A pizza meg a címlaplány


Oriskó Renáta  2014.7.8. 3:52

Alakjuk tökéletes, bőrük napbarnított, testarányaikat mintha mértani szabályok szerint tervezték volna.

Találkozunk velük bármerre járunk: címlapokról, óriási plakátokról mosolyognak ránk szépséges arccal. Alakjuk tökéletes, bőrük napbarnított, testarányaikat pedig mintha mértani szabályok szerint tervezték volna. Még hírből sem ismernek olyasmiket, mint a bőrhiba, a narancsbőr, és sosem ébrednek karikás szemekkel, a frizurájuk mindig rendezett, sehol egy kósza hajszál, egy oda nem illő tincs.


Hibátlanok: ők, akikkel el lehet adni az adott terméket, szolgáltatást, bármit. Kamaszlányok tömege akar rájuk hasonlítani. Egy címlaplány, egy címlapon szereplő sztár a példaképük. Pedig amit látnak, az a legkevésbé sem valóságos. Csak az a baj, hogy a kamaszlányok gyakran mindent elhisznek. Elhiszik, hogy a fotókon szereplő nők olyannak teremtődtek, ahogy a képeken láthatók. S ők is olyanok szeretnének lenni, mert manapság a legmenőbb az, ha követik a divatot, legyen szó bármilyen divatról...

Éppen ezért fogyókúráznak, nem törődve azzal, hogy fejlődő szervezetüktől rengeteg fontos tápanyagot vonnak meg. Sminkelnek, elrejtve ezzel minden természetességüket – gyakran képtelen vagyok megállapítani valós korukat, mert a tizenöt éves huszonötnek néz ki. Szándékosan öregítik magukat. De mégis mire jó ez? Vagy hol van ilyenkor a szülő, aki egy kis útmutatást adna? Bár, nem csak a tinik dőlnek be a reklámfotóknak.

Van előttünk egy kép, ami valójában teljesen hamis. Hiszen a címlaplány nem csak a tökéletes sminknek és alaknak köszönheti „megérdemelt” helyét a címlapon. A fotó egy sor átalakításon megy keresztül, a manipulálása csodákra képes. Igaz, az ilyen dolgokat nem nevezem csodának, mert ez sokkal inkább becsapás, illúziógyártás. A manipulált képek miatt pedig a nők rosszabb napjaikon még a bizonytalannál is bizonytalanabbul állnak a tükör előtt.

Ki ne ismerné ezt az érzést?

S hogy valójában mire képes a photoshop? Erről számtalan videó kering az interneten. Végignézhetjük, ahogy átlagos külsejű nőkből őzikeszemű, fitos orrú, arányos arcú, mesterséges nőket varázsolnak. Amit a legutóbb láttam, azután nem tudtam eldönteni, vajon mi volt előbb: a pizzaszelet vagy a bombanő? Mert a videó tényleg erről szól. Arról, hogy bármiből lehet címlaplány, még egy pizzaszeletből is. A videón nevethetünk, mondhatjuk rá, hogy eltúlzott, de elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kell mindent elhinni, amit látunk.

Meg kicsit arról, hogy mennyi hazugságnak vagyunk tanúi nap, mint nap. Meg arról is, hogy fogadjuk el önmagunkat, mert a világ nem attól lesz kerek, hogy címlaplányokra és valótlan szépségideálokra akarunk hasonlítani. Nem ettől leszünk többek, jobbak, emberibbek, nőiesebbek – szerencsére!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11