A nőnap és a szalmaszál


Kabók Zita  2006.3.7. 11:54

A nőnap a bátor és elszánt nők vívmánya...

...azoké, akik nem féltek kiállni a jogaikért és meggyőződéssel harcoltak azért, hogy egyenrangúak lehessenek a férfiakkal.
Közel kétszáz évvel ezelőtt, elődeink, a magukat tovább megalázni nem hagyó nők választójogért és tisztségvállalásért kiáltottak, és azért, hogy továbbképzéseken vehessenek részt, hogy ne csak mosónők lehessenek vagy parancsteljesítő szolgák. Elismerést követeltek és nem rettentek meg az eszközöktől és kihívásoktól, bármely erőteljesen elnyomott időkben éltek.

Talán elgondolkodtunk-e már azon, ha elszánt elődeink nem lépnek, mi most hol tartanánk? Vajon hány nő van az egyes országok parlamentjeiben? Vajon a világon minden nő rendelkezik szavazati joggal, vajon minden nő dönthet arról, hogy vállalja-e a terhességet, vajon minden lány elvégezheti a felsőfokú tanintézetet? Vajon elgondolkodunk-e azon, hogy elődeink a szegényes és silány eszközeikkel mennyit könnyítettek mai életvitelünkön?

Talán eszünkbe jut-e, hogy nekünk is meg kellene mozdítanunk egy szalmaszálat, hogy kapukat döngethessünk, és a nők számára korlátokat emelő falakat romboljunk le? Hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a tökéletes egyenjogúság felé, hogy elismeréssel győzzünk? Vajon a jövő nő generációja emlékezik-e majd ránk? Vajon látják-e bennünk is azt a tüzet, amit mi az utódainkban látunk? Vagy csak az egyszerű, unalmas és mindig engedelmes női képet fogják ábrázolni a festők, az írók, a művészek ezentúl? Jelentünk-e, kivívtunk-e valamit mi is a következő generáció számára?

Kedves hölgyeim, nőtársaim! Hiába követelőzünk, panaszkodunk vagy sírunk a párnánkon, a saját jövőnkért, a saját jogainkért, az önbecsülésünkért, az elismerésünkért nekünk kell kiállnunk. Nekünk kell szüntelen az ajtón kopogtatnunk, nekünk kell újra- és újrakezdenünk, nekünk kell közös erővel és együttműködéssel jobb hazát, életet, jogokat teremtenünk -- és azt a bizonyos szalmaszálat megmozdítanunk!

Március 8-a, Nemzetközi Nőnap -- ez az a nap, amely a történelem folyamán a nők életében mérföldkövet jelentett. Hiszen e napon történt, 1857-ben, hogy New York-ban, az amerikai textiliparban dolgozó nők a rossz munkakörülmények és alacsony fizetésük ellen tiltakozva, egyenjogúságot és jobb munkafeltételeket követelve. A nőnap hivatalosan 1910-ben alakult meg, a Szociális Internacionálé kezdeményezésére, és akkor a szavazati jog és tisztségvállalás lehetősége mellett a munkavállalás és a szakmai továbbképzés jogát is követelték, valamint azt, hogy szűnjön meg a munkahelyi megkülönböztetés. E döntés alapján a következő évben, 1911. március 19-én első alkalommal ünnepelték a Nemzetközi Nőnapot Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Magyarországon pedig 1914-ben.

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Tíz idézet nőkről – nőktől

Póda Csenge

Tíz idézetes sorozatunk következő része. Ezúttal a nőnap alkalmából.

2023.11.22.    34


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Nemzetközi Nőnap

Kiss Adrienn Éva

Ma van a Nemzetközi Nőnap, melyek hivatalosan 1917-től, Magyarországon pedig 1948 óta tartanak számon.

2016.3.7.    27


Nőnapi csokor

Csivre Kata

A sarki virágárusnál csúcsforgalom. Férfiak egymást előzik le, az ajtó csengője szinte percenként figyelmeztet: ügyes kezek szaporán dolgozzatok!

2013.3.8.   


Március nyolcadika

Póda Erzsébet

Az utóbbi években vitatott kérdéssé vált, ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem?

2011.3.8.   


Nemzetközi Nőnap

Póda Erzsébet

Lehet, hogy lassan visszaszivárog a nőnap ünneplése életünkbe?

2009.3.7.   

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.