Az élet miértjei


Kabók Zita  2005.10.27. 18:34

Az életben sok dolog van, amire nem tudjuk megadni a választ. Alábbi írásunk is egy ilyennel foglalkozik.

A patriarchális társadalmak egyértelműen mindig is arra törekedtek, hogy a nőkbe belesulykolják az alacsonyabb rendűség érzését. (Sikerült is nekik.) A tizennyolcadik és a tizenkilencedik században például férfiak állítottak össze moralizáló (és álságos) irományokat arról, hogyan kell „megfelelően” viselkedni a lányoknak, nőknek. Férfiak, akiknek fogalmuk sem volt arról, milyen a női lét – de nem is érdekelte őket. De ennél is visszásabb a helyzet, ha egy nő tanácsol nőknek olyasmit, ami semmi másról nem szól, mint arról, hogyan kell megalázkodni a férfinem előtt…

A következő könyvkivonat egy lányoknak íródott szexuális felvilágosítást nyújtó könyvből származik a huszadik század hatvanas (!) éveiből. A könyv az Egyesült Királyságokban jelent meg, írója pedig meglepően egy nő (!).

„…Esténként mielőtt a lefekvéshez készülsz, légy gyors és pontos! Az intim higiénia betartása maximális fontossággal bír, fáradt férjed munkából hazajövet nem sorakozni vágyik a fürdőszoba ajtaja előtt. Ne feledd, mindig a legjobb formádat hozni, mikor ágyba készülsz!

Fontos, hogy mindig próbálj vonzó küllemet varázsolni magadnak anélkül, hogy unalmassá válnál. Ha éjjeli arckrémet felvitelét és hajcsavarok használatát tervezed, csak férjed elalvása után tedd, mivel a látvány sokkoló hatásként érheti álomba szenderülése előtt.

Ne feledkezz el a házassági esküdről az intim kapcsolatkor sem, kiváltképp az elkötelezettségről, mely kimondja a férjed iránti engedelmességed. Ha párod úgy érzi, azonnali alvásra van szüksége, akkor te helyeselj, és minden körülmények között a férjed kívánságai vezessenek, semmilyen hatást sem gyakorolva az intimitás ösztökélésére. Amennyiben férjed összebújásra vágyik, alázatosan érts vele egyet, és mindvégig tartsd szem előtt, hogy egy férfi elégedettsége sokkal fontosabb, mint egy nőé. Ha eléri a kiteljesülés pillanatát, akkor egy gyenge sóhaj tőled bőven elegendő, hogy az esetleges élvezeted kimutasd.

Ha netán férjed szokatlan dolgokat praktizálna, légy szófogadó és nem panaszkodó, az idegenkedés jelét azonnal értelmezd, ha csöndben maradást észlelsz. Valószínűleg férjed azonnal álomba szenderül, lehetővé téve számodra, hogy felöltözz és felkend az éjjeli krémedet, használd esetleges hajcsavaróidat. Ezek után beállíthatod az ébresztőt, hogy meg férjed ébredése előtt felkelj, hogy reggeli teáját elkészítsd!…”

Ugye nem fontos, hogy további kommentárt fűzzünk a leírtakhoz?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek
A rovat további cikkei

Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2019.3.7.    31


Kényszer és ártalom

Tompa Orsolya

A nők elleni erőszak évek óta beszédtéma. Mindig hallhatunk, olvashatunk róla, láthatunk sokkoló videókat, amelyek a témáról szólnak. Kis házi felmérésünk a témáról.

2018.11.25.    5


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2018.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2018.4.26.    10


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2018.2.14.    9


A marionett bábuk

Oriskó Renáta

A marionett bábuk nap, mint nap magukra csatolják a láthatatlan zsinórokat, hogy mások kedvükre rángathassák őket.

2017.7.24.    14


A szépség ezer arca

Oriskó Renáta

A világ állandóan változik, mindig más a követendő példa, mások az aktuális trendek.

2017.6.1.    15


Foltok

Póda Erzsébet

Ül a számítógép mögött.

2017.4.26.    9


Magzatvíz

Póda Erzsébet

A magzatvíz vizsgálat – meg ami mögötte van és lehet...

2017.4.24.  1    31


Mindenki függ?

Oriskó Renáta

Ragaszkodás, hozzászokás, nem bírom nélküle állapot, függőség... Azt jelenti, rabjai vagyunk valaminek.

2017.3.24.    21


Megegyezés

Póda Erzsébet

Avagy a női lélek minden anyagiak felett.

2017.3.14.    11


Nellie Bly

Busai Hajnalka Lilla

Azaz eredeti nevén Elizabeth Jane Cochran volt az első női oknyomozó újságíró. A leghíresebb Viktória-korabeli nő, tíz napig élt beépülve egy akkori tébolydában.

2017.3.6.    24