A nemi sztereotípiák hatalma


Bolemant Lilla  2003.10.1. 16:37

A sztereotípia az idegen szavak szótára szerint merev egyformaság, gépiesség, változatlan ismétlődés.

Nemi sztereotípia például: a tipikus férfi erős, agresszív, célratörő. A tipikus nő gondoskodó, kedves, visszahúzódó. A nő dolga a családi tűzhely őrzése, a férfié a vadászat, s ezt még kibővítik a szexuális vadászösztönnel, ami a nőből állítólag hiányzik, mert tevékenysége kimerül a tűz élesztgetésében és a várakozásban. Esetünkben tehát a rögzült, megszokott elképzelések, elvárások, szerepek, melyek annyira mélyen bevésődtek az ember tudatába, hogy gondolkodás nélkül vágja rá a választ a kérdésre: milyen a tipikus férfi és nő.

Most mindenki tekintse át ismerőseit, s gondolkodjon el rajtuk: ki az, aki természetes módon megfelel ennek a leírásnak (van ilyen?), s ki az, akiről könnyen kideríthető, hogy kényszerből játssza a szerepet, és szerencsére olyan is akad, igaz csak elvétve, akinek nincs kedve tőle idegen szerepet játszani, és vállalva önmagát esetleg pontosan a sztereotípiákkal ellentétes életet él. S ez a férfiakra ugyanúgy érvényes, mint a nőkre. Nekik is sokkal egyszerűbb és könnyebb lenne az életük, ha nem kellene játszani a kemény férfit, aki mindent kibír, mindent megold, és mindenki támaszkodhat rá. Lehet, hogy van, akinek ez természetes, de olyan is van, aki teljesen más szerepben szeretné magát látni. De ha visszahúzódó, gyöngéd, kedves, figyelmes, „erős férfi”-társai kigúnyolják, kiközösítik.

Rengeteg problémát megoldana, ha elfogadnánk mindenkit olyannak, amilyen, s megengednénk neki, hogy számára megfelelő módon éljen. Lássunk egy példát, amelyen kiválóan illusztrálható ez. Adott egy házaspár egy gyermekkel. Elválnak, a bíróság az anyának ítéli a gyermeket. Az apa ezt nagyon nehezen viseli, mert szoros a kapcsolata a gyerekkel, de bele kell nyugodnia a döntésbe. Az anya nehezen tud a gyermeknevelés, a háztartás, a munkahely követelményeinek, és új barátja elvárásainak megfelelni. Az apával végül megegyeznek, hogy a gyermek egy-egy hétig felváltva egyiküknél, majd másikuknál lakik. Az anya továbbra sem bírja a terheket, a gyerek idegesíti, partnerével is veszekszik, nem találja a helyét, az apa viszont szeretné, ha a gyermek végleg nála maradhatna.

Lenne egy nagyon egyszerű megoldás, amely valószínűleg mindenkinek megfelelne. Az anya engedje a gyermeket az apával élni, hisz láthatóan erre vágyik, ez az, ami életről alkotott elképzelésének megfelelne. A gyermekkel kapcsolatban maradna, és élvezné a társaságát. Barátjával kibékülne, végre lenne ideje saját magára is, és megnyugodna. Az apa és a gyermek is megnyugodna, és boldog életet élhetnének mindhárman. Ám itt színre lépnek a sztereotípiák, az előítéletek. Hiszen csak rossz lehet az az anya, aki elhagyja gyermekét (ráadásul szeretője is van) -- az anya fontosabb egy gyereknek, mint az apa, az apa nem tud megfelelően gondoskodni róla stb…

Nagyon sok időre lesz szükség, hogy elkezdjünk másként gondolkodni, s a fenti példa egyszerűen megoldható legyen anélkül, hogy bárkinek is bűntudata lenne döntése miatt, mert nem felel meg a társadalom (a szomszédasszony, a család meg a többiek) elvárásainak.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Nők kalitkában?

Póda Erzsébet

Sok nő számára az esküvővel véget ért a szabadsága.

2013.6.14.    20


Nők, siker, csillogás?

Póda Erzsébet

A köztudattal ellentétben a nők nem csak az emancipáció óta dolgoznak.

2006.1.28.   


Nőnek lenni

Póda Erzsébet

Az úgy kezdődik, hogy megszületünk -- és nőnek születünk. Az ember sorsa ebben a pillanatban megpecsételődik.

2005.4.10.   


Nők helyzete

Póda Erzsébet

Az emberek több mint a fele nő. Mégis patriarchális társadalmi rendszerekben élünk mindannyian mind a mai napig...

2004.5.26.   

A rovat további cikkei

Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17