Jussunk közös nevezőre!


Jády Mónika  2017.11.17. 6:15

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

Megengedjük csemeténknek, hogy néha az ágyunkban aludjon, vagy szigorúan betartjuk, hogy a saját szobájában a helye? Azt valljuk, hogy mindent meg kell ennie, ami a tányérján van, vagy nem erőltetjük, ha nem ízlik neki az étel? A gyermeknevelés során naponta merülnek fel újabb és újabb kérdések, melyekre a szülők nem mindig ugyanazt a választ adják.


A legtöbbször kevésbé fontos dolgokban nem értünk egyet: mikor kell elrakni a szobában széthagyott játékokat, mikor kell a gyereknek ágyba menni, szabad-e tévéznie, és ha igen, mennyit, milyen gyakran kaphat édességet. Néha viszont ennél fontosabb kérdésekről van szó: Milyen értékeket közvetítsünk a gyermek felé? Mennyi biztonságra, szabadságra és önállósága van szüksége csemeténknek? Mit szeretnénk másképp tenni, mint a szüleink, a párunk szülei?
A csúnya veszekedéseket ki lehet kerülni (a gyerek, valamint saját és párunk lelki békéje érdekében), ha betartunk pár szabályt: A „soha nem teszed...”, „Ha tényleg szeretnél...”, „Legalább ma nem tudnád megtenni...” kezdetű mondatokkal szinte kiprovokáljuk a veszekedést, hisz ezek azt az érzést adják a másiknak, hogy mindig mindent rosszul csinál. Persze, hogy tiltakozni fog. Ne tegyünk szemrehányást, inkább kívánságként fogalmazzuk meg, mit szeretnénk. Például: Segítenél vele, ha hetente legalább egyszer te hoznád el a gyerekeket az óvodából.

Ha valami zavar bennünket, mielőbb beszéljük meg a partnerünkkel, és próbáljunk meg egyezségre jutni. Ne ragaszkodjunk csökönyösen saját elképzeléseinkhez. Mindkét ötletet próbáljuk ki a gyakorlatban, aztán meglátjuk, melyik módszer válik be. (Lehet, hogy az, amit párunk ajánl.) Az egyik szülő például igyekszik gyorsan lebonyolítani a vásárlást, és azt mondja, csakis azt lehet a kosárba tenni, ami a listán van, meg kell tanulnia a rendet a gyereknek. A másik viszont úgy gondolja, hogy egy valamit a bevásárlás végén mindig kiválaszthat a gyerek – még akár édességet is –, és bevonja őt a bevásárlásba, apró feladatokat adva a gyereknek: keresse meg a polcon ezt vagy azt a terméket, rakja fel a könnyebb dolgokat a szalagra. (Így biztosan tovább tart a bevásárlás, de valószínűleg leköti a gyereket és eleget tesz egy kérésének – ezzel megelőzve egy dühkitörést.)

Az esetek egy részében kompromisszumot kellene kötni. Az anyák általában óvatosabbak, mint az apák. Ha egy anya megtiltja kisgyermekének, hogy a domboldalban felügyelet nélkül biciklizzen, szép gesztus az apától, ha megpróbálja elfogadni felesége félelmeit, és ő is azt mondja a fiának, hogy csak felnőtt jelenlétében ülhet fel a kerékpárra – akkor is, ha ő ezt másképp látja.

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött. Az egyik megtiltja a tévézést, a másik viszont megengedi a gyereknek – azzal a kikötéssel, hogy ne árulja el a szigorúbb szülőnek, hogy tévézhetett. A gyerekre nyomasztóan hat, ha titkolóznia kell. Ha a férj nem ért egyet a feleségével (vagy fordítva), fel kell vállalnia a konfliktust, és elmondania, hogy ő nem ért egyet a tilalommal, és engedélyezte a gyereknek a tévézést.

A legtöbbször alapvető párkapcsolati problémák húzódnak meg a gyermekneveléssel kapcsolatos viták mögött. A nő elégedetlen, mert az az érzése, hogy a férje nem becsüli meg az ő otthon végzett munkáját és nem lojális vele szemben. A férfi viszont azt gondolja, hogy a nő túl sokat vár tőle, nem elégszik meg azzal, amit nyújtani képes – ezért tesz neki szemrehányásokat. Ha ez a helyzet áll fenn, alaposan meg kell vizsgálni a kapcsolatot, akár szakember segítségével is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3


Kedvenc gyerekszövegeink 1.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal háromévesen.

2019.6.3.   


Hogyan legyünk jó mostohák?

Faar Ida

A második házasságok mintegy fele megy tönkre az előző házasságból „hozott” gyerek, gyerekek miatt.

2019.5.31.    3


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2018.10.15.    30


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12