Jussunk közös nevezőre!


Jády Mónika  2017.11.17. 6:15

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

Megengedjük csemeténknek, hogy néha az ágyunkban aludjon, vagy szigorúan betartjuk, hogy a saját szobájában a helye? Azt valljuk, hogy mindent meg kell ennie, ami a tányérján van, vagy nem erőltetjük, ha nem ízlik neki az étel? A gyermeknevelés során naponta merülnek fel újabb és újabb kérdések, melyekre a szülők nem mindig ugyanazt a választ adják.


A legtöbbször kevésbé fontos dolgokban nem értünk egyet: mikor kell elrakni a szobában széthagyott játékokat, mikor kell a gyereknek ágyba menni, szabad-e tévéznie, és ha igen, mennyit, milyen gyakran kaphat édességet. Néha viszont ennél fontosabb kérdésekről van szó: Milyen értékeket közvetítsünk a gyermek felé? Mennyi biztonságra, szabadságra és önállósága van szüksége csemeténknek? Mit szeretnénk másképp tenni, mint a szüleink, a párunk szülei?
A csúnya veszekedéseket ki lehet kerülni (a gyerek, valamint saját és párunk lelki békéje érdekében), ha betartunk pár szabályt: A „soha nem teszed...”, „Ha tényleg szeretnél...”, „Legalább ma nem tudnád megtenni...” kezdetű mondatokkal szinte kiprovokáljuk a veszekedést, hisz ezek azt az érzést adják a másiknak, hogy mindig mindent rosszul csinál. Persze, hogy tiltakozni fog. Ne tegyünk szemrehányást, inkább kívánságként fogalmazzuk meg, mit szeretnénk. Például: Segítenél vele, ha hetente legalább egyszer te hoznád el a gyerekeket az óvodából.

Ha valami zavar bennünket, mielőbb beszéljük meg a partnerünkkel, és próbáljunk meg egyezségre jutni. Ne ragaszkodjunk csökönyösen saját elképzeléseinkhez. Mindkét ötletet próbáljuk ki a gyakorlatban, aztán meglátjuk, melyik módszer válik be. (Lehet, hogy az, amit párunk ajánl.) Az egyik szülő például igyekszik gyorsan lebonyolítani a vásárlást, és azt mondja, csakis azt lehet a kosárba tenni, ami a listán van, meg kell tanulnia a rendet a gyereknek. A másik viszont úgy gondolja, hogy egy valamit a bevásárlás végén mindig kiválaszthat a gyerek – még akár édességet is –, és bevonja őt a bevásárlásba, apró feladatokat adva a gyereknek: keresse meg a polcon ezt vagy azt a terméket, rakja fel a könnyebb dolgokat a szalagra. (Így biztosan tovább tart a bevásárlás, de valószínűleg leköti a gyereket és eleget tesz egy kérésének – ezzel megelőzve egy dühkitörést.)

Az esetek egy részében kompromisszumot kellene kötni. Az anyák általában óvatosabbak, mint az apák. Ha egy anya megtiltja kisgyermekének, hogy a domboldalban felügyelet nélkül biciklizzen, szép gesztus az apától, ha megpróbálja elfogadni felesége félelmeit, és ő is azt mondja a fiának, hogy csak felnőtt jelenlétében ülhet fel a kerékpárra – akkor is, ha ő ezt másképp látja.

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött. Az egyik megtiltja a tévézést, a másik viszont megengedi a gyereknek – azzal a kikötéssel, hogy ne árulja el a szigorúbb szülőnek, hogy tévézhetett. A gyerekre nyomasztóan hat, ha titkolóznia kell. Ha a férj nem ért egyet a feleségével (vagy fordítva), fel kell vállalnia a konfliktust, és elmondania, hogy ő nem ért egyet a tilalommal, és engedélyezte a gyereknek a tévézést.

A legtöbbször alapvető párkapcsolati problémák húzódnak meg a gyermekneveléssel kapcsolatos viták mögött. A nő elégedetlen, mert az az érzése, hogy a férje nem becsüli meg az ő otthon végzett munkáját és nem lojális vele szemben. A férfi viszont azt gondolja, hogy a nő túl sokat vár tőle, nem elégszik meg azzal, amit nyújtani képes – ezért tesz neki szemrehányásokat. Ha ez a helyzet áll fenn, alaposan meg kell vizsgálni a kapcsolatot, akár szakember segítségével is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2018.6.29.    3


Példamutatás gyerekeinknek

Földes Gyöngyi

Mutassunk példát gyermekeinknek: vigyük őket magunkkal az edzőterembe, járassuk sportkörökre!

2017.8.15.    27


Utazás gyerekekkel

Jády Mónika

Itt a szabadságolás ideje. Mire figyeljünk, ha nem otthon töltjük a nyarat, hanem útnak indulunk – pici gyerekekkel is?

2017.6.20.    3


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2017.5.20.    5


Család és/vagy karrier Svájcban

Jády Mónika

Kisgyermekes munkavállalóként sehol sem könnyű megszervezni a mindennapokat.

2017.2.6.    7


Az óvodák Svájcban

Jády Mónika

Kolléganőnk riportja a svájci iskolarendszert képező óvodákról szól, sok-sok érdekességgel.

2016.9.30.    16


Akaromka

Nagy Erika

Hogy milyen egy gyerek, ha hisztizik az üzletben, sokan tudjuk, mert átéltük.

2016.9.20.    3


Egykék és testvérek

Huszár Ágnes

Egy gyerek vagy sok gyerek? A válaszok számos történetet rejtenek. Nincs két egyforma szülői élettörténet.

2016.7.14.    12


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2016.2.29.    29


Szülők (?)

Kabók Zita

Szombaton este egy részeg, tántorgó férfit láttam az utcán botorkálni, amint két ötéves-forma gyermeket rángatott maga után.

2016.2.15.   


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2015.12.16.    4


Struccok és gyerekek

Csonga Melinda

Mindennapos történet. Kiveri a szemem, kiveri mások szemét is, és úgy gondoljuk, jól van ez így.

2015.11.12.    23