Mi legyen a fa alatt?


Jády Mónika  2008.12.17. 14:57

Nem egyszer fejtörést okoz, milyen ajándékot vegyünk karácsonyra.

Főleg ha úgy látjuk, hogy az ajándékozottnak már mindene megvan. Ha a gyerekekről van szó, általában a játék jut az eszünkbe. De mi alapján válasszunk? És egyáltalán: milyen a jó ajándék?

Nagyon fontos, hogy az ajándéknak legyen meglepetésereje – de pozitív, ne pedig sokkoló. Jó lenne a gyerekkel karácsony előtt betérni egy-egy üzletbe, kirakatokat nézegetni, beszélgetni, és kiérezni, hogy mire vágyódik ő. A gyermek vágyszintjét kielégíteni mindig hatalmas pozitív meglepetés. Valahol a karácsony arról szól, hogy a karácsonyfa alatt megtaláljuk azt, aminek nagyon-nagyon tudunk örülni. Minél jobban tudja „olvasni” a szülő a gyereket, annál biztosabb, hogy jó ajándékot vesz neki.

Ha játékokban gondolkodunk, olyan ajándék a jó, ami fejleszti a gyermek fantáziavilágát, beszédkészségét, kézügyességét, mozgását. A legkisebbeknél, akiknek elsősorban a kéz és a száj az „ismerkedőszere”, a játék nagyságára is figyelni kell, és az is fontos, hogy a játék higiénikus legyen. Különféle felületű, színű és keménységű játékokat válasszunk. Ne feledkezzünk el a keménylapú képeskönyvekről sem. Vehetünk játszótérre való játékokat is, mert ha télen kint nem is, a fürdőkádban használhatja vizet méricsgélvén a gyerek. Két éves kor körül már szóba jöhetnek a kockák, a kirakójátékok, majd az építő- és konstruktív játékok. Inkább egy jó minőségű, tartósabb játékot vegyünk, mint több olcsót.

Az óvodáskorúaknak szép ajándék a könyv, minél nagyobb betűkkel, minél több képpel, minél stabilabb kiadásban. Minél nagyobb a gyerek, annál igényesebb, többfunkciós játékokat vehetünk. Például öltöztethető, fésülhető babát, szerelőjátékot. Ekkor már szóba jöhetnek a ceruzák, a színezők, festőkészletek, a gyurmázás, agyagozás, gyöngyfűzés kellékei. Természetesen a hároméveseknél még a golyócska nagyságúak, a nagyobbaknak (6-8 éveseknek) már adhatunk apróbb gyöngyöt is. Az óvodásoknak már a játék hangszereket is vehetünk. A szakemberek nagyon ajánlják a gyermek mozgását fejlesztő játékokat, sporteszközöket is – például labda, trambulin, ugrókötél, roller, bicikli. Egyébként a gyerekek 3-5 éves korig nem annyira tesznek különbséget a fiú-lányos játékok között. Sőt, a lányok is szeretnének valami fiúsabbat, nemcsak fésűt, hanem lapátot is, és fordítva.

Az alsó tagozatos korosztálynál szóba jöhetnek az észcsiszoló, elmefürgésítő játékok – nem utolsósorban a társasjátékok, amelyeket akár az egész család is játszhat. Továbbra is ajánlottak a már említett mozgásügyesítő játékok. 10 éves korig az ajándék ott legyen játék formájában is. Aztán már egyre inkább a ruhanemű lép be. Itt is figyeljünk oda a gyerek óhajára. Beszéljük meg vele, hogy mit szeretne. A gyerek számára öröm, ha kiválaszthatja azt, ami neki tetszik, és a szülő azt mondja, hogy ezt odatesszük a karácsonyfa alá. Természetesen lehet ott olyan ajándék is, amiről a gyerek nem tud, hogy legyen valami meglepetés is. Ha olyan helyzet alakul ki, hogy karácsonyra nem sikerül beszerezni az óhajtott ajándékot, házi utalványokat adhatunk át, vagy egy levélkét, hogy ekkor és ekkor ez a meglepetés vár a megajándékozottra.

Óvodáskorban a gyerek még nem figyel annyira oda, hogy mi van a másiknak, a divathullámot inkább a szülők diktálják. Viszont ahogy halad a gyerek a serdülőkor felé, annál inkább odafigyel arra, hogy mi a divatos. Itt már különbséget tesznek egymás között a gyerekek. A márkás a menő. De ne legyen a szülőnek lelkiismeret-furdalása, hogy nem tudja megvenni azt, amit a gyermeke szeretne. Minél nagyobb a gyerek, annál inkább meg lehet vele beszélni, hogy a Jézuska lehetőségeit a szülő pénztárcája határozza meg, és hogy a karácsony nem csupán az ajándékozásról szól. A közös öröm, az egymásra figyelés, a meghittség ünnepének kellene lennie. Lényegében a neveléstől függ, hogy mennyire az érzelmek köré fókuszálunk, és arra, hogy örömet szerezzünk egymásnak. Arról van szó, hogy mindenkire gondoljak, meghitt, névre szóló ajándékkal. Ne verjük magunkat adósságba, hisz azt valamikor meg kell fizetni. Nem kellemes húsvétig azt hallgatnia a gyereknek, hogy karácsonyra ezt és ezt kapott, ezért nem maradt másra.

Nem jó, ha a gyereket elhalmozzuk játékokkal. Ha a gyereket sok játék veszi körül, nem tud választani. Elveszik a bőség kosarában, és nem lesz kedvenc játéka. Aztán a későbbiekben is problémát okozhat, ha választania kell. Ha sok játéka van a gyereknek, azok felét eltehetjük, és később majd (például karácsonykor) elővesszük. Ilyenkor a gyerek újra felfedezi ezeket a játékokat. Jó volna, ha a könyvről sem feledkeznénk el, mint ajándékról. Azt mondjuk, hogy a mai gyerekek nem szeretnek olvasni. De ha olyasmit választunk, ami az érdeklődésüket leköti, biztosan szívesen veszik kezükbe a könyvet. Van, akiket az állatok érdekelnek, másokat az autók és a többi. Meg lehet találni azt, ami a gyereket megszólítja, mert a könyvpiac nagyon gazdag. Megéri ott is keresgélni. A könyvre, az olvasásra szoktatni kell a gyereket. És ez a szülővel, a családtagokkal kezdődik, azzal, hogy mesélünk. A könyv mellett a DVD film is szóba jöhet. Persze, itt is tudni kell választani.

A nagy karácsonyi vásárlások közben azért ne feledjük: a legnagyobb ajándék az együtt töltött idő!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ajándékhozók

Szabó Kata

Közeleg a karácsony. Újabb alkalom arra, hogy a kisgyerekes szülők válaszoljanak csemetéik kérdéseire.

2008.12.17.   

A rovat további cikkei

Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.