A feminizmus története I.


Jády Mónika  2015.3.7. 4:31

A Nemzetközi Nőnap eredeti célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

A Nemzetközi Nőnap eredeti célja: tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt. Ezért indítjuk útjára most sorozatunkat.
A korábbi évszázadokban is akadtak nők (ún. protofeministák), akik tiltakoztak a gyengébbik nem korlátok közé zárása ellen, ám szervezett mozgalmakról ekkor még Olympe de Gouges nem beszélhetünk. Mérföldkőnek számít az 1789-es francia forradalom. Bár a nők aktívan részt vettek a tüntetésekben és harcokban, hamar rá kellett jönniük, hogy a szabadság-egyenlőség-testvériség hármasából számukra semmi sem valósult meg.

Olympe de Gouges az „Emberi és polgári jogok nyilatkozatára” 1791-ben a „Női és polgárnői jogok nyilatkozatával” reagált, melyben azt követeli, hogy a nők a férfiakkal egyenlő jogokat kapjanak. A nők ugyanis nem választhattak, nem tölthettek be hivatalt és saját tulajdonuk sem lehetett. Gouges egyik alaptétele, hogy ha a kötelességek ugyanazok, a jogok esetében sem lehet ez másképp. „Ha a nőnek joga van fellépni a vérpadra, ugyanúgy joga kell, hogy legyen fellépni a tribünre is...” – áll a X. cikkben.
A nyilatkozat történelmi jelentőségű, hisz ez az emberi jogok első univerzális megfogalmazása, ugyanazokat az elvárásokat támasztja mindkét nemmel szemben. Az Théroigne de Méricourtirodalomban különböző véleményeket találni arra vonatkozólag, hogy milyen volt a nyilatkozat fogadtatása. Az egyik szerint a nyilatkozat mindössze öt példányban jelent meg, és politikailag teljesen ignorálták. (Mások szerint egész Franciaországban, sőt külföldön is nagy visszhangot keltett.) Az első feltételezés mellett szól az, hogy Gouges nyilatkozata a mai napig hiányzik a legtöbb jogtörténeti dokumentumgyűjteményből. (Az iratot – amelyet addig a Francia Nemzeti Könyvtárban figyelemre sem méltattak – 1972-ben fedezték fel újra.)

A holland származású Etta Palm-Aelders 1790 december 30-án a Nemzeti Konvent előtt tartott beszédet a törvények igazságtalanságáról, amelyek a férfiakat részesítik előnyben. Említésre méltó még a francia forradalom amazonjának nevezett Théroigne de Méricourt. Ő és Sandrine Dejou minden nő számára követelte a felfegyverkezés és a hadseregbe lépés jogát.

A képeken: Olympe de Gouges (fent) és Théroigne de Méricourt

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A feminizmus története IV.

Jády Mónika

A nők szerepét nagyban befolyásolja a média, a reklámok és ezzel együtt a fogyasztóipar. (Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.)

2015.5.25.    8


A feminizmus története III.

Jády Mónika

Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

2015.4.24.    5


A feminizmus története II.

Jády Mónika

Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

2015.3.19.    7

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.