Az angyalkezű anya


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.1.9. 4:26

Az anya kezét levágta az egyik családtag, amiért kislányt hozott a világra.

Martina Bacigalupa az ENSZ megbízásából járt Burundiban, amikor hallotta egy nő, Francine történetét, akinek a sógora levágta a karjait, mert lánynak adott életet, nem pedig fiúnak.


Bacigalupa végül megkereste Francine-t, és rávette, hogy vegyen részt egy fotósorozat elkészítésében. Nem a drámát akarta megmutatni, hanem a mindennapi életét, ami persze tartalmazta a drámát is. Találkozott Francine lányával is, aki segített neki abban, hogy más szemmel nézhessen a nőre. Bella, a kislány számára nem létezett az a fogalom, hogy fogyatékos, vagy áldozat. Számára az édesanyja, Francine, egy angyal!


Bizony, sok hasonló történetet hallani Afrikából, vagy éppen az arab országokból. Elkeserítő, hogy mennyire elnyomják a nőket. (Nem mintha a szegénysorban élő férfiaknak jó dolga lenne).

Bár úgy gondoljuk, hogy modern időket élünk, még mindig úgy tűnik, hogy a nőknek meg kell küzdeniük a hatalmas, sokszor képtelen elvárásokkal. Mint például azzal, hogy mi lesz a születendő gyermek neme.

Egy kislány ugyanolyan életet érdemel, mint egy kisfiú, még akkor is, ha a nehéz sorban élők szemében a lány csak terhet jelent, aki nem tud segíteni a földeken, aki nem fogja tovább vinni a nevet, és aki nem fogja örökölni a telket. Pedig nem szabad lebecsülni a lányokat! Ők is meg tudnak erősödni, hogy segíthessenek a szántásban, ha kedvesen bánnak velük, ha jól nevelik, akkor még örömmel is fogják csinálni! Sőt, van arra példa, hogy sokszor a nők tartják el a szegénysorban lévő családot.


Ma már a fejlett országokban a névválasztás sem olyan, mint régen: egy család simán viheti tovább az anya nevét is akár, vagy a kedvelt kötőjeles formában mind a két szülő nevét. Ami pedig az öröklést illeti, minden csak egy papíron múlik!

Tudom, hogy a nyugati civilizáció intézményei és szokásai nincsenek bevezetve a fejlődő és a harmadik országokban, hiszen nagyobb problémákkal is meg kell küzdeniük. De egy egyszerű törvény, a lehetőség megadása sok problémától, és a Francine-hez hasonló esetek lecsökkenéséhez vezethetne.

Sajnos, erre még nem nagyon van kilátás, de addig is csodáljuk meg a fényképeket egy asszonyról, akit megcsonkított az élet, de aki nem adta fel! És a gyermekéről, aki nem a nyomorékot látja benne, hanem azt a nőt, aki az életet adta neki.


A felvételeket Martina Bacigalupo készítette


Forrás: a szerző blogja kulTblogHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    13


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    14


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2017.2.27.    4


Átlagos lányok

Póda Erzsébet

Úgy vagyunk szépek, ahogyan természetesen vagyunk.

2017.2.8.    18


Figyelem, bérszakadék!

Kabók Zita

A franciaországi nők idén úgy döntöttek, felhívják a figyelmet egy időpontra, egy fontos témára.

2016.11.17.    6


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt.

2016.10.17.  16    14


Komfortzónában

Molnár Andrea

Mi, emberek, folyton önigazolást keresünk.

2016.9.21.    18