Orvosságok és mellékhatásaik (3)


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2016.10.4. 0:04

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

Az internetes adatokból kiindulva Magyarországon hatvanféle statin, azaz a legtöbbet használatos vérzsírcsökkentő van beregisztrálva. Körülbelül ilyen mennyiségű a Szlovákiában beregisztrált vérzsírcsökkentők száma is. A gyógyszerválasztás és -adagolás mindig az kezelőorvos feladata. Az orvos aszerint választja ki a szerinte megfelelő orvosságot, hogy a páciensnek milyen szív- és érrendszeri betegségei vannak, és azok milyen rizikóval járnak, valamint figyelembe veszi a laboreredményeket. A laborvizsgálat nemcsak a koleszterint, hanem a koleszterinen kívül még három vérzsírfehérjét foglal magába. Sajnos, sok esetben mellékhatások is előfordulnak, amikről a betegek nincsenek tájékoztatva. Sokszor nem is gondolnak arra, hogy problémájuk esetleg ennek a gyógyszernek a szedésével függ össze. Itt is azt tapasztalom, hogy a páciens sokévi szedés alatt egyetlenegyszer sem olvasta el a gyógyszer használati utasítását, lehetséges mellékhatásait.


Az úgynevezett statinok leggyakoribb mellékhatása az izomkárosodás. A páciens általában combizomfájdalomra panaszkodik, nehéz a járás, lépcsőzés, az izomlázhoz hasonló érzése van. Az izomfájdalom gyakrabban fordul elő, ha a páciens 70 évnél idősebb, vesebeteg, pajzsmirigybeteg, ha már gyógyszer nélkül is voltak izomfájdalmai, vagy ha több alkoholt fogyaszt. A további gyakori mellékhatások a következők: székrekedés, felfúvódás, emésztési elégtelenség, hányáserőltetés, hasmenés, allergiás reakciók, alvászavar, fejfájás, szédülés, végtag érzéketlenség, bőrkiütés, viszketés, az említett leggyakoribb izomfájdalom, ízületi fájdalmak, mellkasi fájdalom, hátfájás, végtagduzzanat.

A kevéssé gyakoriak a következők: étvágytalanság, hányás, vérlemezke csökkenés, hajhullás, magas vércukor szint (a gyógyszer ugyan csökkenti a vérzsírszintet, de néhány esetben megemeli a vércukorszintet), lehet alacsony vércukorszint, impotencia, ájulás-érzet, súlygyarapodás, emlékezetkiesés, végtagzsibbadás. A gyártó cég ajánlása szerint a beteget a gyógyszerre való állítás előtt informálni kell, hogy milyen életmód tanácsokat szükséges betartani a jó vérzsírértékek elérése érdekében. A legtöbb orvos véleménye szerint ez teljesen felesleges. A kórházból hazakerült betegek gyakran azt sem tudják, hogy ilyen gyógyszert kaptak. Sőt arról sincs tudomásuk, hogy nem megfelelőek a vérzsír értékeik. A gyártó cégek ajánlása szerint a kezelés első hónapjait rendszeres vérvizsgálatnak kellene követnie. Csakhogy ezeket sem az egészségügyi biztosítók, sem az orvosok nem forszírozzák. A gyártó cég ajánlásai szerint májteszt vizsgálat és úgynevezett CPK (kreatin-fosfo-kináz) vizsgálatot kellene elvégezni. Az említetett izomfájdalmakkor ajánlott vérvizsgálat arról is dönthetne, hogy a kezelés folytatódhat-e vagy nem. Megjegyzem, hogy a CPK vizsgálatot a körzeti (házi)orvos nem végezheti el a biztosító számlájára. Gyakran tapasztalom, hogy a páciens előzetes laboreredmények nélkül kap vérzsírcsökkentő gyógyszert. A gyógyszerkölcsönhatásokat figyelembe véve tudni kell, hogy a statin alapú vérzsírcsökkentők befolyásolják az egyes véralvadás gátlók (Warfarin), valamint a digoxin nevű szívgyógyszer és a béta-blokkoló típusú vérnyomás csökkentők (-olol-ra végződők) hatását. A gyakorlatban viszont egyáltalán nem ritka dolog, hogy a beteg vérhígítót, vérnyomásgyógyszert vagy szívgyógyszert is szed egyszerre – hisz ők a rizikós csoport, akiknek leginkább ajánlott a gyógyszer. Nem adhatók együtt citosztatikumokkal (rákbetegség gyógyszerei), valamint egyes antibiotikumokkal (makrolidok). A gyógyszert tilos grapefruitlével bevenni!


Tény, hogy napjainkban az orvos képtelen az ajánlások és ellenjavallatok tömkelegében megtalálni az arany középutat.

A másik fajta vérzsírcsökkentő csoport, az úgynevezett fibrátok. Használatukat nem a magas koleszterinszint, hanem a magas triglicerinszint indokolja. A használati utasítás szerint hasonló az eljárás, mint a másik gyógyszercsoportnál. Gondos mérlegelés után, vérvizsgálatokat megelőzően kellene adni. A gyógyszerszedés előtt az orvosnak informálnia kellene a beteget, hogy egészséges életmóddal milyen módon javíthat helyzetén. A használati utasítás szerint az orvosságot nem szedhetik azok a betegek, akik földimogyoró vagy földimogyoró-olaj, és szójalecitin allergiában szenvednek. Ezek szedése mellett a napfény hatására bőrelváltozások jelentkezhetnek. Elővigyázatosság fontos, ha már más gyógyszerrel napfény hatására volt ilyennemű probléma. Tilos a gyógyszert szedni súlyos máj-, vese-, epekárosodásnál, valamint hasnyálmirigy-gyulladásnál. Ez a szer úgyszintén izombántalmakat okozhat. Hagyja ki, ha izomgyengeséget, izomfájdalmat, esetleg izomgörcsöket tapasztal, mert súlyos izomproblémákat is okozhat.

Erre a második csoportra érvényes, hogy a leggyakoribb általános mellékhatások között szerepel a fejfájás, gyomorfájás, puffadás, émelygés, hányás, májteszt-érték emelkedés. Ritkábban epekőképződés, csökkent szexuális késztetés, kiütés, viszketés, kipirosodott bőr, veseteszt-érték emelkedés. Gyógyszer kölcsönhatást tekintve a vérzsír csökkentők warfarinnal való együttes szedése növeli a fent említett izomkárosodás lehetőségét. A természetes vérzsírcsökkentők nem rendelkeznek ilyen mellékhatásokkal. A laborértékeket nézve nincs is annyira gyors vérzsír csökkentő hatásuk, mint a vegyszereknek. Ide tartozik a niacin-B3 vitamin, az omega-3 zsírsav, az őrölt bolhamag, a lenmag, a fokhagyma.


A niacin, azaz B3 vitamin elsősorban is növeli az úgynevezett HDL (jó hatású) zsírfehérjét, csökkenti az LDL (rossz hatású) zsírfehérjét. Ahogy régebben írtam, a vérben megállapított értékek igazából zsírhordozó fehérjék. Úgy képzeljék, mint amint elhalad egy vonatszerelvény. Mi nem tudjuk, hogy mennyi árut szállít, de a vagonok számából következtetni tudunk az áru mennyiségére. A HDL, azaz jó zsírfehérje, a zsírokat a májba szállítja, tehát elképzeléseink szerint jó irányba. Azért jó hatású, mert a zsírokat a májba szállítja, ahol a zsírok lebontódnak, és így csökken a vér zsírtartalma. Az LDL zsírfehérje vagy ismertebb nevén LDL koleszterin szintén szállító fehérje. Jelképesen az elhaladott vagonok számából következtetünk, hogy mennyi zsírt szállít. Az LDL zsírfehérje a májból kifelé szállítja a zsírokat, azért úgy tartjuk számon, hogy rossz koleszterin, ami rossz irányba szállítja a zsírokat. A niacin növeli a jó irányba szállító „vagonok” számát. Emiatt olyan mellékhatással kell számolnunk, hogy esetleg leterhelődik a máj. A niacin része a multivitaminoknak, azonban, ha vérzsír anyagcserét akarjuk javítani vele, akkor magas adagban kell szedni. A niacin magasabb adagban való szedéséről orvossal konzultáljunk, hogy a máj leterhelését elkerüljük.

A másik természetes vérzsírcsökkentő az omega-3 zsírsav. Amennyiben a vérzsír-anyagcserét akarjuk befolyásolni, szintén ajánlatos magasabb adagban szedni. Ezt a magasabb adagot kizárólag az omega-3 folyadék formájában való szedésnél lehetséges bevinni a szervezetbe. A kapszulázott formák túl kevés hatóanyagot tartalmaznak ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Fontos, hogy a termék hal- vagy algakivonat legyen. A legjobbak a lazackivonatok, melyek az északi országokból származnak. Az omega-3 másik előnye, hogy magas adagban gyulladáscsökkentő hatása is van, így az érelmeszesedést két lépcsőben támogatja. A diéta annyiban fontos, hogy egyensúlyba hozzuk az omega-6 és omega-3 bevitelt.


A következő egyértelműen zsírcsökkentő szer az őrölt bolhamag (psyllium). Gyógyszertárakban kapható. Elegendő víz hatására megdagad, növeli a béltartalmat, elősegíti a bélmozgást, nehezíti az elfogyasztott zsírok felszívódását. Fogyasztásánál ügyelni kell arra, hogy ne vegyük be együttesen gyógyszerrel és két evés között használjuk.

A gyógyszerek és természetes anyagok együttes alkalmazása növeli a hatásfokot, csökkentheti a gyógyszeres kezelés adagjait.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.