Ezoterikus elméletek – nőkről


Póda Erzsébet  2010.6.27. 5:51

Egy divatos ezoterikus szerint minden bajunk okozója – az anyánk...

Egy divatos ezoterikus „lélekismerő” könyvében olvastam: ha leásunk az emberiség neurózisának eredendő okához, az anyánál lyukadunk ki. Ha megromlik az anya-gyerek kapcsolat, a gyerek élete tönkremegy, és minden bajunk, sikertelenségünk forrása az anyánk.

A divatos ezoterikus nem azt mondja, hogy az ember maga, a társadalom, vagy a szülők, hanem azt, hogy kizárólag az anya okolható az összes kudarcélményünkért. Ez a (még a múlt században) kitalált elmélet mára már sikeresen gyökeret vert a köztudatban, sőt a pszichiáterek egyik kedvenc témájává vált. Gyakran hallottam már másoktól, hogy szörnyű életük, sikertelenségük, boldogtalanságuk egyedül az anyjuknak „köszönhető”. Holott sorsunk a saját kezünkben van, az életünket teljes mértékben önmagunk alakítjuk – és nem a múltból irányítja az édesanyánk. Természetesen lehetnek meghatározó pozitív és negatív élményeink a gyermekkorunkból, de rajtunk áll, hogy bizonyos helyzeteinkben miként döntünk, kire hallgatunk, s az is, hogy sérelmeinket letesszük-e, elfelejtjük és megbocsátunk, vagy magunkkal hurcoljuk egy egész életen át.

Egy neves, nemrég elhunyt, nagyszerű pszichológus, Popper Péter is másként látja a dolgokat, mint a fent említett divatos ezoterikus szerző. Szerinte csak az egészséges, felnőtt szülői énnel rendelkező anya és gyermeke közt jöhet létre harmonikus kapcsolat, csak az érett személyiségű anya/apa tudja felkészíteni gyermekét az életre. Az infantilis szülők utóda nehezen válik igazi felnőtté. Tehát nem az a bajok forrása, hogy az anya ilyen-olyan viselkedésével „tönkreteszi gyermeke életét”, hanem a fent említett ok. Ez pedig nem kizárólag az anyáink miatt van így – a hatalomnak mindig az a jó, ha az „alattvalók” (nők, férfiak) gyermetegek maradnak. Igyekszik is őket azzá tenni, annak marasztalni. Ezért aztán nincs is mit csodálkozni a kialakult helyzeten, hiszen ez azzal jár, hogy lényegében gyermeteg szülők nevelik utódaikat.

Senki sem jelentheti ki egyértelműen, hogy minden rossz okozója az anya, mert ez egyrészt beteges állítás, hiszen a gyereknevelés nem kizárólag az ő dolga. Másrészt nem azt kéne a lányokba sulykolni, hogy mielőbb szüljenek, hanem azt, hogy felelősségteljesen készüljenek a szülői feladatokra. Ezáltal az is elkerülhető lenne, hogy a nők a ketyegő biológiai óra fenyegető árnya miatt vállaljanak gyermeket úgy, hogy lelkileg, de testileg sincsenek erre felkészülve.

Még egy mondat erejéig visszatérnék a divatos, ezoterikus „lélekismerőhöz” (aki egyébként természetesen férfi). Tudni illik róla, hogy főként a nők forgatják könyveit, ők idézgetnek egymásnak tőle „magvas” gondolatokat. S a nők közben még csak egy percig sem töprengenek el azon, hogy minden gondolat, melyet átvesznek tőle, az ő magabiztosságukat ássa alá, az ő komplexusaikat mélyíti, és az egymás között dúló féltékenységet és versengést (a férfi kegyeiért) erősíti ilyen körmönfont, de rendkívül hatékony módon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.2.27.    4


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18