természetes vérzsírcsökkentő az omega-3 zsírsav. Amennyiben a vérzsír-anyagcserét akarjuk befolyásolni, szintén ajánlatos magasabb adagban szedni. Ezt a magasabb adagot kizárólag az omega-3 folyadék formájában való szedésnél lehetséges bevinni a szervezetbe. A kapszulázott formák túl kevés hatóanyagot tartalmaznak ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Fontos, hogy a termék hal- vagy algakivonat legyen. A legjobbak a lazackivonatok, melyek az északi országokból származnak. Az omega-3 másik előnye, hogy magas adagban gyulladáscsökkentő hatása is van, így az érelmeszesedést két lépcsőben támogatja. A diéta annyiban fontos, hogy egyensúlyba hozzuk az omega-6 és omega-3 bevitelt.


A következő egyértelműen zsírcsökkentő szer az őrölt bolhamag (psyllium). Gyógyszertárakban kapható. Elegendő víz hatására megdagad, növeli a béltartalmat, elősegíti a bélmozgást, nehezíti az elfogyasztott zsírok felszívódását. Fogyasztásánál ügyelni kell arra, hogy ne vegyük be együttesen gyógyszerrel és két evés között használjuk.

A gyógyszerek és természetes anyagok együttes alkalmazása növeli a hatásfokot, csökkentheti a gyógyszeres kezelés adagjait.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5

A rovat további cikkei

Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


PMS - három vészjósló betű

Kiss Adrienn Éva

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

2017.10.25.    27


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Zsírégetés (2)

Földes Gyöngyi

Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

2016.5.27.    5


Zsírégetés (1)

Földes Gyöngyi

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.

2016.5.10.    8


A fiatalosság titka

Jády Mónika

Az emberek már az ókorban is mindent megtettek volna azért, hogy minél tovább megőrizzék fiatalságukat és vitalitásukat.

2016.5.6.    9


Plank, az új őrület

Palkó Emese

Hihetetlenül egyszerű, de fantasztikus eredményeket garantáló testgyakorlat! Mindenkinek ajánljuk!

2016.4.19.    26


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2016.4.7.    2