A nyár hatása a tanulásra


Sajtóhír  2021.7.24. 13:08

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

Az idei nyár hatása a tanulási képességekre

A 2,5 hónapos nyári szünet sok szakember szerint nem szerencsés, a Magyarországon kialakult tradíció több szempontból sem gyermekbarát. Az év közbeni óriási leterheltség után egy nagyon hosszú, hirtelen leállás következik, amely – azon túl, hogy szervezésileg is nagyon megterheli a családokat – a fiatalok tanulási képességeit tekintve sem tesz jót. Ráadásul ebben az évben egy nagyon egyedülálló helyzet állt elő a koronavírus járvány miatt: ez az amúgy is hosszú időszak még 3 hónappal hosszabbodott meg. Hogy mit jelent ez a gyerekek kognitív képességeire nézve? Számos tanulmány szerint akár több éves visszaesést is jelenthet.


A nyári szünet hatása a tanulási képességekre

Az iskolaidőben a kognitív képességek a tananyagok elsajátítása miatt folyamatosan pörögnek, a nyári időszakban azonban a gyermekek vagy kamaszok nem igazán ragadnak ceruzát vagy tollat. A Missouri-Columbia egyetem kutatója, Harris Cooper mérései szerint a gyermekek nyaranta 1-3 hónapos állapotot veszítenek kognitív állapotukból és ez az évek folytán kumulálódik. Tantárgyszerűen elsősorban a matematikai tudás, majd az olvasási képesség, valamint a helyesírás romlik le ezekben a hónapokban. Maguk az alapképességek (fluid képességek, mint a figyelmi képesség, a munkamemória vagy a beszédértés) szintén romlanak. Ha egy gyermek minden nyáron elszenvedi ezeket a veszteségeket, egyre hátrább, hátrább és hátrább teljesít majd társaitól, és soha sem képes felzárkózni. Egy szakadék alakul ki társai és ő közötte. EZ ELÉRHETI AZ 5-6 ÉVES KÜLÖNBSÉGET IS AZ ÉVEK ALATT! Mindez elsősorban az alacsonyabb szocioökonómiai családok gyermekeit érinti, de nemcsak őket! Ők azonban 5. osztályos korukra 2,5-3 életévvel maradhatnak majd el kortársaiktól, nyolcadikra pedig akár 6 év is lehet ugyanolyan korú gyermekek között a különbség.

Miben más az idei év?

2020 egy nagyon speciális év, hiszen a nagy nyári leállás előtt egy 3 hónapos kényszerleállást voltunk kénytelenek elszenvedni a világjárvány miatt. A gazdasági és egyéb kihívások mellett a bezártság emocionális és kognitív hatásai is hónapokig sújtották a családokat, amelyek a pszichiáterek és a kognitív pszichológusok szerint több évig is érezhetők lesznek majd. Poszt-traumás stressz szindróma jellegű tünetek ezek – például az egyszerű események katasztrófa-szerű értelmezése, depresszió, rossz alvásminőség és kardio-vaszkuláris funkciók, valamint károsodott immunitás tapasztalható. Kognitív szempontból a memória nehezebb működését jelzik, a károsodott végrehajtó funkciókat és a felgyorsult kognitív-értelmi romlást.

Nehéz az egyes cselekedetek összehangolása (mint például egy felöltözés), és az értelmi képességek általános meglassulása tapasztalható; csökken az agy feldolgozási sebessége, ami voltaképpen az agyi öregedés egyik előjele. Ilyen helyzetekben teljes figyelmi kapacitásunkkal az összes kognitív és szenzoros erőforrásunkat figyelemmé alakítjuk, amelyekkel pásztázzuk a ránk nehezedő stresszt és analizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket, minden mást pedig, ami kevésbé fontos, kinyomjuk a tudatunkból.

Ha ez a „felhúzott”, feszült állapot sokáig tart (krónikus stresszé válik, mint a Covid idején), a komplex problémamegoldó gondolkodás, például a döntéshozatali képesség, a tervezés időlegesen (egyesek szerint tartósan is) károsodik, ráadásul hosszú ideig megmarad a hatása a komplex gondolkodás, az egészséges koncentráció szempontjából.


Az online oktatás ebben a helyzetben egy krízisre adott reakció volt. A szakértők szerint sikeressége rendkívüli mértékben függött a családok szocioökonómiai státuszától, az adott régió/megye fejlettségétől. Egyes családokban a távolsági online oktatás igen szélsőségesen valósulhatott meg a számítógépek, laptopok hiánya, az internethiány vagy a tanári instrukciók hiánya miatt. A különbségek tehát szélesedni fognak! A kutatók szerint jelentősen megnő majd a szeptemberi középiskolások lemorzsolódásának aránya, míg a fiatalabb gyermekek olvasásból, betűtanulásból, illetve törtek tanulásából nem hoznak majd megfelelő szintet, ami pedig az életre szóló tanulás és munka alapja.

A fentieket Amerikában már friss tanulmányok is alátámasztják. A Brown és a Virginia University oktatói szerint egy átlagos diák olvasási képesség tekintetében az előző évhez képest egyharmadát, matematikából felét vesztette el annak, ami lenni szokott. Egy másik kutatás (Brown és a Harvard University) 800,000 tanulót vizsgált egy online matematikai program eredményeinek elemzésével márciusban és áprilisban. Május elsejére azt látták, hogy az alacsony szocioökonómiai irányítószámmal rendelkező területeken a tanulók matematikai teljesítménye felére esett vissza, a közepes szocioökonómiai területeken harmadára a magas szocioökonómiai családok gyermekeinek eredményeihez képest.

Mit tud tenni a szülő, hogy gyermeke tanulási képességei ne romoljanak?

Egy tudatos szülő a nyári 2,5 hónapos nagy leállásokban sem hagyja, hogy gyermeke tétlenül, parttalanul töltse a szabadidőt. Persze fontos, hogy meglegyen a semmittevés önfeledt időszaka is, de a sportnak, a nyelvtanulásnak, a kézműves fejlesztő táboroknak is óriási jelentősége van a szünidő hónapjaiban. A nálunk még kevésbé ismert, Amerikában viszont annál népszerűbb agytréning is egy jó választás lehet a gyermekek, fiatalok számára, főként most, ebben a különleges évben, amellyel a tanulási képességek (memória, koncentráció, logikai valamint vizuális és auditív feldolgozás) hatékonyan fejleszthetők. Kevesen tudják, de már nálunk Magyarországon is elérhetők magas színvonalú, klinikai kutatásokon alapuló kognitív programok (jelenleg az egyik legjobb és leghatékonyabb a BrainRx).

Azoknak, akik szeptembertől kezdik a középiskolát, egyetemet vagy bármilyen tanulmányt, talán még inkább érdemes elgondolkodni azon, hogy idén nyáron nem a nyelvtanulást vagy tantárgyi korrepetációt válasszák ahhoz, hogy felkészüljenek az új tanévre, hanem megerősítik kognitív képességeiket a szeptemberi kezdésre. Így akár előnnyel tudnak indulni, ami az ő helyzetükben különösen sokat számít.

Dr. Bohács Krisztina intelligenciakutató, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetőjeHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


El a kezekkel!

Póda Erzsébet

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

2022.11.3.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.