A feminizmus története III.


Jády Mónika  2015.4.24. 8:00

Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

A XIX. század végének feminista ideálja az „új nő” volt, aki az élet minden területén a szabad választás lehetőségét követelte. Ebben az időszakban nőtt fel Emmeline Pankhurst, a későbbi brit szüfrazsett mozgalom vezetője.


Emmeline már 14 évesen részt vett egy női választójoggal foglalkozó összejövetelen. A lányiskola elvégzése után feleségül ment a nála 24 évvel idősebb Richard Pankhurst ügyvédhez, majd öt gyermeket szült. Férje halála után csekélyke hivatalnoki fizetéséből tartotta el családját. 1903-ban (ekkor már öt éve volt özvegy) Christabel lányával és négy további nővel megalapította a Nők Szociális és Politikai Egyesületét (Women’s Social and Political Union). Bár eleinte az erőszakmentesség híve volt, később a mozgalom egyre radikálisabb eszközökhöz folyamodott: követői ablakokat törtek be, rendőröket próbáltak bántalmazni, gyújtogattak, végül pedig bombamerénylet miatt kerültek börtönbe. „Mi azért harcolunk, hogy eljöjjön az idő, amikor egy születendő kislány egyenlő esélyekkel vág neki az életnek, mint fiústestvérei!” – nyilatkozta Emmeline Pankhurst.

A szüfrazsettek a börtönben is ellenálltak: éhségsztrájkot folytattak. A kormányzat kényszertáplálást rendelt el, amely nagy felháborodást váltott ki, hisz a procedúra felért egy kínzással: a nyelőcsövön keresztül vastag gumicsővel pumpálták be a gyomorba a kásaszerű táplálékot. Mindez nemcsak embertelen volt, a fogvatartottak egészségét is veszélyeztette. 1913-ban a Parlament elfogadta az ún. „Macska-egér játék” törvényt: ha a fogoly az éhségsztrájk és az azt követő kényszertáplálás miatt megbetegszik, szabadon engedik. Amint viszont meggyógyul, újra bebörtönzik. Ennek értelmében Emmeline Pankhurst 1914 februárjában újra börtönbe került, ahol ismét megtagadta az ételt, beteg lett, és megint kiengedték.


1914. május 22-én viszont újra elfogták a Buckingham Palota előtt, amikor V. György királynak próbált átnyújtani egy petíciót. A jelenlévő fotósok megörökítették a pillanatot, amikor a szitkozódó feministát felkapja a rendőr. A fényképet, amely a nők jogaiért folytatott mozgalom egyik jelentős dokumentumává vált, még aznap több londoni újság lehozta a címlapon.

Az első világháború idején a mozgalom szünetelt, ekkor Pankhurst a katonák és tengerészek választójogáért állt ki. Az akkori fegyverkezési miniszternek (David Lloyd George) azt írta, hogy a törvénytervezetben egyidejűleg nem szabadna említeni a katonák és tengerészek választójogát, valamint a nőkét is, mert ez az első csoport hátrányára válhat.

De nem volt hiábavaló a szüfrazsettek harca: 1918 novemberétől Nagy Britanniában minden 30 éven felüli nő szavazhatott. (Igaz, a férfiakat már 21. életévük betöltése után megillette az aktív szavazati jog), majd 1928. július 2-án érvénybe lépett az általános szavazati jog, és a nők is ugyanazon feltételek mellett szavazhattak, mint a férfiak. Ez utóbbit viszont Emmeline Pankhurst már nem élhette meg, három héttel korábban elhunyt.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A feminizmus története IV.

Jády Mónika

A nők szerepét nagyban befolyásolja a média, a reklámok és ezzel együtt a fogyasztóipar. (Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.)

2015.5.25.    8


A feminizmus története II.

Jády Mónika

Sorozatunk célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

2015.3.19.    7


A feminizmus története I.

Jády Mónika

A Nemzetközi Nőnap eredeti célja a tiszteletadás a nők jogaiért küzdő mozgalom előtt.

2015.3.7.    13

A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31