A feminizmus története I.


Jády Mónika  2015.3.7. 4:31

A Nemzetközi Nőnap eredeti célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

A Nemzetközi Nőnap eredeti célja: tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt. Ezért indítjuk útjára most sorozatunkat.
A korábbi évszázadokban is akadtak nők (ún. protofeministák), akik tiltakoztak a gyengébbik nem korlátok közé zárása ellen, ám szervezett mozgalmakról ekkor még Olympe de Gouges nem beszélhetünk. Mérföldkőnek számít az 1789-es francia forradalom. Bár a nők aktívan részt vettek a tüntetésekben és harcokban, hamar rá kellett jönniük, hogy a szabadság-egyenlőség-testvériség hármasából számukra semmi sem valósult meg.

Olympe de Gouges az „Emberi és polgári jogok nyilatkozatára” 1791-ben a „Női és polgárnői jogok nyilatkozatával” reagált, melyben azt követeli, hogy a nők a férfiakkal egyenlő jogokat kapjanak. A nők ugyanis nem választhattak, nem tölthettek be hivatalt és saját tulajdonuk sem lehetett. Gouges egyik alaptétele, hogy ha a kötelességek ugyanazok, a jogok esetében sem lehet ez másképp. „Ha a nőnek joga van fellépni a vérpadra, ugyanúgy joga kell, hogy legyen fellépni a tribünre is...” – áll a X. cikkben.
A nyilatkozat történelmi jelentőségű, hisz ez az emberi jogok első univerzális megfogalmazása, ugyanazokat az elvárásokat támasztja mindkét nemmel szemben. Az Théroigne de Méricourtirodalomban különböző véleményeket találni arra vonatkozólag, hogy milyen volt a nyilatkozat fogadtatása. Az egyik szerint a nyilatkozat mindössze öt példányban jelent meg, és politikailag teljesen ignorálták. (Mások szerint egész Franciaországban, sőt külföldön is nagy visszhangot keltett.) Az első feltételezés mellett szól az, hogy Gouges nyilatkozata a mai napig hiányzik a legtöbb jogtörténeti dokumentumgyűjteményből. (Az iratot – amelyet addig a Francia Nemzeti Könyvtárban figyelemre sem méltattak – 1972-ben fedezték fel újra.)

A holland származású Etta Palm-Aelders 1790 december 30-án a Nemzeti Konvent előtt tartott beszédet a törvények igazságtalanságáról, amelyek a férfiakat részesítik előnyben. Említésre méltó még a francia forradalom amazonjának nevezett Théroigne de Méricourt. Ő és Sandrine Dejou minden nő számára követelte a felfegyverkezés és a hadseregbe lépés jogát.

A képeken: Olympe de Gouges (fent) és Théroigne de Méricourt

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A feminizmus története IV.

Jády Mónika

A nők szerepét nagyban befolyásolja a média, a reklámok és ezzel együtt a fogyasztóipar. (Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.)

2015.5.25.    8


A feminizmus története III.

Jády Mónika

Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

2015.4.24.    5


A feminizmus története II.

Jády Mónika

Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

2015.3.19.    7

A rovat további cikkei

Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    23


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.2.27.    4


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18


A magyar férfi

Póda Erzsébet

Természetesen általánosítani fogok. Ennélfogva nem minden magyar férfiról írok, csupán egy jelenségről, amelyet úgy tudok a leginkább jellemezni, hogy általánosítok.

2016.9.8.    11


Skinny shaming

Busai Hajnalka Lilla

Avagy a testszégyenítés kettős mércéje.

2016.8.12.  1    355