Angyalokra várva


Nagy Csivre Katalin  2014.11.30. 4:19

Az asszonyok elmennek angyalokat keresni. Megtelik a terem magukat magányosnak érző nőkkel.

– Spiritiszta angyallátó tanfolyam lesz – hívta fel Mari a barátnői figyelmét. – Igen, ott a helyünk – vágta rá rögtön Borka, türelmetlen csillogással a szemében. – És persze Rozi meg Sári is biztosan eljönnek.

Sári heves tiltakozására egyik lány sem számított. Lány?! Meglett asszonyok, jóval a negyedik x után: egy vagy két gyerek, család, férj, kertes ház, három autó, triplagarázs, magas pozíciók a munkahelyen... Minden, amire a többség irigykedik. Szép élet, anyagi biztonság, stabil család. De akkor minek az angyallátó gyorstalpaló? Mit is akarnak ők a fellegek fölött lakó kolléganőiktől?

Sári gyanúsan kétes megjegyzéseit figyelmen kívül hagyják:
– Kidobott pénz, felesleges időpocsékolás. Már megint, sokadszorra.

Az asszonyok végül csak elmennek angyalokat lesni, keresni. Bizony, megtelik a terem. A termet nyolcvan százalékban nők töltik be. Kíváncsian ülnek, az előadót hallgatva. Vajon, mit fognak tanulni, mennyivel lesznek szebbek, jobbak, boldogabbak?


Ó, hol vagytok angyalok?

A rózsaszín fellegekbe emelő, mámorító, főként magányos és elhagyott nőket simogató-vigasztaló ál-szentbeszéd, a művirág illatú olcsó szappanopera, a filléres misztika órákig csepeg. Csorog, folyik, ömlik. Jaj, de kell! Menedék, mankó. Valaki megmondja végre mit, hogyan, mikor és miért kell tenni! És igen! Holnaptól így teszem, úgy teszem...

Hoppá! Máris itt a holnap! Úgy hívják: MA. De a MA ugyanolyan szürke maradt, borúsan unalmas, és hétköznapi, mint a tegnap, meg a tegnapelőtt. És nem vigasztalja Marit az újabb lábbeli, a szebb ruha. És nem változott semmi. Mire reggel kilencet üt az óra már vagy hárman tizenötször felbosszantották, kihozták a sodrából. A MA is zajos és hangos és nyugtalan. Hát nem sikerült! Ezúttal sem. Sehol egy angyal a közelben. A tanfolyamon még ott voltak! Megmondtak ezt, azt, amazt, így, úgy, amúgy...

Hol van valaki, aki most is megsúgná a titkot? Hol vagytok nyugalmasan lengedező, fényes angyalkái a képzeletnek? Tegnap magas felhőn ültünk, ami hazugság volt, mert ma már sehol nyoma sincs. A vágyódó szemében a szépség fényesebbnek látszik, mint azéban, aki már látja.

Talán Sárinak igaza lehet. Talán ő látja jól, és helyesen teszi, ha távoli angyalok helyett a közeli szomszéddal társalog. Talán, mert a belső szabadsága és a józan mérlegelő képessége őt helyesen vezérli. Nem csalatkozik. Nem fedi el tekintetét valami mámoros köd. Mert tudja, hogy „a hegy a ködben sem domb, a tölgy az esőben sem szomorúfűz.“Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31