Megint nőies


Póda Erzsébet  2019.7.1. 13:19

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

Egy ismerősöm múltkor nekem szegezte a kérdést, miért nem foglalkozom többet a nőiesség kérdésével, s én magam miért nem vagyok nőiesebb? Meghökkentem, mert bevallom, eddig nem volt számomra kérdés, elég nőies vagyok-e vagy sem. Azt gondoltam, nőnek születtem, feleség és anya vagyok, ebből kifolyólag nyilvánvalóan nő. Miért kéne ezt továbbragozni?


Ám ismerősöm folytatta. Számára a nőiesség mindennapos téma. Minden nap azon dolgozik, hogy nőies legyen, mégsem érzi magát annak. Végignézve rajta teljesen elámultam. Évek óta ismerem. Csinos, mindig jólöltözött, a legtöbbször szoknyát visel, ízléses kiegészítőkkel (ékszerek, táska, cipő), gyönyörű, hosszú, sötétszőke hajzuhatagával akár a legcsábítóbb reklámokban is szerepelhetne. Vajon miért gyötri magát nap, mint nap azért, hogy ettől még nőiesebb legyen? Az összes kudarcát, legyen az anyagi vagy kapcsolati jellegű, annak tulajdonítja, hogy nem elég nőies. Pedig jól menő saját vállalkozása van, és többször is volt már párkapcsolata. Kérdésemre azt válaszolta, gyakran megkapja a vádat: túl kemény, nem elég simulékony és túlságosan akaratos – ez pedig nem nőies. Ilyen természettel soha nem fog partnert találni. És ezt nem mások sugallják neki, mint a barátnői. Rajtuk keresztül pedig a reklámok, melyekben mindig „egyennők” szerepelnek: fiatalok, nettek és fittek, maximum harmincasok, csábító mosollyal, szexi alakkal, ágyba vonzó pillantásokkal és csücsörítésekkel, elomló mozdulatokkal, romantikus hozzáállással, infantilis viselkedéssel.

Nem ő az egyetlen, akit emiatt emészti magát. Valamennyi ezzel a problémával küszködő nőismerősöm külső ránézésre igenis csinos, nőies jelenség!

Az egyik barátnőm pár éve együtt él egy elvált férfival. Az elvált férfi egy idő után úgy gondolta, mégis visszatér az exéhez. Is. Most két nővel „szórakozik”. Hol az egyiknél alszik, hol a másiknál szereli meg az elromlott villanykapcsolót. Barátnőm eddig sem viselt magán semmilyen férfias vonást: karcsú, arányos idomokkal rendelkezik, feszes mellekkel, leomló hajtincsekkel. Ahogy azonban lassan rájött, mi a nagy helyzet, úgy gondolta, mindez azért történhetett meg, mert ő nem eléggé nőies. Így hát mostanában búgó galambként viselkedik a partnerével. Még a híres színésznők is megirigyelhetnék, ahogy felveszi a telefont és szexi hangon beleszól a kagylóba. Társaságban egyfolytában mosolyog, mindig igazat ad a férfinak, miközben pilláit rezegteti. Kizárólag magassarkúban és miniszoknyában, vagy testhez álló ruhában, nadrágban jár. Mostanában egyre kirívóbban festi magát. Ez mondjuk, mit sem változtat a férfi magatartásán. Ettől csak még beképzeltebb lesz, és egyre nyíltabban játssza kettős játszmáját. A barátnőm pedig egyre nevetségesebb nagy igyekezetében, hogy megfeleljen egy olyan elvárásnak, ami valójában nem is létezik.


A másik ismerősöm férfias sportot űz: karatézik. Ha magára ölti az egyenkimonót és mezítláb belép a dojóba, természetesen nem igazán tűnik ki nőiessége. Ám, amint magára veszi az öltözőben utcai ruházatát, máris bombázóvá változik. Nincs olyan férfi, aki ne fordulna meg utána. Neki azonban nincs tartós párkapcsolata és ettől szenved. Úgy gondolja, azért nincs, mert nem eléggé nőies. Már ott tart, hogy azt fontolgatja, abbahagyja a karatézást, pedig szép sikereket ér el a sportágban. Ismerősöm mozdulataiban nincs semmi kemény, semmi durva (kivéve, ha a tatamira lép). Mosolygós, szép arcú, kellemes modorú. Kinézete alapján az ismeretlen nem feltételezné róla, hogy milyen gondolatok kínozzák.

Tudjuk, sok nőnek van hamis önképe, sok nő szenved testképzavartól. Társadalmunk sajnos túlságosan nagy hangsúlyt fektet a külsőségekre. Ezért is tartunk ott, ahol, ezért küzd a fogyasztói társadalom egyre komolyabb problémákkal. A hamis képet egyre csak erősítik a bugyuta reklámok, ennélfogva gombamód szaporodnak a szépségszalonok és műkörmösök, és rengeteg idősebb nő ölt magára korának nem megfelelő ruházatot.

Aki nőnek születik, az nő. És igazából az se számít, mennyire vagyunk „nőiesek” a szó reklámipari értelmében. Sikeresek lehetünk akkor is, ha csak nadrágban járunk, párkapcsolatunk lesz akkor is, ha rövidre nyíratjuk a hajunkat. Egyetlen dolog számít az élet minden területén: mennyire vagyunk emberek, érző és gondolkodó lények!Hozzászólások

Viola, 17. 02. 2016 03:01:27
Nagyon jó, elgondolkodtató cikk! Én magam nem sminkelem magam, nem igazán járok csinos ruhákba-inkább fiúsan (és mindezt a lustaság és a kényelem jegyében). Káromkodom (erre nem vagyok büszke), túl őszinte vagyok, nem tudok flörtölni, és sorolhatnám napestig, miért nem vagyok a társadalom szerint \"nőies\". Mégis, soha nem jutott eszembe, hogy ne lennék nőies. XX kromoszómám van, a hozzá tartozó \"gyári felszereléssel\", hosszú haj-talán ez az egyetlen, ami lányos rajtam, bár legtöbbször összefogom. A lényeg: pár hónapja egy fórumon belefutottam ebbe a kérdésbe: \"mitől érzed magad nőiesnek?\". Én csak ültem elgondolkodva, milyen hülye kérdés ez (mindenemtől, annak születtem bakker) és ami a megdöbbentő volt: a cikkben írt hölgyekhez hasonló válaszoktól nyüzsgött a fórum: a pasimtól, a sminkelés utáni kinézettől, szép ruháktól, stb... O.O Nők vagyunk, annak születtünk>nőiesek vagyunk, slussz. Sosem éreztem attól nőiesebben magam, hogy megfordulnak utánam az utcán, vagy szemeznek velem (fiús/vagány külső ide vagy oda). De attól sem érzem magam kevesebbnek, ha nem. Akkor még nem értettem a fórumozókat, de a cikk elolvasás után leesett a tantusz. És sajnos elég szomorú, hogy egyesekből így kiirtják az önbizalomnak a csíráját is.
Ica, 17. 02. 2016 11:31:53
Tökéletesen egyetértek Violával! :)
@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31