Családi viták kereszttüzében


Faar Ida  2023.10.20. 4:31

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

...Lélegzetvisszafojtva nézi azt a két embert, akik a biztonságot, a melegséget, a szeretetet jelentik számára. A két embert, aki most dühtől kipirosodott arccal, hevesen gesztikulálva üvöltözik egymással. Nézi az anyját, aki tányérokat csapdos a földhöz, az apját, aki öles léptekkel föl s alá járkál a konyhában, és ökölbe szorított kézzel szitkozódik.

Családi veszekedések – remélhetőleg nem mindennaposak önöknél, de azért vallják be: néha-néha összecsapnak a vélemények, és okkal vagy sem, kis dolgokból is nagy viták kerekednek. A hangos szóváltások mindenkit megviselnek, még a vitázó feleket is elbizonytalanítják.
Képzeljék el, mit érezhetnek a szem- és fültanúként jelenlévő gyerekek!
A szülők vitái nagy törést okozhatnak a kicsik érzelmi fejlődésében. Kétségbeesnek, mert nem tudják, hogy a veszekedések nem feltétlenül a szeretet hiányát jelentik. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ne okozzunk maradandó lelki sérülést gyermekeinknek, és természetesen egymásnak sem?

• Kézenfekvő azt mondani: ne veszekedjünk! Ez kissé utópisztikus elképzelés stresszel terhelt világunkban, ahol negatív hatások százai hatnak ránk nap, mint nap. Óhatatlanul érzékenyebbek, türelmetlenebbek vagyunk a kelleténél, ami kiváló táptalaja a vitáknak. Sok szülő játszik színjátékot a gyerekei előtt: előadva, hogy minden a legnagyobb rendben van. De a gyerekek ennek ellenére érzik, észlelik a folyamatos feszültséget, a folyton kitörni készülő vihart, és bizonytalanság-érzettel reagálnak. Értessük meg a gyerekekkel, hogy a véleménykülönbségek és viták az élet részét képezik, amelyek szükségesek ahhoz, hogy életünket jó irányba tereljük. Itt a konfliktusmegoldó-képességen, és a kompromisszum-készségen van a hangsúly, amit bizony tanulni kell.

• Ha kibékíthetetlen az ellentét, és a szülők között mindennaposakká válnak a veszekedések, érdemes elgondolkodni azon, hogy meddig folytatható így ez a kapcsolat. Meg akarják, meg tudják-e találni a megoldást a problémákra, szeretik-e egymást még annyira, hogy ha kell, akár külső segítség bevonásával, megmentsék a házasságukat?

• A gyerekek egyformán szeretik mindkét szülőjüket – nem túl becsületes dolog manipulálni őket azzal, hogy a másik fél ellen hangoljuk őket, és rosszat mondunk, vagy elidegenítjük a másiktól. A kialakuló ellentmondásos helyzetet a gyerekek nagyon nehezen képesek feldolgozni, és kihathat egész további életükre, későbbi kapcsolataikra, embertársaikhoz való viszonyukra.

• A gyerekek gyakran magukat okolják szüleik veszekedéseiért. Olyannyira rettegnek az újabb összecsapásoktól, hogy sokszor ők maguk kezdenek el agresszíven viselkedni, megelőzve ezzel az újabb szülői csatározást. Fontos, hogy biztosítsuk gyerekeinket arról, történjen bármi is, az irántuk érzett szeretetünkön nem változtat semmit.

• Egy-egy vita után ne duzzogjon látványosan, a kibékíthetetlenség látszata, a sértődés, a régi sérelmek állandó felemlegetése, csak növeli a gyerekekben a feszültséget.

• Ahogy a veszekedés, úgy a kibékülés is legyen látványos, amiből a gyerek tudja: hiába a sok probléma, szülei szeretik egymást, és képesek arra, hogy békében éljenek együtt.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.