Barátság-álbarátság?


Póda Erzsébet  2005.5.3. 11:19

A szoros barátnői kapcsolatok az őszinteségen, a bizalmon és az egymás iránti szereteten alapulnak. A nők megbíznak egymásban…

…megbeszélik a legintimebb problémáikat, és nyíltan kezelik a legérzékenyebb témákat is. Sokat foglalkoznak egymás érzelmeivel, véleményével és gondolataival. A legszebb női barátságokra egyértelműen ráillik az arisztotelészi megfogalmazás, miszerint „a barátság, egy lélek, mely két testben lakozik”.A nők egymás közti kapcsolata azonban nem felhőtlen. Mert hiszen nap, mint nap megtapasztalhatjuk: nincs béke a nők között, nem működik a nők közötti szolidaritás. A nők között tehát nincsen összetartás, szolidaritás meg pláne nincs. Nő a nőnek farkasa – paradox módon mégis csak a nő tud a nő legeslegjobb barátja lenni!

Az a helyzet ugyanis, hogy társadalmunkban a nők diszkriminált helyzetben vannak, és mint a diszkriminált csoport tagjai, törvényszerűen, egymás között is harcolnak A klasszikus és még jelenleg is uralkodó családi (és társadalmi) struktúrában a férfiak képviselik a hatalmi pozíciót. A nők mindig a férfiakhoz viszonyulnak – velük szemben pedig alárendelt helyzetben vannak. Vagyis, a nők a férfiakra vannak szocializálva -- a nők világa: a férfi. S groteszk módon, az, hogy a férfiak a fontosabbak, minden nő számára konkurenciát jelent, egymást állandóan ellenőrzik.

Egy elmélet szerint a nők soraiban inkább „koalíciók” léteznek: két barátnő megtárgyalja a harmadikat. Ha pedig harmadikkal találkoznak, a másodikat beszélik ki. Ketten mindig szövetkeznek, valaki, egy harmadik ellen -- ez a kiközösítő koalíció, amelynek szervezését szinte sportszerűen űzik a nők. A nők tábora megosztott, és mint ilyenen, könnyen lehet uralkodni. Nem is kell őket a patriarchális struktúrában elnyomni, hisz elnyomják egymást, ezáltal önként vonulnak elnyomásba -- és ezt a tradíciót továbbadják. Szomorú dolog ez, de talán nyújt némi vigaszt, hogy ezek a koalíciók viszont nagyon meghitt baráti kapcsolatok is tudnak lenni. S remélhetőleg nem minden női barátság a „harmadik” barátnő kibeszéléséről szól!

A barátnők megosztják egymással a gondjaikat, és a legtöbbször megfogadják egymás tanácsait. A nők nagyon szeretnek beszélni, beszélgetni. A lélekismerők szerint a beszéd felszabadít és gyógyít. Hiszen a hangosan kimondott gondolat teljesen más fényben állítja be a dolgokat, mint amikor csak magunkban rágódunk felette. A bennünket foglalkoztató problémát kimondva könnyebben megtaláljuk a megoldásokat. A nők számára a beszélgetés a megértés és a továbblépés, a megoldás, a feszültségoldás eszköze is.


A jó barátnő felér száz pszichológussal, és semmilyen nyugtatószer nem olyan hatékony, mint a megértő, vigasztaló, tanácsokat osztogató barátnő. A nők között ugyan nem működik minden helyzetben a szolidaritás, ennek ellenére egy felmérés szerint inkább megbíznak egy másik nőben, mint egy férfiban. A nők általában érzelmi megerősítést várnak barátnőjüktől, és mivel egyformán gondolkodnak, ők azok, akik megértik társnőik gondolkodásmódját, következtetéseit, lelkületét, cselekedeteik mozgatórugóit. S mivel elsősorban érzelmi lények, kapcsolataikat áthatja a tipikusan női gyengédség.

Az is igaz hogy sokszor a legádázabb ellenségek is a valamikor jó barátnőkből lesznek. Ők ismerik egymás gyenge pontjait, titkait, és igyekeznek lejáratni a másikat. Alaptalan (vagy éppen megalapozott) pletykákat terjesztenek egymásról. Természetesen csak azért folyamodnak ilyen alattomos módszerhez, mert a nőket arra szocializálják, hogy elnyomják magukban az agressziót. Tehát míg a férfiak elintézik az egymás közti feszültséget egy-két jobbegyenessel, a nők inkább intrikákba, pletykahadjáratba kezdenek. Ez azonban általában csak akkor következik be, ha az egyik barátnő mélységesen csalódik a másikban (ha például a barátnő a férj szeretője lesz, vagy cserbenhagyja élete tragikus pillanatában, esetleg leszégyeníti mások előtt stb.).

A pszichológusok szerint a legeslegjobb barátnők általában empatikusak, elfogadóak, diszkrétek, kitűnőek a megérzéseik, de legfőképpen megértők. Általában ők azok, akik jól tudnak hallgatni, bizalmat ébresztenek a másikban, mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel, és soha nem vágnak barátnőjük szavába. Nem élnek vissza a hallottakkal, és nem verik nagydobra az intim problémákat, a titkokat. Nem árt azonban vigyázni az arányokra, a hangsúlyokra, az egészséges távolságtartásra.

Ha ugyanis túlságosan a másikra támaszkodunk, az is megtörténhet, hogy elveszítjük. Mert semmiképp sem dönthet helyettünk a legjobb barátnőnk, nem ruházhatjuk át rá terheinket, és nem várhatjuk tőle a megoldást a mi problémánkra! Nem nehéz ugyanis olyan barátnőt találni, aki szívesen meghallgatja gondunkat, bajunkat, de igazán csak egyetlenegy van, aki őszintén, tisztán és feltétel nélkül szeret minket, elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk, és tanácsaival csak azt a célt akarja elérni, hogy nekünk jó legyen. Nem gyengíteni, hanem erősíteni akar minket, figyel ránk, ismer minket, törődik velünk.

Mint a női kapcsolatokban általában, a női barátságokban is sok furcsaság tapasztalható. Hiszen, ha „férfibarátok” összevesznek valamin, többé talán nem is találkoznak. A barátnők között azonban sokan úgy veszekednek egymással, mint a házastársak. Az egyik héten még összebújva vásárolnak a butikban, a másik héten pedig apróságon összezördülve örök haraggal fenyegetőznek. Az egyik sírva panaszkodik férjének, milyen mélyen megsértette, vagy a háta mögött rágalmazta őt a barátnője, s a hétvégén már turbékolva megy moziba vele. A férfiak, férjek ilyenkor mit sem értve ingatják a fejüket.

A lélekismerők számára azonban ismerős a helyzet: a barátság nem egy egyszerű emberi kapcsolat – mondják. A nők közötti barátság – a fent említett szolidaritás hiánya miatt -- néha akár pszeudobarátság, vagyis álbarátság is lehet. A nők ugyanis a barát és ellenség között nem húznak éles határvonalat, s az agressziójuk sem nyilvánulhat meg olyan egyszerűen, mint a férfiak esetében. Furcsa dolog olyasvalakit szeretni, akivel lelkünk mélyén állandóan versengünk – tehát a barátnőnket. Az álbarátságok egyik legismertebb formája a „szép-csúnya” barátnőkettős (ezek az alapiskolás korban is kialakulnak). Mindkettőjük nyer a kapcsolaton: a kevésbé csinos azért, mert így ő is észreveszik a fiúk (férfiak), a csinos pedig azért, mert mellette áll a viszonyítási alap, amihez képest ő a szebbik. Igazság szerint ez elég visszatetsző jelenség, de mindkét oldal számára kedvező mégis. S amennyiben így van, nincs is ok a megszüntetésére. Hasonló kettősöket figyelhetünk még meg: „okos-butácska”, „lassú-energikus”, „bátortalan-nagyszájú”, „gazdag-szegény”, „prűd-közönséges” és még sokáig sorolhatnánk a variációkat.

Ez egyébként az álbarátságok tipikus vonása, hogy a barátnők legszívesebben befejeznék a barátságot, de mivel túl sokat tudnak egymásról, nem tudják megtenni. A pszichológusok szerint a felismerés, hogy a barátnőnk már nem „az a barátnő”, rendkívül fájdalmas. Nagyon nehezen tudunk megválni tőle, sőt nem is akarjuk tudatosítani, hogy valójában miről van szó. Szenvedünk, mégis eltűrjük a bántó megjegyzéseket, utálatos kijelentéseket, s még az érzelmi zsarolást is. Valami furcsa kötelék ez, amit csak azért tartunk fenn, mert attól félünk nincs már lehetőségünk egy új, mély barátság megkötésére.
Pedig ebben az esetben nincs más értelmes megoldás, csak az immár álbarátság befejezése.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Legjobb barátnők

Posmiková Lucia

Milyen az igazi barátság? Azt mondják, olyan, amely minden akadályt legyőz, és életünk végéig kitart.

2005.3.31.  1    3

A rovat további cikkei

Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2024.1.24.    25


Nők a kutatásban és az IT területein

PR-cikk

A nemek közti egyensúly hiánya továbbra is kiemelt probléma a kutatási és az IT területeken. Sajnos mai napig tény, hogy mind globálisan, mind országonként vizsgálva a nők jelentősen alulreprezentáltak ezekben a szektorokban.

2024.1.14.   


A világ legjobban fizetett női sportolói

PR-cikk

A sport óriási pénz- és szórakozási forma világszerte, bár a nemek között még a 21. században is hatalmas szakadékok vannak.

2023.4.2.   


Valentin-napi nagy Ő lista

Busai Hajnalka Lilla

Talán meg kellene tanulnunk elfelejtkezni a női magazinok által belénk sulykolt módszerekről...

2023.2.12.    9


Nincs felmentés

Jády Mónika

A szexuális zaklatásra vagy erőszakra soha nincs és nem is lehet semmilyen mentség, semmilyen felmentés!

2022.4.2.    11


Holtomiglan-holtodiglan

Faar Ida

A bűnügyi hírekben sajnálatos módon mindennapossá vált a családi tragédiák sora.

2022.3.25.   


Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9