Anyák és lányaik(2)


Póda Erzsébet  2004.2.10. 14:52

A pszichológiai szakirodalom szerzői nagy buzgalommal írnak könyveikben az emberi lélek tulajdonságairól, és előszeretettel elemzik az anya-gyerek kapcsolatot.

Persze vannak anyák, akik szeretik ugyan a gyerekeiket, de szüntelenül éreztetik velük, hogy nem „teljesítették az elvárásokat”. Történetesen: a lányuk nem tanult az egyetemen, hanem inkább férjhez ment. Vagy nem ment férjhez, hanem inkább a továbbtanulás mellett döntött. Az egyik esetben azt sajnálja: bezzeg a szomszédék lánya a professzori titulusig vitte, a másikban azt, hogy bezzeg az unokahúga már a harmadik unokával örvendezteti meg a nagyszülőket. Meg kell jegyeznünk: ez nem a lány problémája, hanem kizárólag az anyáé – neki kell megbirkóznia vele. Ehelyett persze a könnyebb megoldást választja: a lányába próbál lelkiismeret furdalást csepegtetni, nála próbálkozik lelki zsarolással.

Ha az édesanyja közelében él az ember lánya, sokszor inkább kikéri az anyja véleményét, mint a férjéét. Az anyák pedig gyakran visszaélnek a helyzettel, mégpedig úgy, hogy olyankor is beleavatkoznak lányuk családi életébe, amikor erre semmi szükség. Valljuk csak be azt is: szívesen vesszük az anyánk segítségét a nehéz helyzetekben. Azt viszont már nehezen tűrjük, ha kritizál, vagy kérés nélkül véleményez.

Az anyák az esetek túlnyomó többségében csak azt adják tovább lányaiknak, amit saját anyjuktól láttak: az elavult nevelési modellt. Sokan közülük -- tudatosan vagy ösztönösen -- nem tudnak biztonságérzetet nyújtani gyereküknek, sőt komplexusokat nevelnek beléjük. Pedig az anya véleménye a legfontosabb a lány számára. Ha gátlásokat olt belé, egész életében küszködni fog miatta. Éppen ezért minden anyának (és apának!) meg kellene jegyeznie, milyen fontos, hogy ne kritizálják tapintatlanul gyerekeiket. Inkább szeressék, dicsérjék őket!

Az igazságtalan szavak, meggondolatlan gúnyos megjegyzések ugyanis mély lelki sérüléseket okozhatnak. Meglehet, az ő gyerekkoruk sem telt másként, mint azzal, hogy becsmérelték őket. Ezt pedig sosem fogják elfelejteni. Éppen ezért kell tudatosítaniuk: a gyereknevelésnek az a módszere régóta elavult.

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy az anya-gyerek (anya-lánya) kapcsolatban az a meghatározó, milyen érettségi szinten van az anya. Előfordul, hogy nem egyidős a személyiségével. Akinek pedig a személyisége nem érett felnőtté, viselkedése és érzelmei többnyire infantilisek. Ha például egy ilyen anya lánya serdülni, nőiesedni kezd, ez az anyát irritálja, és lányát a riválisának tekinti.

Ez persze nem tudatos viselkedés, de rengeteg konfliktus adódik belőle. Előfordulhat például, hogy az anya nem tudta megvalósítani önmagát, nem sikerült egyetemre járnia. Ha lánya vizsgázik, „véletlenül” akkor kerül kórházba, akkor kap hisztériás rohamot, mikor a lánynak a tanulmányaira kellene összpontosítania. Tudatalatt bár, de különféle eszközökkel nehezíti meg lánya tanulmányi előmenetelét. Vagy ha az anya házassága boldogtalan, minduntalan kifogásolja lánya udvarlóit, esetleg „illetlenül” viselkedik annak jelenlétében, vagy leszégyeníti előtte a lányát.

Azok a nők, akik tudatosítják anyjuk „furcsa” viselkedését, mindig ígéretet tesznek magukban arra: ők nem így fogják nevelni lányaikat. Egy részük állandó önkontroll mellett, be is tartja ígéretét. Csakhogy néha bizony átesnek a ló túlsó oldalára. Ha az anyjuk nem engedte őket a konyhába, ők kényszeríteni fogják lányukat a főzés tudományának elsajátítására – akkor is, ha a lányt ez egyáltalán nem érdekli. Ha gyerekkorukban mindig el kellett mosogatniuk, vagy kötelezően segíteniük kellett a nagytakarításnál, ők nem fogják a mosogatódézsához engedni a lányukat soha, és a portörlő rongy tabutéma lesz csemetéjük számára. Pedig az önellátást mindenkinek meg kell tanulnia egyszer.

Mi lehet hát a megoldás? Az arany középút.
Édesanyák, próbáljuk megérteni, hogy lányunk bizony felnőtt már, cselekedeteiért saját maga felelős, mint ahogy minden felnőtt ember (az édesanyák is)! Ne zsaroljuk, ne próbáljuk manipulálni a magánéletét, ne akarjuk jobban tudni, neki mi a jó! És ne várjuk el azt sem, hogy örökké hálás legyen nekünk, amiért felneveltük!
Lányok, ne sírjuk át az éjszakát, ha édesanyánk lekicsinylően beszélt életünk első tortájáról, mellyel őt szerettük volna meglepni! És ne vegyük szavait szentírásnak – legfeljebb csak tanácsadásnak, melyet időnként kéretlenül bocsát rendelkezésünkre!

És ha már mindketten felnőttünk, bánjunk egymással úgy, ahogy felnőtt személyiségű emberekhez illik: tisztelettel, szeretettel, megértéssel.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anya vagy barátnő

Tompa Orsolya

Egy anya és gyermeke között különleges kapcsolat alakulhat ki, és az is van köztük.

2014.8.28.   


Nevelési hibáink

Póda Erzsébet

Nézzük csak, melyek a leggyakrabban előforduló nevelési hibák, amelyeket mi, felnőttek, elkövetünk!

2006.2.3.   


Jó anyák, rossz anyák?

Póda Erzsébet

Az egyik, manapság oly divatos elmélkedő könyvben azt olvashatjuk, anyának lenni az egyik legnagyobb felelősséggel járó feladat.

2006.1.9.   


Anyák és lányaik(1)

Póda Erzsébet

Divatos, de hasznos dolog a pszichoanalízis. Véget nem érő depressziók, párkapcsolati kudarcok, egyéb sikertelenségek okai deríthetők fel segítségével.

2004.2.2.    3

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17