Az angyalkezű anya


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.1.9. 4:26

Az anya kezét levágta az egyik családtag, amiért kislányt hozott a világra.

Martina Bacigalupa az ENSZ megbízásából járt Burundiban, amikor hallotta egy nő, Francine történetét, akinek a sógora levágta a karjait, mert lánynak adott életet, nem pedig fiúnak.


Bacigalupa végül megkereste Francine-t, és rávette, hogy vegyen részt egy fotósorozat elkészítésében. Nem a drámát akarta megmutatni, hanem a mindennapi életét, ami persze tartalmazta a drámát is. Találkozott Francine lányával is, aki segített neki abban, hogy más szemmel nézhessen a nőre. Bella, a kislány számára nem létezett az a fogalom, hogy fogyatékos, vagy áldozat. Számára az édesanyja, Francine, egy angyal!


Bizony, sok hasonló történetet hallani Afrikából, vagy éppen az arab országokból. Elkeserítő, hogy mennyire elnyomják a nőket. (Nem mintha a szegénysorban élő férfiaknak jó dolga lenne).

Bár úgy gondoljuk, hogy modern időket élünk, még mindig úgy tűnik, hogy a nőknek meg kell küzdeniük a hatalmas, sokszor képtelen elvárásokkal. Mint például azzal, hogy mi lesz a születendő gyermek neme.

Egy kislány ugyanolyan életet érdemel, mint egy kisfiú, még akkor is, ha a nehéz sorban élők szemében a lány csak terhet jelent, aki nem tud segíteni a földeken, aki nem fogja tovább vinni a nevet, és aki nem fogja örökölni a telket. Pedig nem szabad lebecsülni a lányokat! Ők is meg tudnak erősödni, hogy segíthessenek a szántásban, ha kedvesen bánnak velük, ha jól nevelik, akkor még örömmel is fogják csinálni! Sőt, van arra példa, hogy sokszor a nők tartják el a szegénysorban lévő családot.


Ma már a fejlett országokban a névválasztás sem olyan, mint régen: egy család simán viheti tovább az anya nevét is akár, vagy a kedvelt kötőjeles formában mind a két szülő nevét. Ami pedig az öröklést illeti, minden csak egy papíron múlik!

Tudom, hogy a nyugati civilizáció intézményei és szokásai nincsenek bevezetve a fejlődő és a harmadik országokban, hiszen nagyobb problémákkal is meg kell küzdeniük. De egy egyszerű törvény, a lehetőség megadása sok problémától, és a Francine-hez hasonló esetek lecsökkenéséhez vezethetne.

Sajnos, erre még nem nagyon van kilátás, de addig is csodáljuk meg a fényképeket egy asszonyról, akit megcsonkított az élet, de aki nem adta fel! És a gyermekéről, aki nem a nyomorékot látja benne, hanem azt a nőt, aki az életet adta neki.


A felvételeket Martina Bacigalupo készítette


Forrás: a szerző blogja kulTblogHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megint nőies

Póda Erzsébet

Ki a nőies és ki nem az? Mit kell tenni a nőiességért? Egyáltalán: mitől nő a nő?

2019.7.1.  2    15


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11