A tökéletes testért


Kulcsár Tímea Ágnes  2014.3.21. 5:20

A testünk nagyon fontos szerepet játszik az életünkben.

Olyannyira fontosat, hogy néha képesek vagyunk kínozni magunkat azért, hogy szépek, fittek legyünk. Meg azért, hogy fogyjunk, vagy hízzunk a kívánt súly eléréséért. Vagy azért, hogy tetsszünk másoknak, és magunknak is.

Az internet olyan forrást biztosít mindenki számára (a reklámokkal és fals ígéretekkel szemben védtelen fiatalok számára is), aki válaszokat, megoldásokat, gyors praktikákat keresnek a „tökéletes test” kialakításához. Talán olyan hatással van ránk manapság az internet, mint kezdetben más médiumok: „Igaz, hiszen benne volt az újságban!”
Egyre több kamukép kering a nagyszerű lefogyásokról (és sokszor nem is a kép, hanem a szöveg a megtévesztő). A karcsú modellek még mindig elsőszámú keresleti cikkek a divatiparban, és az átlagemberek szemében teljesen normális, és elfogadható súlyú nőket már oversized vagy plus-sized modelleknek nevezik – ami egész egyszerűen nevetséges.

El akarjuk érni a tökéletes alakot, a Barbie-méreteket. Újra kislányok és porcelánbabák akarunk lenni, nem látva a szépséget a ráncok vagy éppen a túlsúly mögött. A fiatal tinédzserlánykák (vagy éppen a fiúk) a különféle fitnessz magazinokból merítenek ihletet. Meg a tévéből. A valóságshowból. A tehetségkutatóból és az internetről. Előnytelen ruhákat, két-három számmal kisebb méreteket rángatnak magukra, mert az a menő. Az utcán neonpapagájok futkároznak fel s alá. Olyan a világ, mint valami őrült állatkert… Az, aki ennek a hirtelen őrületnek véget tud venni, az a tudatos szülő. De a szülők egy része maga is olyan volt tinédzserként, mint a mai tinik, akiket beszippant a divatipar, még ha nem is tudnak róla.

A testünk nagyon fontos szerepet játszik az életünkben. Ha megsérül, megsérül a lelkünk is. Ha megváltozik, mi is változunk. Ha nem egészséges, rosszul érezzük magunkat. Az egészségnek sokkal fontosabb mondandót kellene közvetítenie, mint a divatnak. De sajnos az egészség is divattá vált. Várom a pillanatot, amikor az emberek észbe kapnak, és végre nem vesznek több álgyógyszert. Amikor nem étkeznek minden nap gyorsétteremben, hanem megtanulnak főzni, és gondoskodni magukról. Amikor a pénzüket nem azért gyűjtik, hogy utána fogyókúrás termékekre, vagy különböző szépészeti műtétekre költsék el.

Várni, csak várni...? De azért én mégis csak várok, türelmesen, és elmondom a véleményemet, hátha felgyorsítom a folyamatot.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24