Az esküvővel kezdődik (1)


Póda Erzsébet  2020.4.26. 4:32

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

A házasság ugyanis nem az esküvővel ér véget, hanem azzal kezdődik. Már nem unikum az ember lánya számára, hogy együtt él egy férfival. És rádöbben: az általa különböző pozitív tulajdonságokkal felruházott férje a valóságban egész más.

A házasság a lányok romantikus elképzelése ellenére nem egy díszletekben gazdag, megható, boldogságban úszó színházi jelenet. Sokkal inkább egy pragmatikus intézmény a realitások talaján. Elsőrendű, és legfőbb feladata prózai: a gyereknevelés és a közös (családi) tulajdon megvédése. Ezt persze nehéz elhinni, mikor még a szerelem fátyla deformálja érzékszerveinket, és semmi másra nem vágyunk jobban, mint a szeretett férfi közelségére és az utódokra. (Kivéve azokat a házasságokat, és ma már sűrűn vannak ilyenek, amelyek elsősorban anyagi szempontok miatt köttetnek.)

Az érzelmek azonban lassan megkopnak, a mindennapi teendők miatt kevesebb lesz a romantikus pillanat. A férj a felesége simogatása és becézése helyett a focit nézi a tévében, vagy szívesebben elugrik egy sörre. A nő sem hozza már mindig tökéletes formáját. A gyerekek és a háztartás elszívják az energiáját, nem mindig dorombol, mint egy szelíd cicus, néha bizony mogorván szól, vagy éppenséggel pöröl.


A férfiak nem szenvednek önbizalomhiányban és magabiztosságban sem. Meggyőződésük, hogy minden eseményt, dolgot irányítani tudnak. Érvelésük vehemens, és mindig logikusnak és racionálisnak tűnik. Amikor egy felmerülő probléma miatt a feleség ideges és zaklatott, egykettőre elbizonytalanítja őt a férj határozott fellépése. Végül már a nő sem hisz a saját meggyőződésében. Lelke mélyén persze biztos benne, hogy neki van igaza, de a határozott fellépés, az erős férfihang megteszi hatását. A nő meghátrál, mert mindig az vonul vissza, aki érzelmesebb, és emiatt bizonytalannak érzi magát. Ezenkívül a nő a végsőkig ragaszkodik az elképzeléséhez, mely szerint a házasság nem más, mint egy életen át tartó, csodás, érzelmekben gazdag virágzó kapcsolat.

S mikor a valóság szembesíti a puszta tényekkel: házassága már rég nem szól érzelmekről, legfeljebb csak negatívakról, még akkor is, körömszakadtáig ragaszkodik a saját fantáziaképéhez.

Természetesen az ember nem nagyon hisz másban, mint saját megtapasztalásaiban. Mert könnyű rossz anyának bélyegezni azt, aki nem tudja megnyugtatni a boltban üvöltő csemetéjét. De csak akkor érezzük át igazán, hogy a gyereknevelés a valóságban egyáltalán nem olyan, mint a könyvekben, amikor már saját gyermekeink vannak. Éppúgy könnyen ítélkezünk a barátnőnk felett azért, mert elvált a férjétől, pedig „csak” megcsalta. De amikor a mi férjünk mutat a kelleténél nagyobb érdeklődést a társaság egy ismeretlen nőtagja iránt, nyugtalan, rossz érzés kerít hatalmába, és otthon bizony nagy csetepatét csapunk.

És lehet, hogy nem mindig a férj a hibás. Lehet, hogy túl sokat követeltünk tőle. Képzeljük el: anyaszabadságon mennyire várja a feleség, hogy férje megjelenjen az ajtóban, és végre elbeszélgethessen egy felnőttel. Aztán mikor fáradtan megjön a férfi, és csak tíz perc csöndet kért, hadd fújja ki magát egy kicsit – ám a feleség nem bírja ki, rázúdítja a nap eseményeit. Nem csoda, ha a férfi ingerülten viselkedik, és persze minden a visszájára sül el. Napjainkra az a jellemző, hogy amikor a házaspár megtapasztalja, hogy kihűltek az érzelmeik, és mégsem teremtette őket egymásnak a jó isten, akkor:
1 - elválnak egymástól,
vagy
2 - mégsem válnak el egymástól.
Az első típusba tartozó nők nem teketóriáznak, úgy gondolják, hogy az élet tartogat még számukra kellemesebb meglepetéseket is. És ha mégse, akkor is inkább élik a saját életüket, mint hogy megalkudjanak, vagy szenvedjenek.

A másik típusba tartozó nők hazudni próbálnak maguknak. Lelkük mélyén persze tisztában vannak vele, hogy nem ilyen életről álmodoztak, de nem éreznek elég erőt az önálló döntésre, vagy a különválásra. Ilyenkor nem árt, ha jegyzetet készítenek a házasságukról, melyben felvázolják a helyzetet, aztán – észérveket használva – megfelelő megoldást kereshetnek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9

A rovat további cikkei

A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14


Érzékhiány

Póda Erzsébet

Azt mondják, a nők intuitív lények: előre megéreznek, kitalálnak dolgokat...

2019.10.16.    6


Az utolsó „boszorkány”

Jády Mónika

A svájci Glarusban fényinstallációval, valamint irodalom- és kultúrtörténeti körúttal emlékeznek a több mint 200 éve kivégzett Anna Göldire.

2019.9.7.    22