Vissza az oviba!


  2022.8.23. 16:33

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

Vészesen közeleg a nyári szünet vége, lassan újraindulnak az óvoda, iskola és a munkába járás fogaskerekei. Vajon hogyan éli meg óvodás korú gyermekünk ezt az időszakot? Menni fog máról holnapra az átállás egy merőben más életritmusra és közegre, mint amit a vakáció alatt megszokott? Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?


Visszaszámlálás

Felnőttként talán nem is gondolunk arra, mennyire másként működik ovis korú gyermekünk időérzéke, mint a miénk – az az 1-2 hónap (de ha csak néhány hét volt is), amit óvoda nélkül, nyaralással vagy velünk töltött otthon, számára egy örökkévalóságnak tűnik, és az óvodába járás mindennapjai egy másik dimenzió homályába vesznek. Gyermeke válogatja, hogy erre a távoli élményre vágyakozó nosztalgiával gondol vissza, hiányolva a kis barátokat és az óvó nénit, dadusokat, vagy pedig teljesen el is feledkezik róluk. Ettől függetlenül a mindennapi kerékvágásba való visszazökkenés minden kisgyereknél kisebb-nagyobb nehézségeken át vezet, amit még a legnagyobb várakozás esetén is ambivalens érzések kísérhetnek. Segítsük át gyermekünket ezen az átmeneti időszakon azzal, hogy a nyár utolsó heteiben már tudatosan készülődünk az óvodára való fizikai és érzelmi ráhangolódásra.


Hangolódjunk át!

1. Egyrészt fokozatosan szabjunk kereteket a mindennapoknak, hogy ne egyik napról a másikra kelljen gyermekünknek a teljes szabadságból a korlátokkal teli szabálykövetésre váltania. Fektessük le és keltsük fel kicsit korábban, adjunk feladatokat, és vezessünk be napi ritmust az életünkbe.

2. Ennél is fontosabb az érzelmi hangolódás. Időről időre hozzuk szóba az ovis témákat, hogy aktiválódjanak gyermekünkben az elfeledett pozitív élmények és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek: idézzük fel a kedvenc elfoglaltságaikat, játékaikat, meséltessük el újra az emlékezetes élményeiket, és beszélgessünk a kis barátaikról, akikkel most majd újra találkozhatnak. Ha megoldható, szervezzünk közös programot egy-egy ovistárssal, de akár egy telefonos beszélgetés is jó hatással tud lenni.

3. Sétáljunk el az ovi környékére, közben figyeljük meg a jellegzetes dolgokat, amik szintén bekapcsolják az ismerősség érzetét és az óvodához köthető érzelmeket. A jól ismert mellett keressünk út közben új, motiváló érdekességeket is: egy érdekes fát, frissen színesre festett házat, kiskutyát a kerítés mögött. A régi és az új pozitív élmények mind-mind segítenek ráhangolni gyermekünket az óvodába járás várására.

4. A motiváló ráhangolódást szerepjátékokkal is erősíthetjük: játsszuk el a napi rutinokat, amikre rövidesen visszatérünk. Kezdhetjük például a reggeli készülődéssel, fogmosás, öltözködés, követheti az oviba utazás/sétálás, az óvodai foglalkozások és játékok, az ebéd, majd a délutáni alvás és a kinti játék. Ehhez bevethetjük a babákat, kesztyűbábokat és a plüssöket, de hasznos lehet egy mágneses öltöztető is, amin gyakorolhatjuk akár az évszakoknak megfelelő öltözködést, akár a színek kombinálását. Nagyobbacskáknak különösen motiváló tud lenni a közlekedési táblákkal való ismerkedés, amit összeköthetünk az oviba való visszaszokással: jó játék lesz út közben együtt megfejteni a táblák jelentését, amit itthon is gyakoroltunk már. De el is játszhatunk egy egész napot – ez különösen akkor lehet hasznos, ha úgy érezzük, gyermekünk szorong az óvodába való visszatéréstől. Minden kis tevékenységen gyorsan-könnyedén végigszaladunk, és bevethető hozzá egy tanuló óra is, amin ő állítgathatja be, mi mikor történik. Ez átteheti a fókuszt az idővel való ismerkedés érdekességére, illetve azt is mutathatjuk rajta, mikor fogunk ovi végén újra találkozni.

5. Nem kell persze túlerőltetni az óvoda-szimulációt: egyszerűen bármit játszunk, azt egy említés szintjén behelyezhetjük óvodai kontextusba, például ha kézműveskedünk a Hama vasalható gyöngyökkel, akkor egy elejtett megjegyzés, hogy ez a Nóra néninek is biztosan nagyon tetszene, esetleg ha használnak az oviban babzsákot, akkor vegyünk egyet otthonra is, és csináljuk a benti feladatokat meg együtt.


Érzelmi biztonság

Az otthonról hozott ismert, megszokott kedves dolgok mindig segítenek az érzelmileg nehéz helyzetekben. Egy közösen kiválasztott színes mintás ágyneműhuzat a kedvenc alvós plüssel könnyebbé teszi az alvást, ami ebben az időszakban különösen kritikus tud lenni. Egy számára kedves kis hátizsák, amit ő vihet az oviba, vagy akár egy vászontáska a benti ruháknak, amit ő maga még itthon velünk együtt készülődve díszített ki, szintén segíti nemcsak az előzetes hangolódást, de az óvodai komfortérzetet is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2021.9.8.   


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.