Ezoterikus elméletek – nőkről


Póda Erzsébet  2010.6.27. 5:51

Egy divatos ezoterikus szerint minden bajunk okozója – az anyánk...

Egy divatos ezoterikus „lélekismerő” könyvében olvastam: ha leásunk az emberiség neurózisának eredendő okához, az anyánál lyukadunk ki. Ha megromlik az anya-gyerek kapcsolat, a gyerek élete tönkremegy, és minden bajunk, sikertelenségünk forrása az anyánk.

A divatos ezoterikus nem azt mondja, hogy az ember maga, a társadalom, vagy a szülők, hanem azt, hogy kizárólag az anya okolható az összes kudarcélményünkért. Ez a (még a múlt században) kitalált elmélet mára már sikeresen gyökeret vert a köztudatban, sőt a pszichiáterek egyik kedvenc témájává vált. Gyakran hallottam már másoktól, hogy szörnyű életük, sikertelenségük, boldogtalanságuk egyedül az anyjuknak „köszönhető”. Holott sorsunk a saját kezünkben van, az életünket teljes mértékben önmagunk alakítjuk – és nem a múltból irányítja az édesanyánk. Természetesen lehetnek meghatározó pozitív és negatív élményeink a gyermekkorunkból, de rajtunk áll, hogy bizonyos helyzeteinkben miként döntünk, kire hallgatunk, s az is, hogy sérelmeinket letesszük-e, elfelejtjük és megbocsátunk, vagy magunkkal hurcoljuk egy egész életen át.

Egy neves, nemrég elhunyt, nagyszerű pszichológus, Popper Péter is másként látja a dolgokat, mint a fent említett divatos ezoterikus szerző. Szerinte csak az egészséges, felnőtt szülői énnel rendelkező anya és gyermeke közt jöhet létre harmonikus kapcsolat, csak az érett személyiségű anya/apa tudja felkészíteni gyermekét az életre. Az infantilis szülők utóda nehezen válik igazi felnőtté. Tehát nem az a bajok forrása, hogy az anya ilyen-olyan viselkedésével „tönkreteszi gyermeke életét”, hanem a fent említett ok. Ez pedig nem kizárólag az anyáink miatt van így – a hatalomnak mindig az a jó, ha az „alattvalók” (nők, férfiak) gyermetegek maradnak. Igyekszik is őket azzá tenni, annak marasztalni. Ezért aztán nincs is mit csodálkozni a kialakult helyzeten, hiszen ez azzal jár, hogy lényegében gyermeteg szülők nevelik utódaikat.

Senki sem jelentheti ki egyértelműen, hogy minden rossz okozója az anya, mert ez egyrészt beteges állítás, hiszen a gyereknevelés nem kizárólag az ő dolga. Másrészt nem azt kéne a lányokba sulykolni, hogy mielőbb szüljenek, hanem azt, hogy felelősségteljesen készüljenek a szülői feladatokra. Ezáltal az is elkerülhető lenne, hogy a nők a ketyegő biológiai óra fenyegető árnya miatt vállaljanak gyermeket úgy, hogy lelkileg, de testileg sincsenek erre felkészülve.

Még egy mondat erejéig visszatérnék a divatos, ezoterikus „lélekismerőhöz” (aki egyébként természetesen férfi). Tudni illik róla, hogy főként a nők forgatják könyveit, ők idézgetnek egymásnak tőle „magvas” gondolatokat. S a nők közben még csak egy percig sem töprengenek el azon, hogy minden gondolat, melyet átvesznek tőle, az ő magabiztosságukat ássa alá, az ő komplexusaikat mélyíti, és az egymás között dúló féltékenységet és versengést (a férfi kegyeiért) erősíti ilyen körmönfont, de rendkívül hatékony módon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31