Utazók betegségei 1.


Dr. Tóth Erzsébet orvos  2017.7.6. 0:27

Javában tart a kirándulások ideje, de még mindig érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

Természetesen az utazókat is utolérheti bármilyen betegség, úgy, ahogy otthon. Szeretném felhívni a figyelmet, azokra, amik nemcsak megkeseríthetik az utazók életét, de egészségüket is komolyan veszélyeztethetik. Teszem ezt annak reményében, hogy tanácsaimat megfogadva kivédhetők a kellemetlenségek, így utazásuk eléri célját, akár kikapcsolódás akár munkavállalás miatt utaznak.

Két betegséggel foglalkozom alaposabban: az utazókat érintő hasmenéssel és a trombózissal.


Fertőző betegségek: a fertőző hasmenés megelőzése

Leszögezhetjük, hogy a hasmenések az utazók életét leggyakrabban megkeserítő betegség. Alig van ember, aki utazás alkalmával nem tapasztalta ezt a kelletlenséget. A megnövekedett utazási kedv, a repülővel való utazás és nagy távolságok megtétele, erotikus helyek felkeresése, ezek mind-mind kedveznek a fertőző betegségek és hasmenések kialakulásának.

Az út alatt az utazó különféle ismeretlen külső behatásoknak van kitéve, melyekhez a szervezete nem tud alkalmazkodni. Azért, hogy utazásunk elérje célját, küldetését, elsősorban meg kell ismerkednünk azzal a hellyel, ahová utazunk. Jó, ha már előre ismerjük földrajzi elhelyezkedését, éghajlati viszonyait, helyi és társadalmi helyzetét még akkor is, ha utazási irodán keresztül utazunk. Az irodaválasztás előnye, hogy sok mindenre felhívja figyelmünket, segít a tájékoztatásban, de tudatosítsuk, hogy nem lehetnek minden helyzetben mellettünk. Másodsorban az utazónak is tisztába kell lennie saját egészségügyi állapotával, valamint az utazás rizikójával az egészségügyi állapotára nézve. Ha kell, orvosi konzultáció alapján csökkentse vagy előzze meg a komplikációk kialakulását. A harmadik világ országaiba utazva tudatosítsuk, hogy a jóval rosszabb higiéniai körülmények rizikóit a nehezebben hozzáférhető orvosi ellátás jóval megnöveli. Az utazók körülbelül fele átesik az általában egyszerű lefolyású hasmenésen.

Ezen kívül előfordulhatnak légúti megbetegedések, malária, fertőző májgyulladás, és nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a ránk leselkedő nemi betegségekről sem! A már említett malária ellen még az út megkezdése előtt gyógyszeres kezeléssel védekezhetünk. A többi fertőző betegség ellen, ha lehetséges, oltassuk be magunkat! Jó, ha még az elutazás előtt, időben megérdeklődjük, hogy a keresett helyszínen milyen betegségekkel számolhatunk, és a körzeti orvosnál, higiéniai állomáson érdeklődhetünk, milyen oltások kötelezőek vagy ajánlottak az érintett helyre utazva. Számolni kell azzal is, hogy néhány betegség elleni oltást akár fél évvel az utazás előtt be kell adatni. Minden felkészülés ellenére mégis előfordulhat, hogy a hasmenést nem tudjunk elkerülni.


Utazók hasmenése

A leggyakrabban a szubtrópusi és trópusi országokba utazva számolnunk kell ezzel a problémával, de a Földközi-tenger országaiban szintén. Valamint azokban az országokban is, ahol a higiéné alacsonyabb szinten van, mint nálunk. A hasmenés leggyakrabban a helyszínen ér bennünket utol, az idegenben való tartózkodás első napjaiban, de megbetegedhetünk az utazás befejeztével, már otthoni körülmények között is.

A hasmenés szinte kizárólag valamilyen fertőzés következménye, a leggyakoribb okozója a fertőzött élelmiszer vagy víz. Gyakori ok a nem elegendően átfőzött vagy megsütött élelmiszer, rosszul megmosott gyümölcs és zöldség. A fertőzés fogmosáskor vagy zuhanyozáskor is a szervezetünkbe kerülhet. Okozhatja az italainkba tett jégkocka is. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok, gombák vagy paraziták. A leggyakoribbak a vírusok és baktériumok okozta hasmenések. Ellenben hasmenést okozhat a helyváltozás, az utazással járó stressz, az éghajlati változások, az időeltolódás. Paraziták által okozott hasmenés ritkábban szokott előfordulni, általában csak a hosszabb ideig való ott tartózkodás idején, ezek viszont krónikussá is válhatnak.

A hasmenés lefolyása attól függ, milyen a beteg általános egészségi állapota. Általában 1-3 nap alatt magától, vagy kisebb diétás megszorítások után, elmúlik. Az esetek ritkán orvosi ellátást is követelnek, az esetek egy százalékban kórházi ellátást is, főleg a víz- és ásványianyag-pótlás miatt. A komolyabb hasmenés az egész állapot romlásával jár, általában antibiotikumos kezelést igényel, de ezt minden esetben az orvos dolga eldönteni. Különösen veszélyes, ha a hasmenés kisgyermekeket vagy idős, legyengült embereket érint. Amennyiben a hasmenés a hazatérés után is tart, érdemes vizsgálatok végezni, hogy megállapítsuk a kórokozót, és ez által a kórokozó elterjedését is megakadályozzuk.


Mit tehetünk?

Elsősorban próbáljuk elejét venni a megbetegedésnek. Hasznos, ha már az elutazás előtt probiotikumot szedünk. Vannak probiotikumok, melyek kimondottan az említett hasmenéseket hivatottak megakadályozni. Ezeket már az utazás megkezdése előtt érdemes 10-14 nappal szedni. Nálunk (Szlovákiában) ez a Nekadyl nevű probiotikum. A probiotikum terhesek és szoptatós anyák, valamint kisgyermekek számára is alkalmas. Az ilyen utakra okvetlenül vigyünk magunkkal széntablettát, bélfertőtlenítő tablettát, bélmozgást csökkentő készítményt, valamint úgynevezett rehidratációs oldatot. Ez a gyógyszertárakban kapható, por formájában, és vízzel kell felhígítani, szájon át adható. Az oldatot kezdetben 15 percenként 2-2,5 deciliter mennyiségben alkalmazzuk. Ügyeljünk arra is, hogy a port megfelelő minőségű vízzel hígítsuk fel. Ahogy azt már többen tapasztalhatták, súlyosabb esetekben elkerülhetetlen a vénás víz- és ásványianyag-pótlás, hogy a páciens kiszáradását megakadályozzuk.


Általános szabályok

Rizikós helyen kizárólag megfelelően és biztonságosan csomagolt folyadékot igyunk. Ha ilyen nincs, akkor a vizet 10 percig forraljuk és csak utána fogyasztható. Ha nincs más megoldás és hozzáférhető, használjuk az erre a célra gyártott fertőtlenítő tablettát, mely alkalmazásánál tartsuk be a gyártó ajánlását.

Ne fogyasszunk olyan italt, melybe jeget tettek, és nem vagyunk biztosak benne, hogy a jég teljesen tiszta, ivóvízből készült!

Fogmosásra kizárólag ivóvíz minőségű vizet használjunk!

Ne vásároljunk utcai árustól fagylaltot vagy jégkrémet! Kizárólag gyári csomagolásban árult formában vásároljuk meg!

A nyers zöldséget vagy gyümölcsöt hámozzuk meg, vagy hőkezeljük!

Minden étel, amit magunkhoz veszünk, hőkezelt legyen!

Félig sült vagy főtt és nyers ételeket semmilyen körülmények között ne fogyasszunk!

Csak gyári csomagolású pasztörizált tejet fogyasszunk!

Ne fogyasszunk nyers vagy félig nyers tojást tartalmazó ételeket!

Az utcai árusoktól ne vásároljunk ételt!

Amennyiben az említett tanácsokat megfogadják, minimális a valószínűsége, hogy súlyosabb hasmenéssel kel szembenézniük az út ideje alatt. A megelőző probiotikum szedés mellett fontos, hogy a betegség kezdetét komolyan vegyük, és már az első jeleknél elkezdjük a diétát, vízpótlást, ha kell, a gyógyszerek alkalmazását.


A következő részben a ritkábban előforduló, de annál veszélyesebb utazóbetegséggel, a trombózissal foglalkozunk.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Utazók betegségei 2.

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Még tart a kirándulások ideje, érdemes megismerkedni az utazókra leselkedő betegségekkel. Két betegség, ami megkeserítheti az utazók életét.

2017.7.12.    5

A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.