Jussunk közös nevezőre!


Jády Mónika  2017.11.17. 6:15

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött.

Megengedjük csemeténknek, hogy néha az ágyunkban aludjon, vagy szigorúan betartjuk, hogy a saját szobájában a helye? Azt valljuk, hogy mindent meg kell ennie, ami a tányérján van, vagy nem erőltetjük, ha nem ízlik neki az étel? A gyermeknevelés során naponta merülnek fel újabb és újabb kérdések, melyekre a szülők nem mindig ugyanazt a választ adják.


A legtöbbször kevésbé fontos dolgokban nem értünk egyet: mikor kell elrakni a szobában széthagyott játékokat, mikor kell a gyereknek ágyba menni, szabad-e tévéznie, és ha igen, mennyit, milyen gyakran kaphat édességet. Néha viszont ennél fontosabb kérdésekről van szó: Milyen értékeket közvetítsünk a gyermek felé? Mennyi biztonságra, szabadságra és önállósága van szüksége csemeténknek? Mit szeretnénk másképp tenni, mint a szüleink, a párunk szülei?
A csúnya veszekedéseket ki lehet kerülni (a gyerek, valamint saját és párunk lelki békéje érdekében), ha betartunk pár szabályt: A „soha nem teszed...”, „Ha tényleg szeretnél...”, „Legalább ma nem tudnád megtenni...” kezdetű mondatokkal szinte kiprovokáljuk a veszekedést, hisz ezek azt az érzést adják a másiknak, hogy mindig mindent rosszul csinál. Persze, hogy tiltakozni fog. Ne tegyünk szemrehányást, inkább kívánságként fogalmazzuk meg, mit szeretnénk. Például: Segítenél vele, ha hetente legalább egyszer te hoznád el a gyerekeket az óvodából.

Ha valami zavar bennünket, mielőbb beszéljük meg a partnerünkkel, és próbáljunk meg egyezségre jutni. Ne ragaszkodjunk csökönyösen saját elképzeléseinkhez. Mindkét ötletet próbáljuk ki a gyakorlatban, aztán meglátjuk, melyik módszer válik be. (Lehet, hogy az, amit párunk ajánl.) Az egyik szülő például igyekszik gyorsan lebonyolítani a vásárlást, és azt mondja, csakis azt lehet a kosárba tenni, ami a listán van, meg kell tanulnia a rendet a gyereknek. A másik viszont úgy gondolja, hogy egy valamit a bevásárlás végén mindig kiválaszthat a gyerek – még akár édességet is –, és bevonja őt a bevásárlásba, apró feladatokat adva a gyereknek: keresse meg a polcon ezt vagy azt a terméket, rakja fel a könnyebb dolgokat a szalagra. (Így biztosan tovább tart a bevásárlás, de valószínűleg leköti a gyereket és eleget tesz egy kérésének – ezzel megelőzve egy dühkitörést.)

Az esetek egy részében kompromisszumot kellene kötni. Az anyák általában óvatosabbak, mint az apák. Ha egy anya megtiltja kisgyermekének, hogy a domboldalban felügyelet nélkül biciklizzen, szép gesztus az apától, ha megpróbálja elfogadni felesége félelmeit, és ő is azt mondja a fiának, hogy csak felnőtt jelenlétében ülhet fel a kerékpárra – akkor is, ha ő ezt másképp látja.

Nem vezet jóra, ha az egyik szülő szövetségre lép a gyerekkel a másik szülő háta mögött. Az egyik megtiltja a tévézést, a másik viszont megengedi a gyereknek – azzal a kikötéssel, hogy ne árulja el a szigorúbb szülőnek, hogy tévézhetett. A gyerekre nyomasztóan hat, ha titkolóznia kell. Ha a férj nem ért egyet a feleségével (vagy fordítva), fel kell vállalnia a konfliktust, és elmondania, hogy ő nem ért egyet a tilalommal, és engedélyezte a gyereknek a tévézést.

A legtöbbször alapvető párkapcsolati problémák húzódnak meg a gyermekneveléssel kapcsolatos viták mögött. A nő elégedetlen, mert az az érzése, hogy a férje nem becsüli meg az ő otthon végzett munkáját és nem lojális vele szemben. A férfi viszont azt gondolja, hogy a nő túl sokat vár tőle, nem elégszik meg azzal, amit nyújtani képes – ezért tesz neki szemrehányásokat. Ha ez a helyzet áll fenn, alaposan meg kell vizsgálni a kapcsolatot, akár szakember segítségével is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.   


Neveljünk olvasókat! 2

Kovács Márta

Gyermekünk egyéves korára már érdemes bevezetni a rendszeres esti meseolvasást.

2020.5.4.   


Kedvenc gyerekszövegeink 4.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négy és fél évesen?

2020.4.21.   


Neveljünk olvasókat! 1.

Kovács Márta

Hogyan jutunk el a pici baba ringatásától az olvasni szerető kamaszig?

2020.4.13.   


Testvérféltékenység

Jády Mónika

Szakemberektől azt hallottam: az az ideális, ha a testvérek között három év a korkülönbség.

2020.1.15.    5


Szülők és gyerekek

Kalocsay Ildikó

Iskoláskorú gyerekünk már leviheti a szemetet, elmosogathat, felporszívózhat -- egyszóval segíthet a ház vagy háztartás körüli teendőkben. (Tíz éve írtuk)

2019.11.16.    4


Kedvenc gyerekszövegeink 3.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal négyévesen?

2019.10.21.   


Kedvenc gyerekszövegeink 2.

Pénzes Tímea

Avagy hogyan ismerkedtünk az irodalommal három és fél évesen?

2019.7.20.   


Mit játsszanak a gyerekek?

Mire figyeljünk a nyári hőségben? Tippek bentre és kintre.

2019.7.5.    3