Nők a kutatásban és az IT területein


PR-cikk  2024.1.14. 9:09

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.


Sztereotípiák és előítéletek

Szakmai pályaválasztásuk során a nők jelentős része még mindig nem érzi vonzó opciónak, hogy természettudományi, mérnöki, matematikai vagy IT területen képezze tovább magát. A sztereotípiák, előítéletek, elavult, de mégis rögzült társadalmi normák is hozzájárulnak a nemek közötti egyensúlyhiányhoz ezeken a területeken.Egyik fő sztereotípia a tudományos és technológia területeken az a hit, hogy ezekhez a pozíciókhoz olyan „férfias” jellemzők kapcsolódnak, mint például a logikus gondolkodás vagy a műszaki érzék. Ez a hiedelem, holott semmiféle tényleges alapja nincs, tovább erősíti a nők kizárását ezekről a területekről.

Az előítéletek és sztereotípiák a munkahelyi kultúrában is megjelenhetnek, ahol a domináns kommunikációs stílus és vezetési stratégiák megnehezítik a női munkavállalók szakmai beilleszkedését. A tudományos és IT területeken dolgozó nőket gyakran érhetik diszkriminatív megjegyzések, és sokkal gyakrabban fordulhat elő velük, hogy megkérdőjelezik szakmai képességeiket, mint férfi kollégáikkal. Azok a munkáltatók, amelyek a hagyományos nemek közötti munkamegosztásra támaszkodnak, kevésbé hajlamosak alkalmazni vagy előléptetni nőket tudományos és IT területeken.

Ha nőként hasonlókat tapasztalunk munkahelyünkön, ne fogadjuk el a helyzetet, érdemes folyamatosan böngészni a lehetőségeket új pozíciók iránt. Akár lakóhelyünk környékére szűrve is tájékozódhatunk a Profession oldalán például a pécsi álláslehetőségekről.Társadalmi kommunikáció és szakmai ösztönzés

A sztereotípiák és előítéletek leküzdése érdekében szükség van a társadalmi attitűd megváltoztatására, amiben mind az oktatási intézményeknek, mind a munkáltatóknak kiemelten fontos szerepe lehet.

Az oktatási rendszereken keresztül minél korábbi szakaszban aktívan ösztönözni kell a pályaválasztás előtt álló fiatalabb generációt a műszaki és tudományos területek iránti érdeklődés kialakítására. Fontos lenne minél több mentorprogram indítása, ahol tapasztalt női szakemberek tudnak karrierépítéssel kapcsolatos tanácsokat nyújtani.

A munkáltatók részéről a vállalatoknak olyan toborzási gyakorlatokat szükséges alkalmazniuk, amelyek támogatják a női jelentkezőket is ezekre a területekre. Ezenfelül olyan munkahelyi kultúrát is ki kell alakítaniuk, ahol a női munkavállalók diszkriminációtól mentesen, egyenrangúként érezhetik magukat.

Ha úgy érezzük, jelenlegi munkahelyünkön korlátozottak a lehetőségeink, ne habozzunk váltani, akkor is, ha kisebb településen, például Tapolcán szeretnénk munkát keresni.

Innováció, új perspektívák

A nők aktívabb részvétele a kutatási és IT területeken nemcsak a szakma sokféleségét növelhetné, hanem új és innovatív perspektívákat hozhatna mind a problémamegoldásba, mind a fejlesztésekbe. A nők sikerei ezeken a területeken inspiráló példaként állhatnak a következő generáció előtt, ezzel is ösztönözve őket a természettudományos, mérnöki vagy IT területeken való részvételre. Ennek megvalósítása érdekében szélesebb körű intézkedésekre, tudatos erőfeszítésekre, nyitottságra van szükség mind az oktatási, mind a vállalati szektorok részéről.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14