El a kezekkel!


Póda Erzsébet  2022.11.3. 8:23

A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet.

Milyen jó, hogy nem nézem a tévécsatornákat! Újságíró létemre lassan két évtizede nincs a lakásomban tévékészülék, se műholdas csatornák. Épp elegendő, ami az internetről eljut hozzám. Pedig sokáig nélkülözhetetlen volt számomra, hivatásomból kifolyólag, az adások figyelése. De úgy látszik, a szakmabeli is meg tud csömörleni attól, amivé a „médiát” alakították: a minősíthetetlenségtől, az egyértelmű agymosástól. Ennek már semmi köze mindahhoz, amire ifjúságom hajnala óta olyan elhivatottsággal készültem.


A mindap azonban egy több száz csatornás tévé elé kerültem. Kezembe vettem a távirányítót, és körbenéztem, mi folyik az éterben manapság. Talán húsz percig bírtam. A sportadások még hagyján – bár például a kézilabdapályán (de minden játékfelületen) alig lehet észrevenni a játékosokat, hiszen a lelátó, a padlózat és a sportmezek is csordultig vannak reklámokkal, szlogenekkel.

A híradások közt, a boldog szivárványos felvonuláson hömpölygő ufókoszümös emberekről szóló tudósítás és az időjárásjelentés mellett, kulturális hírek is helyet kaptak. Köztük egy közép-kelet-európai amatőr (?) filmfesztiválról, amely szintén az „elfogadásról, másságról, akármiségről” szólt. A kamera a nézőtéren ülőkre is fókuszált hosszú másodpercekig, s a közönség soraiban észrevehettünk egy muzulmán női ruhába és fejkendőbe bugyolált fehér (!) férfit. Mit mondjak? Torkomon akadt a meglepetés kiáltása…

Aztán gyerekkönyveket mutattak be a gyerektelen „feminista” szerzőnők, akik -- tudatosan döntve a testükről –, nem vállalnak gyereket, mégis úgy érzik, „érzékenyíteni” kell másokéit. Emlékszem, egy évtizede még a nőktől-nőkről zengett a média. Kerest(tet)ték önmagukat, követelt(tet)ék a jogaikat, amelyeket már rég megkaptak, csak még nem vették észre. Most már bármit megtehetnek, többek közt feljelenthetik a kollégájukat, ha megereszt egy óvatlan bókot, vagy ha előreengedi a bejáratnál. Csak azt nem tehetik meg, hogy saját gondolataik támadjanak…

És most a gyerekeinket vették célba. A gyerekeinket, akik olyan csodavilággal érkeznek az életbe, amellyel valóban megalkothatnák a földi édenkertet. Már az én korosztályom fantáziavilágát is elég hamar kiradírozták. (Szerencsére azonban minden korszakban sokan képesek az ellenállásra.) A mai világ azonban teljesen más, hiszen csúcseszközök és csúcstechnológiák állnak az agymosoda rendelkezésére. Az hiszem, ideje minden szülőnek tudatosodnia, résen lennie, és most már aztán igazán komolyan venni a felhívást: „El a kezekkel a gyermekeinktől!”Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen játékos a beszoktatás!

Itt az óvoda és az iskolakezdés, tele új helyzetekkel. Így lehet gyerekjáték az óvodai és iskolai beszoktatás!

2023.9.8.   


Az idei év legjobb gyerekzsúrjai

Mik lesznek a trendi szülinapi parti-témák 2023-ban? Rengeteg ötletet és lehetőséget sorolunk fel alábbi cikkünkben!

2023.1.25.   


Ágyneműcímkézés az oviban

Valamikor régen kézzel öltött monogramok kerültek az ágyruhákba. Mára ez megváltozott, a gyorsan felhelyezhető ovis címkék nagyban megkönnyítették munkánkat.

2022.12.2.   


Nevelés nincs, példamutatás van

Nagy Csivre Katalin

A reformoktatási módszerek egyre nagyobb szabadságot, jogot és döntéshozatalt adnak gyerekeink kezébe.

2022.11.9.   


Vissza az oviba!

Mit tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a kicsiknek, főleg az első egy-két hét, amíg újra visszaszoknak az oviba?

2022.8.23.   


Dekorációs tippek a gyerekszobába

A modern gyerekszobák nem nélkülözhetik a praktikus berendezéseket, hiszen a lurkók számtalan dolgát el kell valahova rejteni, és rendszerezni.

2022.6.15.   


Félelem gyerekkorban

Timár Tímea

Minden szülő arra törekszik, hogy csemetéjének gondtalan gyermekkort biztosítson.

2021.9.10.    15


A nyár hatása a tanulásra

Sajtóhír

A fejlesztésnek, tanulásnak a nyári hónapban is óriási jelentősége van.

2021.7.24.   


Gyermektorna otthon

Most, hogy be lettünk zárva, és az idő sem kedvez a kinti mozgásnak, tegyük meg, hogy otthon mozgatjuk gyermekeinket! Az ő érdekükben!

2020.10.15.   


Neveljünk olvasókat! 4.

Kovács Márta

A kisiskolás korban nagyon fontos, hogy folytatódjanak a közös könyvtárlátogatások, illetve könyvesbolti böngészések.

2020.6.10.   


A gyermek

Póda Erzsébet

A gyermek áldás, azaz csoda. Isteni vagy felettes beavatkozás. Ezt minden szülőnek tudnia kellene.

2020.6.1.   


Neveljünk olvasókat! 3.

Kovács Márta

Elérkeztünk a 4-5 éves korosztályhoz. Ez egy rendkívül izgalmas korszak.

2020.5.25.