El a kezekkel!


Póda Erzsébet  2022.11.3. 8:23

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

Milyen jó, hogy nem nézem a tévécsatornákat! Újságíró létemre lassan két évtizede nincs a lakásomban tévékészülék, se műholdas csatornák. Épp elegendő, ami az internetről eljut hozzám. Pedig sokáig nélkülözhetetlen volt számomra, hivatásomból kifolyólag, az adások figyelése. De úgy látszik, a szakmabeli is meg tud csömörleni attól, amivé a „médiát” alakították: a minősíthetetlenségtől, az egyértelmű agymosástól. Ennek már semmi köze mindahhoz, amire ifjúságom hajnala óta olyan elhivatottsággal készültem.


A mindap azonban egy több száz csatornás tévé elé kerültem. Kezembe vettem a távirányítót, és körbenéztem, mi folyik az éterben manapság. Talán húsz percig bírtam. A sportadások még hagyján – bár például a kézilabdapályán (de minden játékfelületen) alig lehet észrevenni a játékosokat, hiszen a lelátó, a padlózat és a sportmezek is csordultig vannak reklámokkal, szlogenekkel.

A híradások közt, a boldog szivárványos felvonuláson hömpölygő ufókoszümös emberekről szóló tudósítás és az időjárásjelentés mellett, kulturális hírek is helyet kaptak. Köztük egy közép-kelet-európai amatőr (?) filmfesztiválról, amely szintén az „elfogadásról, másságról, akármiségről” szólt. A kamera a nézőtéren ülőkre is fókuszált hosszú másodpercekig, s a közönség soraiban észrevehettünk egy muzulmán női ruhába és fejkendőbe bugyolált fehér (!) férfit. Mit mondjak? Torkomon akadt a meglepetés kiáltása…

Aztán gyerekkönyveket mutattak be a gyerektelen „feminista” szerzőnők, akik -- tudatosan döntve a testükről –, nem vállalnak gyereket, mégis úgy érzik, „érzékenyíteni” kell másokéit. Emlékszem, egy évtizede még a nőktől-nőkről zengett a média. Kerest(tet)ték önmagukat, követelt(tet)ék a jogaikat, amelyeket már rég megkaptak, csak még nem vették észre. Most már bármit megtehetnek, többek közt feljelenthetik a kollégájukat, ha megereszt egy óvatlan bókot, vagy ha előreengedi a bejáratnál. Csak azt nem tehetik meg, hogy saját gondolataik támadjanak…

És most a gyerekeinket vették célba. A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet. Már az én korosztályom fantáziavilágát is elég hamar kiradírozták. (Szerencsére azonban minden korszakban sokan képesek az ellenállásra.) A mai világ azonban teljesen más, hiszen csúcseszközök és csúcstechnológiák állnak az agymosoda rendelkezésére. Az hiszem, ideje minden szülőnek tudatosodnia, résen lennie, és most már aztán igazán komolyan venni a felhívást: „El a kezekkel a gyermekeinktől!”Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2024.6.1.   


Zalánka

Póda Erzsébet

El tudunk képzelni egy aranyos, kedves, édes, okos, cserfes két és fél éves kisfiút?

2024.2.29.    29


Családi viták kereszttüzében

Faar Ida

Megszeppenten áll az asztal mellett. Szeme sarkában ott gyűlik a rémület könnycseppje...

2023.10.20.    15


Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.