PMS - három vészjósló betű


Kiss Adrienn Éva  2017.10.25. 2:09

Sokszor halljuk, kevésbé ismerjük. A PMS – azaz premenstruációs szindróma – a női lét egyik megkeserítője...

...és számtalanszor igen súlyos tünetekkel jár. Ideje kicsit körbejárni a témát: lássuk, milyen tünetei vannak, és főleg, hogy hogyan orvosolhatjuk a bajt.

Tünetek

A PMS rengeteg féle problémát okozhat, és legtöbb esetben 1-2 héttel a menstruáció előtt jelentkezik. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szokásosnál fáradékonyabbak, kimerültebbek vagyunk, netán ingerlékenységre vagy depresszióra panaszkodunk, egészen biztosan a hormonok babrálnak ellenünk. Sok nő bőre viseli meg a legjobban a PMS-t, az arcukon aknék jelennek meg, melleik feszülnek, érzékenyek lesznek.
Ezeken kívül érzékelhető némi sóvárgás bizonyos ételek után, de akár gyomorpanaszok is felléphetnek, mint például hasmenés vagy puffadás. Az idegrendszert is leterheli ez a néhány napos tortúra, hiszen ilyenkor sokkal nehezebben megy a koncentrálás, és a stresszt is fokozottabban élhetjük meg.


Okok

A mai napig tisztázatlanok a premenstruációs szindróma okai, az orvosok sok tekintetben tanácstalanok. Annyi biztos, hogy a női hormonok (ösztrogén és progeszteron) kulcsszerepet játszanak a probléma kialakulásában. Ám ez természetesen minden nőnél más és más hatást vált ki. Vannak, akik soha életükben nem tapasztalják meg a fent említett tüneteket, mások minden egyes ciklus során a kínok kínját élik át.

Tanácsok

Ha csupán enyhébb szimptómákat veszünk észre magunkon, nem kell mindjárt gyógyszerekhez nyúlni, vagy orvoshoz szaladni. Figyeljünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztására, és kerüljük az adalékanyagokat ételeinkben. Igyunk sok folyadékot, és szedjünk vitaminokat. A kalcium, a magnézium és az E-vitamin különösen jó szolgálatot tehet ilyen esetekben.
A testmozgás minden szempontból javulást eredményez. Mivel endorfint termel, boldogabbnak és sikeresebbnek érezzük magunkat tőle, így csökkennek a depresszió és a levertség tünetei.

Ha már végképp nem tudunk máshoz folyamodni, élhetünk a fájdalomcsillapítók adta lehetőségekkel. Súlyos, rendszeresen visszatérő panaszok esetén azonban feltétlenül vegyük igénybe szakember segítségét is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2017.11.21.    22


Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5


Utazók betegségei 1.

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.6.    4


A mozgás pozitív hatásai

Tagadhatatlan, hogy a mozgás egészségünk záloga. Ha csak hetente párszor sétálunk, biciklizünk vagy kocogunk egy kicsit, már azzal sokat tettünk azért, hogy jobban érezzük magunkat.

2016.10.10.    3


Orvosságok és mellékhatásaik (3)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Sorozatunk következő részében a vérzsírcsökkentő orvosságokról és azok kölcsön- valamint mellékhatásaival foglalkozunk.

2016.10.4.    5


Orvosságok és mellékhatásaik (2)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Folytassuk a sort a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító ibuprofen tartalmú gyógyszerekkel!

2016.6.29.    4


Orvosságok és mellékhatásaik (1)

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Megcáfolhatatlan tény, hogy az orvosságok hatalmas változást hoztak életünkbe. Ha például fáj valamink, gyógyszer segítségével rövid időn belül megszabadulhatunk a fájdalomtól. (Bevezető rész)

2016.6.16.  10    5


Zsírégetés (2)

Földes Gyöngyi

Akár fogyni akarunk, akár alakot formálni, izmosodni, a nem kívánt párnácskák ellen mindenképp fel kell venni a harcot.

2016.5.27.    5


Zsírégetés (1)

Földes Gyöngyi

A zsírégetés az, amit egyszerűen senki nem kerülhet ki, aki változtatni akar a testén.

2016.5.10.    8


A fiatalosság titka

Jády Mónika

Az emberek már az ókorban is mindent megtettek volna azért, hogy minél tovább megőrizzék fiatalságukat és vitalitásukat.

2016.5.6.    9


Plank, az új őrület

Palkó Emese

Hihetetlenül egyszerű, de fantasztikus eredményeket garantáló testgyakorlat! Mindenkinek ajánljuk!

2016.4.19.    26


Allergia és természetgyógyászat

Dr. Tóth Erzsébet, orvos

Minden allergiás reakció az immunrendszer védekező mechanizmusainak túlzott megnyilvánulása.

2016.4.7.    2