A mai kislányok


Póda Erzsébet  2013.5.7. 4:39

„Akaratosak, kihívóan viselkednek, riszálják magukat, felkínálják magukat, festik és mutogatják magukat..."

Egy négyéves-forma kislányt hoz az anyukája a fodrászhoz. Kiigazítani a hosszú haját, meg begöndöríteni is, hiszen az már olyan nagylányos. Az anyuka ismerősként csacsog a fodrásznővel, neki is hasonló korú kislányai vannak. Szépen felsorolják, micsoda gondokat okoznak ezek az óvodáskorúak az anyukájuknak – miközben a kislány megszeppenve ül a magasított székben. A kérdésekre csak bólint, szó alig hagyja el a száját. Az anyuka elmondja, hogy nem ilyen ám az ő kislánya, hanem néha hisztis, máskor követelőző, de hát egyke, minden meg van neki engedve. Neked könnyebb, mondja a fodrásznőnek, két gyerek az mégis más. Igen, más, ebben megegyeznek, de hogy könnyebb-e vagy sem, abban nem jutnak dűlőre.

Beszélnek még arról, hogy a mai gyerekek nem vesznek fel akármit, mindenben önfejűek, és ugyanazt csinálják, mint a felnőttek. A ruházatukat például szinte teljesen az éppen menő filmek-rajzfilmek divatja szerint alakítják. Hát igen, ezek a mai gyerekek – konstatálják végül egyöntetűen.

A fal melletti széksorban egy negyvenes nő hallgatja végig a beszélgetést, épp a félórás türelmi időt ülve, platina színű hajfestékkel a fején. Ennél a pontnál már nem bírja tovább, ingerülten kifakad: „Igen, a mai gyerekek mások. Főleg a mai lányok! Már az ilyen kicsik is. Nem lehet velük bírni. Még ki sem bújtak a tojáshéjból, már minden mozdulatuk erotikától fűtött. Akaratosak, kihívóan viselkednek, riszálják magukat, felkínálják magukat, festik és mutogatják magukat. Botrányosak, közönségesek és elviselhetetlenek. Rossz rájuk nézni! Megértem az aggodalmukat. Ma ott tartunk, hogy lányt a világra hozni büntetés és átok a szülőknek, de főleg az anyáknak!"

Az érzelmi túlfűtöttségtől mondanivalója végén már kicsit liheg, még a keze is remegni kezd. A kislány rémülten néz az anyukájára. Az anyuka pedig értetlenül a fodrásznőre. Zavartan motyognak olyasmit, hogy hát igen. És csöndben maradnak. A fodrásznő befejezi a bodorítást, a kislányt leemelik a székről, ő rögtön megszorítja anyukája kezét és hozzábújik. Ki tudja, milyen gondolatok ébredtek négyéves fejecskéjében. Talán először találkozott (finoman fogalmazva) a nők között nem működő szolidaritással, viszont garantáltan nem utoljára.

A platinafestékes nő, arcán felsőbbrendűséget jelző kifejezéssel, elégedetten ül a székében. Biztos, hogy nem gondolta végig, mit is mondott. Nem is érdekli. A lényeg, hogy most úgy érzi, elégtételt vett a sok helytelenül viselkedő csitrin. Mert bezzeg ő! Ő mindig, minden helyzetben tudta és tudja, mi a helyes. Kisgyermek- és kamaszkorában is... Biztos nem ismerné be, hogy saját frusztrációja szólt belőle. Talán fel sem fogja, hogy a gyerekek nem tesznek mást, csak tükröt tartanak a felnőttek elé. És ha abban a tükörben olyan van, ami a felnőtteknek nem tetszik, azért nem a gyerek a felelős.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18